AMES 1
KRÖNIKA Provence är idag det ledande området när
det gäller vinet, i denna region är 75% av allt vin som görs rosé och regionen står för c:a 40% av all rosé. Roséviner - ”Sommarviner för oss i Sverige” VÅREN OCH SOMMAREN är i antågande och då kommer roséförsäljningen öka lavinartat i Sverige. Rosévinet har haft en stadig ökning sedan det stora intåget år 2006. Rosé har gått från att varit betraktad som andra klassens vin till att blivit accepterad i alla läger. Idag är utbudet på systembolaget oändligt och vi hittar rosé i väldigt ljusa till nästa röda som ett lätt rödvin. Man kan fråga sig varför det skiljer så mycket på färgen. MÅNGA TROR ATT MAN BLANDAR vitt och rött vin för att få en rosé men så är inte fallet (finns dock undantag). Vi kan börja med lite historia kring rosé. Rosévin är en av de äldsta vintyperna som finns. Under antiken tillverkades det röda vinet ofta som ett rosé, mustens kontakt med skalen var kortare och vinet blev därför ljusare i färgen. Dessutom var det inte ovanligt att dryga ut vinet med lite vatten. Resultatet blev alltså ett rosa vin. I takt med att romarna blev allt mäktigare blev vinerna allt mörkare då de föredrog sitt vin djuprött. Men, det fanns platser i Romarriket där rosévinet fortsatte att dominera. Ett av dom var just Provincia Romana, nuvarande Provence. Provence är idag det ledande området när det gäller vinet, i denna region är 75% av allt vin som görs rosé och regionen står för c:a 40% av all rosé. DET TRADITIONELLA SÄTTET ATT GÖRA rosévin är med skalkontakt. Blå druvor krossas så att skal och druvjuice har kontakt under en kort period, ofta en till tre dagar. Färgen djupnar alltså ju längre skalen ligger i kontakt med musten. Riktigt djupa roséviner pressas ofta inte förrän en bra bit in efter att jäsningsprocessen startat. Slutligen så pressas musten och jäser klart utan skalen, precis som ett vitt vin. DET FINNS ÄVEN ROSÉVINER som är gjorda på den så kallade saignée-metoden. Detta är en restprodukt från rödvinstillverkning, druvorna har skördats vid en tidpunkt som passar det röda vinet, vilket ofta är för sent för ett friskt och livligt rosévin. När en vinmakare vill koncentrera smaken och texturen i ett rött vin så sker ofta en så kallad “avblödning” av ljust roséfärgat vin i ett tidigt skede av macerationen. Druvorna hälls in i en stående cylindrisk ståltank och krossas av sin egen vikt. Juicen som rinner av får bara en kort kontakt med skalen och blir därför rosa. Det röda vinet som blir kvar intensifieras då det har en högre andel druvskal i förhållande till must. Undantaget som kan förekomma är att man blandar i lite rött vin i det vita, dock är detta förbjudet i Europa sedan 2009. Däremot är det tillåtet i Champagne – det är ett faktum att Rosé Champagne i regel tillverkas med denna metod. SJÄLV TYCKER JAG ATT ROSÉVIN skall vara ljusa och från Provence, då får man det bästa vinet, när det är för mörkt få den oftast en för sötaktig smak för min del. Men det är som med allt, smaken är olika. Testa gärna olika rosé i sommar och skaffa en uppfattning om vad ni tycker är godast. Rosé är också ett bra vin till mat. Den passar såväl till sommarsalladen som till det grillade köttet. HA EN HÄRLIG SOMMAR med rosé. n PETER LANNESAND Vinkännare Trolleriunderhållning till fest och event www.magimartin.se 0703 40 55 92 60