Fritidsmagasinet Caravan 1
Nytt • Prylar • Tips OMNIA LANSERAR FORMAR TILL S
MÅRÄTTER Sortimentet av tillbehör till Omnia-ugnen fortsätter att växa. Det senaste tillskottet är silikonformar som passar bra till tapas och andra smårätter. Omnia är en klassisk campingugn som gör det möjligt att baka och laga ugnsmat direkt på såväl gasolspisen som spritköket, elplattan och hällen utan en vanlig ugn. Praktiskt taget allt som kan värmas, bakas och lagas i en fast ugn kan också göras enkelt på spisen. Det finns en mängd olika tillbehör till Omnia-ugnen, till exempel ugnsgaller, silkonformar, nonstick-formar, muffinsbrickor, termometer och förvaringsväska. Det finns även en receptbok med 46 recept särskilt skapade för Omnia. Smårätter och tapas Det senaste tillbehöret är en sats med sex silikonformar i form av två halvor och fyra fjärdedelar. Silikonformarna är framtagna för tillagning av flera olika smårätter eller tapas samtidigt. Formarna är också en bra lösning om maträtter behöver separeras på grund av till exempel allergier. Formarna tål maskindisk och klarar temperaturer på upp till 260 grader. Vid för hög temperatur skadas silikonformen och den ska så klart inte komma i kontakt med öppen låga. Hos Campingvaruhuset kostar ett sex-pack silikonformar 495 kronor. Fakta om Omnia Omnia-ugnen har funnits länge och är en storsäljare både i Sverige och andra länder. Det finns belägg för att ugnen funnits sedan mitten på 1940-talet, förmodligen ännu tidigare. I mitten på 70-talet när Optimus, som då tillverkade ugnen, gick ihop med Alde gjordes formen 25% större och locket som varit blått fick den röda färg det har i dag. Koala Marketing Company har tillverkat Omnia sedan 2006 och äger varumärket. Omnia är ett registrerat varumärke i EU, Norge, Schweiz, USA och Kina. FYRA TAPAS Här är några enkla recept som passar bra till de nya silikonformarna. Tänk på att silikon- och Omniaformarna blir väldigt varma. Var försiktig, använd en grytlapp eller liknande. Undvik vassa redskap, skursvampar och liknande för att inte skada formen. INGREDIENSER Port: 4 Tid: ca 35 minuter Gratinerade nachochips • 15 st nachochips • 1 dl tacosås • 50 g smakrik, riven ost Chorizo i cider • 200 g färsk chorizo • 1 dl torr cider Spanska paprikor • 1 vitlöksklyfta • 1/2 röd chili • 1,5 msk olivolja • 1 krm salt • 1 krm svartpeppar • 100 g pimiento de padron (små gröna paprikor) Heta räkor • 1 vitlöksklyfta • 1/2 röd chili • 1 msk pressad citron • 1 dl olivolja • 1 krm salt • 1 krm svartpeppar • 150 g skalade räkor Servering: 1 tsk rökt paprikapulver 50 g riven parmesanost Tillbehör: bröd, finhackad persilja och citron GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg silikonformarna i Omniaformen. 2. Gratinerade nachochips: Varva nachochips, riven ost och tacosås i en av silikonformarna. 3. Chorizo i cider: Ta av skinnet från chorizon och skär inkråmet i mindre bitar. Lägg det i en av silikonformarna och häll över cidern. 4. Spanska paprikor: Skala och finhacka vitlöksklyftan. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda vitlök, chili, olivolja, salt och peppar i en skål. Tillsätt paprikorna och blanda väl. Lägg paprikorna i en av silikonformarna. 5. Heta räkor: Skala och finhacka vitlöksklyftan. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda vitlök, chili, olivolja, citronsaft, salt och peppar i en skål. Tillsätt räkorna och blanda väl. Lägg räkorna i en av silikonformarna. Servera rätterna med bröd, persilja och citron. Skanna och se filmen! Nästa nummer distribueras 2 juni 2023 98 FRITIDSMAGASINET CARAVAN • #2 2023