Buffé 1
Buffé POTATISSOPPA Billiga råvaror som potatis och
vitkål kan utgöra basen i en magiskt god soppa!
Buffé RÖDBETSRISOTTO Det behöver inte vara dyrt at
t laga något lite lyxigare, rivna rödbetor i risotton är SKÖRD 3. Skiva halloumin och stek i 1 msk olja. Blanda bulgur med grönsaker, sallad och resten av vinägretten. Toppa med halloumin. TOMATKETCHUP CA 3 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 kg färska tomater 2 små gula lökar 3–6 msk honung 4–6 msk ättiksprit (12 %) salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Halvera tomaterna och ta bort stjälkarna. Lägg tomaterna på en plåt och ställ in i mitten av ugnen ca 1 timme. Låt svalna. 2. Skala tomaterna och lägg köttet i en kastrull. Skala och finhacka löken och lägg i kastrullen med 4 dl vatten. Koka upp och låt koka på svag värme ca 15 minuter, rör då och då. RÖDBETSRISOTTO 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 grönsaksbuljongtärningar 1 liten rödlök 1 msk smör 3 dl avorioris 2 dl vitt vin 300 g grovrivna rödbetor 2 dl finriven parmesan 1 msk färsk hackad timjan eller 1 tsk torkad 1 dl rostade hasselnötter salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp buljongtärningarna med 1 liter vatten. Skala och finhacka löken. 2. Fräs löken i smöret i en stor kastrull på låg värme tills den mjuknar. Tillsätt riset och låt fräsa någon minut. Häll på vinet och låt koka in. Rör ner rödbetorna. Tillsätt buljong i omgångar och låt det koka in i riset under omrörning. När riset börjar kännas mjukt, häll på ytterligare lite buljong och låt koka till en krämig risotto. 3. Vänd ner parmesan och timjan och smaka av med salt. Toppa med nötter och gärna extra parmesan och timjan. BUDGETTIPS Du kan också använda grötris. BULGURSALLAD MED HALLOUMI 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 2 dl bulgur 200 g halloumi eller grillost 65 g blandade salladsblad olja salt, svartpeppar Vinägrett ¾ dl olja ½ dl vinäger 1 riven vitlöksklyfta ½ dl finhackad gräslök ¾ dl finhackad persilja 1 msk hackad färsk timjan Rostade grönsaker 2 paprikor 1 zucchini 2 rödlökar, gärna färska GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen. Rör ihop alla ingredienser till vinägretten med 1 tsk salt. 2. Dela och kärna ur paprikan och skär i bitar. Skär zucchinin i bitar. Skala och skär löken i bitar. Lägg paprika, zucchini och lök i en ugnsform och blanda med 1 msk olja, ½ tsk salt och ½ tsk peppar. Rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter, rör om efter halva tiden. Blanda de varma grönsakerna med häften av vinägretten. 22 BUFFÉ #08/2023 3. Tillsätt honung och ättika och smaka av med salt och peppar. Mixa ketchupen slät och passera genom en finmaskig sil. 4. Fyll upp i en väl rengjord burk och förvara kallt. COLESLAW PÅ BLOMKÅL 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 blomkål ca 500 g 2 dl crème fraiche ½ dl majonnäs 1 msk dijonsenap 1 riven vitlöksklyfta ½ tsk salt 1 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Bryt blomkålen i buketter och skiva tunt. Skiva stammen tunt. Blanda övriga ingredienser och vänd ner blomkålen. KANARISK POTATIS MED MOJO ROJO 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 ½ liter vatten 3 ½ dl salt 1 kg små potatisar Mojo rojo 2 grillade paprikor 2 vitlöksklyftor 1 dl olivolja 1 msk rödvinsvinäger 1 tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vatten och salt. Lägg ner potatisen och låt koka under lock tills de är mjuka, 15–20 minuter. Häll av och låt ånga av. 2. Mojo rojo: Mixa alla ingredienser slätt. 3. Servera potatisen med mojo rojon. ZUCCHINIBOLLAR 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER ca 500 g grovriven zucchini 1 dl kikärtsmjöl 2 dl vetemjöl 1 ägg 1 riven vitlöksklyfta 1 msk hackad persilja eller timjan 1 tsk bakpulver ½ tsk svartpeppar salt olja till fritering GÖR SÅ HÄR 1. Blanda zucchinin med 1 tsk salt och låt stå 10 minuter. Krama noga ur all vätska och lägg rivet i en bunke. Blanda med kikärtsmjöl, vetemjöl, ägg, vitlök, örter, bakpulver, peppar och ¾ tsk salt. Forma till 18 bollar med oljade händer. 2. Värm oljan i en kastrull till ca 180 °C. Fritera bollarna i omgångar tills de är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. BLÅBÄRSMUFFINS MED ZUCCHINI 24 STYCKEN / 45 MIN INGREDIENSER 4 dl finriven zucchini 3 ägg 2 ¼ dl rapsolja 4 dl strösocker 3 tsk vaniljsocker 6 dl vetemjöl 1 ½ tsk bakpulver 1 tsk salt 2 msk finrivet citronskal 2 dl färska eller frysta blåbär GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Krama ur så mycket som möjligt av vätskan från zucchinin. 2. Vispa ägg, olja, socker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Blanda ner mjöl, bakpulver och salt. Rör ner zucchini och citronskal, vänd sist ner blåbären. Fördela smeten i 24 muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter.
Buffé UGNSPANNKAKA Dags för ugnspannkakans revansc
h – billig, enkel och älskad av hela familjen!