Hemlagat Aktuellt, produkter, tips och intervjuer.
Hemlagat Matig och smakrik vego med Gustav Johanss
on
Hemlagat Jonas Cramby, Petter Askergren och Ai Ven
tura om livet i köket
Hemlagat Välkommen ut! Mat att servera med himlen
som tak
Hemlagat Läsning: Memoarer från livets alla kök
Männi skor, ins ikter & smaker Minnen från livets
alla kök / forts. från s. 39 umgängesrum som har gjort att så många nya bostäder i Sverige har öppen planlösning med kök och vardagsrum i ett. Själv är jag rätt konservativ med det där; jag vill gärna umgås i köket, men jag tycker att ett kök ska vara ett kök. Och så är det hemskt skönt att slippa se disken när man drar sig tillbaka efter middagen. Av någon anledning har det ganska ofta blivit så under åren att jag har lagat middagar hemma hos vänner, i deras lägenheter eller på deras lantställen. Jag gillar känslan av att installera mig i ett nytt och främmande kök, sondera sortimentet av kastruller och redskap. Observera vilka kryddor som finns. Några av mina finaste minnen har jag i vänners kök, där det pratas och dricks vin medan jag lagar någon mat som de förhoppningsvis kommer att gilla. Det har rentav ibland känts som att det är i köken jag har kommit en del av mina vänner närmast. På senare år har jag funderat en del över denna beredvillighet att laga middag hemma hos mindre matlagningsroade vänner. En vilja som inte är helt okomplicerad, och som ibland har lett till en känsla av självbedrägeri. Är det ett substitut för att jag aldrig skaffade barn? Eller är det enbart en fråga om bekräftelse, att bli omtyckt? Jag vet bara att det finns något djupt tillfredsställande i att göra något som jag faktiskt kan rätt bra, och som har en tendens att göra andra människor så glada. En del har bara några få kök som passerar genom deras liv, andra har många. En del struntar helt och hållet i kök, det är okej det också. Men det är aldrig för sent att få in ett nytt kök i livet. Häromåret fick jag en ny och våldsam kökskärlek, i och med att min sambo ärvde sin mammas barndomshem i Norrbotten. Det är ett gigantiskt gammalt lantkök, rymligt och ombonat på samma gång. Så fort jag steg in där kände jag att det här köket kommer att bli en livslång kärlek. I det köket föddes en gång min svärmor, och här bodde sedan hennes bror som ungkarl fram till sin död. Köket var en samlingsplats för alla byns gubbar; om det lyste hos Ragnar visste de att det bara var att kliva in. Ville han inte ha besök hade han lamporna släckta. Nu är det vi som har intagit köket, om än bara på deltid. Några gånger om året kliver vi rakt in i dess historia och kokar våra egna älggrytor. Köket har välkomnat oss och välsignat oss. I bästa fall gör de det, köken i ens liv. / Anninas citronrisotto 2–3 personer 1 liten rödlök 1 selleristjälk 1–2 msk olivolja 30 + 30 g normalsaltat smör 225 g risottoris 8 –10 dl kyckling- eller grönsaksbuljong ½ dl vispgrädde 1. Finhacka löken och sellerin så mycket du bara kan. Jag har en matberedare i ministorlek, så jag brukar göra det direkt i den. Det går också ganska bra att riva på rivjärn. 2. Värm oljan och knappt hälften av smöret i en vid och hög gryta på medelvärme. Strö salt över lök- och sellerimoset (då bränns det inte lika lätt) och fräs i några minuter. Tillsätt riset och rör runt ytterligare ett par minuter så att riskornen täcks av basen. Slå på ungefär hälften av buljongen, rör ordentligt (även i botten av grytan) och sätt på ett lock. Låt puttra på svag värme cirka 10 minuter. 3. Vispa ihop grädde, äggula, citronskal, citronsaft och drygt hälften av rosmarinen, samt osten. Låt stå. 4. Rör om i riset, späd med mer buljong och låt koka ytterligare 6–7 minuter. Jag brukar bita i ett riskorn och kolla hur långt det har kvar. Det färdiga riset ska inte vara direkt hårt i mitten, men heller inte ha blivit ett enda dugg mosigt. Det är också viktigt att det fortfarande är lite vätska i blandningen eftersom risotto ska vara lös. När riset har fått rätt konsistens tar du av grytan från värmen och rör ner grädd-ost-ägg-citronblandningen. Rör ordentligt så allt ris täcks. Rör ner det resterande smöret, smaka av med salt och vitpeppar och det sista av rosmarinen. Sätt på ett lock och låt stå ett par minuter. 5. Ta av locket, rör om, späd eventuellt med lite mer buljong om risotton börjat stabba till sig. 6. Servera i djupa tallrikar med sked, kanske en skvätt god olivolja och parmesan om du vill. 1 äggula finrivet skal av ½ citron 2–3 msk pressad citron 1 rosmarinkvist, mycket finhackad 4–5 msk finriven parmesan salt och vitpeppar 40 He lm agat
Hemlagat Tacos alla dagar i veckan
Hemlagat Baka franska klassiker