Fritidsmagasinet Caravan 1
Fler och fler har upptäckt tjusningen med att van
dra de senaste åren. Sverige har leder som passar alla nivåer. Foto: Daniel Ohlsson/Friluftsfrämjandet Under coronapandemin ökade intresset för att upptäcka naturen och leta sig till naturreservat och vandringsleder explosionsartat. Under pandemiåret 2021 såg till exempel Friluftsfrämjandet en uppgång med 30 procent när det gällde registrerade vandringsaktiviteter i föreningens regi. 2022 ökade aktiviteterna med ytterligare tio procent. – Men egentligen tror jag trenden började ännu tidigare. Hösten 2017 skrev till exempel Svt att vandring var en av två motionstrender. Till viss del tror jag det ökande intresset beror på sociala medier. Vi ser vackra bilder på Instagram från folk som är ute och vandrar, och lockas, säger Ari Hultqvist, verksamhets- och utbildningsansvarig vandring, på Friluftsfrämjandet. Tar med sig gourmetmat Han märker att en ny sorts människor letat sig ut i naturen. Nu är det inte helt ovanligt att man tar med sig en italiensk espressobryggare på vandringen, för att kunna göra ett riktigt gott kaffe vid elden. – Det har blivit lite ”hipster” över att vandra. Det är likadant med maten. Ibland tar folk nästan med sig gourmetmat – renkotlett med kantareller till exempel – på vandringen. Tonfiskburken och makrillburken är lite på väg bort. Men själv tycker jag det går utmärkt med en macka och ett äpple om man bara är ute en halvdag. Mental och fysisk återhämtning Det finns många hälsofördelar med vandring. Att komma ut i naAri Hultqvist är vandringsguide. Här jobbar han på Island. Foto: Roy Mosterd #2 2023 • FRITIDSMAGASINET CARAVAN SSS 19