Fritidsmagasinet Caravan 1
BBQ-GRILLAD Alplanka som får plats i grillen. LAX
SIDA PÅ PLANKA Laxsida på planka är enkel att tillaga. Plankan som laxen ska ligga på finns att köpa hos de stora matkedjorna, men Lasse Bornö använder sig av en tjockare alplanka från Little Hill som håller för 10–15 grillningar innan den brunnit upp. Du behöver • En laxsida • En planka för grillen • 0,5 burk citronpeppar • Matolja Gör så här • Starta grillen och gör en stor och het glödbädd. • Lägg gallret ovanpå som vanligt. Plankan med laxen placeras sedan på gallret. Håll avståndet 15 cm från glöd till plankan. • Gnid in laxen med matolja på båda sidor. • Krydda laxens ovansida med en halv burk citronpeppar. • Lägg plankan med laxen på grillen och sätt på locket. • Använd matlagningstermometer och tillaga laxens kärna till 50 grader. Det tar ungefär 15 minuter. NÄR ÄR DET FÄRDIGT? INNERTEMPERATUR FISK Alla grader visas exklusive vilotid. Fisk Lax i bit Hel lax Min 48°C – Max 56°C 56°C Torsk Torskrygg Kolja Sej Röding Tonfisk 52°C – 52°C 52°C 50°C – 56°C 56°C 56°C 56°C 57°C 31°C INNERTEMPERATUR FÖR KYCKLING Kyckling Temp Hel kyckling Kycklingfilé Kycklinglårfilé Kycklinglår/klubba 82˚C (vid benet) 72˚C 72˚C 82˚C 36 FRITIDSMAGASINET CARAVAN • #2 2023