Buffé 1
Buffé POTATISSOPPA Billiga råvaror som potatis och
vitkål kan utgöra basen i en magiskt god soppa!
Buffé RÖDBETSRISOTTO Det behöver inte vara dyrt at
t laga något lite lyxigare, rivna rödbetor i risotton är
VÄLJ SVENSKT HÄRIFRÅN: BJÄREHALVÖN Om du i skörde
tider befi nner dig på vackra Bjärehalvön i nordvästra Skåne kan du ha turen att känna en ljuvlig doft av frisk lakrits. Här ligger nämligen Sveriges första och främsta fänkålsodling. PÅ BJÄREHALVÖNS BÖLJANDE kullar ligger gården Nylyckan där Erik Ragnarssons familj brukat den bördiga jorden i generationer. Men det var först för 15 år sedan som en doft av lakrits började spridas från fälten om somrarna. Vi fi ck en pratstund med Erik på Nylyckans fänkålsodling. Berätta om när Nylyckan först började odla fänkål? – För 15 år sedan satte mina föräldrar sina första fänkålsplantor. Där och då fanns det inget annat jordbruk i Sverige som odlade just fänkål, men efter att Tina Nordström en tid senare använde grödan i sitt matlagningsprogram ökade efterfrågan något enormt. Trots att fänkålen idag är betydligt vanligare i de svenska köken än vad den var för 15 år sedan, är den fortfarande lite av nischprodukt. Vilka är fördelarna med att odla fänkål? – Det är en växt som tål hårt regn och starka vindar. Detta gör att den klarar sig bra här uppe i Norden och i våra jordar. Dessutom doftar det underbart när man skördar och paketerar den ute på fältet! Hur är det att arbeta med en mindre vanlig gröda? – Det känns roligt att kunna stå för en utveckling och eff ektivisering av en gröda som inte alla känner till. Dessutom är det spännande och väldigt lärorikt med nya lärdomar och utmaningar varje dag. Varför ska man välja svenska råvaror i matbutiken? – Att välja svenskodlat innebär stora klimatfördelar, både tack vare kortare transportsträckor samt sättet grödorna odlas på. Svenska jordbruk använder betydligt färre kemikalier än utländska och är dessutom duktiga på att eff ektivisera resursanvändning av exempelvis el och vatten. Sedan är det viktigt att som land kunna ha en hög självförsörjningsgrad, inte minst i oroliga tider. Hur äter du helst fänkål? – Skivad och bakad tillsammans med lax i paket på grillen, eller i en krispig fänkålssallad! / Håll utkik efter Från Sverige-märkningen när du handlar fänkål. VÄLJ SVENSKT 29 BUFFÉ #08/2023 Foto Katja Ragnstam Styling Charlotta Norlén Foto Emma Shevtzoff Recept på krispig fänkålssallad hittar du på buffe.se
Buffé UGNSPANNKAKA Dags för ugnspannkakans revansc
h – billig, enkel och älskad av hela familjen!