Magasinet Omsorg 1
MAT på kostenheten har också en tät dialog med al
la verksamheter och på nuvarande höstmeny serveras till exempel ”Solängens köttfärslåda”, ”Ånestads fiskgratäng” och ”Fortuna-Onnelas pasta”. Några vanliga utmaningar med att se till att äldre får i sig en näringsriktig och god kost? – Med åldern minskar ofta aptiToppa gärna med kapris eller dill. SILLSMÖRGÅS Detta är en riktig supersmörgås! Sillen bidrar med den livsnödvändiga omega-3 fettsyran och D-vitamin, rågbrödet ger kostfibrer som är bra för magen och ägget tillför bland annat protein, vitamin B12 och D-vitamin. Dela förslagsvis brödet i en trekant så ser det ännu mer aptitligt ut för någon som kanske inte orkar äta en stor portion. RECEPT FÖR 1 PERSON: 1 skiva rågbröd 2 st skivor inlagd sill 1 st kokt ägg Koka ägget i cirka 8 min. Skiva ägget och fördela på brödet, toppa med sillbitarna. ten och portionerna blir mindre, men behovet av att få i sig tillräckligt med näring är detsamma eller högre. Då gäller det att äta lite men ofta. Lunch och middag bidrar med hälften av dagens energibehov, den andra hälften ska komma från frukost och mellanmål. Mellanmålen ska vara små men proppfyllda med energi och näring (se förslag här intill). En annan viktig del är också att se till att nattfastan inte blir mer än 11 timmar, det vill säga tiden från kvällens sista måltid till första måltiden dagen efter. Genom att servera ett litet kvällsmål, nattmål till den som är vaken eller en förfrukost till den som är morgonpigg håller vi nattfastan kort. Vad kan brist på näring innebära för äldre? – Ett för lågt matintag ökar snabbt risken för undernäring, nedsatt immunförsvar och förlorad muskelmassa. Då kanske man inte kan vara med på dagens aktiviteter, blir sjuk eller ramlar. Det blir snabbt en negativ spiral med försämrad livskvalitet som följd. Hur ser ni till att måltiderna blir dagens höjdpunkt? – Det roligaste i mitt jobb är att få besöka alla våra äldreboenden, träffa kollegor och sprida budskapet kring hur viktigt det är med mat och måltider. För en måltid är ju så mycket mer än bara matens smak och doft. Minst lika viktigt är det med ljudnivå och ljussättning, rummet man äter i, bemötandet och sällskapet vid matbordet. För att göra måltiden till den bästa stunden på dagen arbetar vi efter vårt måltidskoncept Matlust som bygger på FAMM-modellen (Five Aspects Meal Model). Det är en modell som är influerad av bedömningskriterier i Guide Michelin som innefattar rummet, mötet, maten och drycken, stämningen och styrsystemets betydelse för måltiden. – Det roligaste är att få komma tillbaka till ett boende och se att de tagit till sig de råd jag gett och att maten verkligen har blivit höjdpunkten på dagen. Kostchef Erik Arosenius och kostutvecklare Zara Isaksson. SMOOTHIE MED JORDGUBBAR OCH VANILJ Den här smoothien passar perfekt att servera på kvällskvisten eller som en förfrukost till den som är morgonpigg. Med kesella ökar proteininnehållet och rapsolja gör smoothien ännu mer energirik. RECEPT FÖR 1 PERSON: 1 dl naturell yoghurt 3% 3 msk vanilj kesella 1 dl frysta jordgubbar eller 0,5 dl jordgubbssylt 1 msk florsocker 2 tsk rapsolja Låt jordgubbarna tina något. Mixa sedan ihop samtliga ingredienser i en mixer. Häll upp och servera i fina glas. 46 Magasinet Omsorg M le na lam FOTO: UNSPLASH, ISTOCKPHOTO