Fritidsmagasinet Caravan 1
Barbeque-proffsets bästa tips för att lyckas vid
grillen Tändvätska är bannlyst när barbeque-fantasten Lasse Bornö sköter grillen. Däremot får gärna en torkad träbit från ett äppelträd göra kolen sällskap, för smakens skull. Här delar han med sig om sina bästa tips och recept för sommarens camping-matlagning. TEXT: KAJSA SANDIN | FOTO: ANDERS WINLÖF Lasse Bornö är säsongare på Kärradals camping i Varberg. Här på den halländska campingen vid Kattegatt, mitt emellan Göteborg och Halmstad, har grannarna fått ta del av hans kunskaper vid grillen. En gång varje sommar anordnar Lasse Bornö nämligen en barbeque-fest för alla som bor på hans gata. – De som vill vara med betalar en slant och så sätter jag på grillen tidigt på morgonen. På kvällen är det fest. Det brukar vara väldigt poppis. En stark kultur i USA Lasses intresse för barbeque väcktes när han pluggade i USA på 80-talet. Han fick smaka på barbeque-lax för första gången och tyckte det var något av det godaste han någonsin ätit. – Jag började intressera mig för vad barbeque kontra grill är. I USA är det kultur att tillaga maten, smaksatt med rök under lång tid, som ger ett saftigt och mört kött. Jag kände att det här måste jag ta med mig hem, säger han. Han köpte en smoker, för ett antal tusenlappar, som skickades hem till Sverige. I hans föräldrars ögon var det ren galenskap men de ändrade sig när de fick smaka på maten Lasse lagade åt dem och tyckte att den var värd varenda krona. Grill och barbeque – olika saker Vad är då skillnaden mellan barbeque och vanlig grillning? Lasse Bornö betonar att det är två helt olika saker. Vid barbeque tillagas maten i cirka hundra grader, under lock, och aldrig direkt över glöden. Lasses tips! Aldrig tändvätska Tändvätska ger en trist smak och är samtidigt en miljöbov. Använd i stället en skorstenständare eller en eldgaffel som stoppas ner i kolet, för bra glöd. #2 2023 • FRITIDSMAGASINET CARAVAN SSS 31