Buffé 1
Buffé POTATISSOPPA Billiga råvaror som potatis och
vitkål kan utgöra basen i en magiskt god soppa!
SKÖRD JOHANNES WÄTTERBÄCK OCH THERES LUNDÉN BOR:
Västerås GÖR: Odlingsinpiratörer FAVORITGRÖNSAK: Zucchini INSTAGRAM: @farbrorgron.se EN CHOKLADASK, EN blomma eller varför inte en flaska vin. Det finns många saker man kan ta med sig på en andra dejt. För Johannes Wätterbäck var dock inget av dessa ett alternativ, utan det självklara valet att ta med till dejten med Theres Lundén var gräslök från sitt landställe. Redan då var riktningen som deras relation skulle ta kanske tydlig, för ända sedan den dagen har de odlat tillsammans bakom aliaset Farbror Grön. MEN JOHANNES ODLINGSRESA började långt tidigare än så. Den 8 mars 1992 hade han noterat i sin kalender ”nu börjar jag med trädgården”. Och inte vilken trädgård som helst, utan sin avlidna mammas övergivna trädgård som stått orörd i många år. Den fick bli lekplatsen för hans kreativa odlingsådra. Johannes minns tillbaka: – Jag hade bestämt mig för att se till att den trädgården började leva igen. Det häftigaste var att upptäcka vad som faktiskt hade överlevt min mamma. Än idag finns det flera växter kvar i trädgården som min mamma planterade innan jag var född. Här kunde han experimentera, ibland misslyckas och ibland lyckas, och gärna lära sig något längs vägen. – Jag tycker verkligen att odlandet är en metafor för livet. Att misslyckas, att lära sig av de sakerna, försöka dra slutsatser och komma framåt. Det är en resa utan slut. Många saker i dagens samhälle är snabba och digitala och det finns en fröjd i att få göra något med händerna, se något växa fram och låta det ta sin tid. – Att odla handlar mycket om att vara i stunden och bli medveten om vad som händer, det är otroligt häftigt, menar Johannes. OCH VAD SKA man då göra med alla goda råvaror man odlat? Farbror Gröns devis när det kommer till recept är att de ska vara okomplicerade och passa barnfamiljer som vill äta mer vegetariskt. Ett av målen är också att inspirera till nya användningsområden av grönsaker som man kanske har en ganska bestämd bild av – att vidga grönsaksvyerna helt enkelt. – Zucchini är en av våra favoritgrönsaker. Odlar man zucchini får man ofta väldigt mycket, då gäller det att vara kreativ. Den är god stekt, rå, bakad men också i recept som dessa blåbärsmuffins eller zucchinibollar. TILL DE SOM är nyfikna på odling och vill våga ta steget vill Johannes skicka med några kloka ord: – Det är bara att kasta sig ut och testa, på ett fönsterbleck, en balkong eller en garageuppfart. Försöka hitta glädjen i det och se om det är någonting för dig! När jag började odla kunde jag inte sluta för jag tyckte det var så spännande och meningsfullt, ett riktigt äventyr. För hur lyder ordspråket nu igen, skördeglädje är dubbel glädje? / ROSTAD ROTFRUKTSSOPPA 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 800 g blandade tärnade skalade rotfrukter t ex potatis, rotselleri och palsternacka 2 små gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 msk hackad eller 1 tsk torkad timjan 2 grönsaksbuljongtärningar 1 dl vispgrädde 1 msk vinäger salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Skala och skär löken i stora klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Blanda rotfrukter, lök, vitlök, olja och timjan i en ugnsform. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. 2. Koka upp buljongtärningarna med 8 dl vatten. Tillsätt de rostade rotfrukterna och mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och vinäger och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Toppa gärna med extra timjan, olja och peppar. 20 BUFFÉ #08/2023
Buffé RÖDBETSRISOTTO Det behöver inte vara dyrt at
t laga något lite lyxigare, rivna rödbetor i risotton är
Buffé UGNSPANNKAKA Dags för ugnspannkakans revansc
h – billig, enkel och älskad av hela familjen!