Buffé 1
AKTUELLT: KAKA PÅ KAKA Hej Helan, hur kommer det
sig att cookies blivit så populärt? – Cookies har alltid varit populärt och exakt varför de trendat extra mycket just nu är svårt att säga, men möjligheten till variation i smak och utseende är definitivt en avgörande faktor. Hur skulle du beskriva kakorna för någon som aldrig smakat dem? – Det som är speciellt med cookies är att en och samma kaka innehåller flera olika smaker och texturer. Användningen av både strö- och farin- eller muscovadosocker gör att kakorna får krispiga kanter, en seg mitt och en nästan karamelliserad undersida. Och när det kommer till smaksättning är det endast din fantasi som sätter gränserna. Nötter, godis, knäck, choklad, chips (ja, du läste rätt!) – när det kommer till cookies är allt möjligt! Vad är hemligheten bakom den perfekta cookien? – Det viktiga är något som gör kakan seg, som just farinHELAN SHABANI Från utbildad statsvetare och statligt anställd till en halv miljon följare på TikTok. Det var när pandemin slog till som Helan Shabani bestämde sig för att säga upp sig från sitt nio till fem-jobb och istället börja arbeta heltid med sin passion: att laga mat och baka i sociala medier. Här berättar hon om de trendiga kakorna. socker eller ljust muscovadosocker. Sedan behövs en balans mellan mängden fett (ägg och smör i detta fall) och de torra ingredienserna. Ett annat tips är att låta kakdegen vila i kylen. Och, såklart, att inte grädda kakorna för länge i ugnen. Ju längre gräddtid, desto torrare resultat. Vilken är din favoritcookie? – Jag älskar när cookies innehåller nötter, till exempel macadamia- eller valnötter. Brynt smör är en annan favoritingrediens! BOKTIPS Missa inte tävlingen om boken Cookies & crumbs på sidan 39. KAJAS KAKDRÖMMAR Om kärleken till cookies, resan till en egen cookiebusiness och inspirationen från New York. Boken Cookies & crumbs, skriven av Kaja Hengstenberg som driver cookiebutiken Krümel på Valhallavägen i Stockholm, är en kärleksförklaring till kakor och en receptbibel indelad i olika kak-kategorier, från “gooey och chunky” till “veganska och glutenfria”. Boken bjuder också på mängder med kunskap och inspiration kring allt från utrustning till tekniker samt tips på vad man kan göra med tråkiga kakor som blivit över – förvandla dem till så kallade “crumb balls”. 7 BUFFÉ #08/2023 Foto Lina Eidenberg Adamo Trendsamtalet
Buffé POTATISSOPPA Billiga råvaror som potatis och
vitkål kan utgöra basen i en magiskt god soppa!
Buffé RÖDBETSRISOTTO Det behöver inte vara dyrt at
t laga något lite lyxigare, rivna rödbetor i risotton är
Buffé UGNSPANNKAKA Dags för ugnspannkakans revansc
h – billig, enkel och älskad av hela familjen!