AMES 1
TJÄNSTERESAN STOCKHOLM MALMÖ GÖTEBORG FINE DINING
TEXT: PÄR STRÖMBERG FOTO: PRESSBILD Vi träffade Restaurant Frantzéns chefssommelier Anna Rönngren inför stjärnkrogens återöppning. Det är ingen hemlighet att nya Frantzén siktar på sin tredje stjärna. Hur kommer ni att lyckas med det målet och hur länge kommer det att ta? – Naturligtvis strävar vi alltid efter att vara bättre än vår senaste service. Vi gör det genom att hålla oss till vårt motto - ”One team, one dream”. Vi behöver att alla i teamet verkligen tror på att vi kan åstadkomma någonting fantastiskt och jobbar mot vårt mål. Det enda sätt man kan göra det på är att skapa en arbetsmiljö där alla är glada, välutbildade och ser fram emot att gå till jobbet varje dag. Alla håller på att dö av nyfikenhet – utveckla gärna lite om vad vi kommer att uppleva på den nya restaurangen. – Förhoppningsvis kommer man uppleva allt det hårda arbete vi har lagt ner ihopkokat till en stor och personlig upplevelse. Vi vill att du ska känna att du är en del av Frantzéns hjärta och själ när du besöker oss. Om du har varit där tidigare så vill vi att du ska känna 50 igen den gamla restaurangen men i en ny och uppgraderad version. Vi vill bara att våra gäster ska känna sig omfamnade och bortskämda. Kan du avslöja några pärlor som kan hittas på er vinlista när ni öppnar? – Efter att ha jobbat med den här listan så länge så tycker jag själv att alla är pärlor men ifall jag måste nämna ett par stycken så gillar jag verkligen våra äldre årgångar av vit Domaine de Chevalier och Domaine Leroy Pommard Les Vignots. Jag förstår att det inte bara är vin ni har i åtanke för era olika rätter, vad mer kan du berätta om resten av dryckerna? – Dryckesvärlden är oändlig. Det finns miljoner olika drycker vi vill prova. Vad vi kommer att ha med när vi provar vår nya meny är – förutom vinet då såklart – också sake, öl, fortifierade viner, sprit och alkoholfria drycker som vi gör själva. Vinmenyn måste vara perfekt, men vi måste också utforska hela världen av drycker för att hitta andra intressanta saker att erbjuda våra gäster. Frantzén, Klara Norra Kyrkogatan 26, Stockholm n SNABBGUIDE TILL MAT I MALMÖ TEXT: ALICE DADGOSTAR FOTO: PRESSBILD/PEXELS En vinlunch på Mineral (St Knuts väg 13) kommer att bli en milstolpe i ditt liv. Förutom gott vin och svindlande rätter av varierat slag (grytor, soppor, sallader) får själva stället och personalen en att känna sig hemmastadd. Plus tamponger på toan? Genier. Längre bort hittar vi Scania (Bergsgatan 18), lite körig miljö men himmelsk bibimbap. Gå dit med ett gäng och beställ en kanna margarita (finns olika varianter). Århundradets värdaste käk är annars Noi’s (Friisgatan 3) – alla som bott i Malmö i mer än trettio sekunder har hört talas om det vietnamesiska stället vid Triangeln. Egentligen är allt på menyn säkra kort och här finns alternativ för både vegetarianen, Stockholmsvegetarianen och veganen. God bless! Sist men inte minst: Möllans falafel (Bergsgatan 14). Det finns uppenbarligen många faktorer som måste vägas in i falafelrekommendationen men här får vi ett optimalt utbud av tillbehör och såser samt familjär stämning. Extra saltgurka och chilisås för den som inte vill vara en tönt. n GÖTEBORGSOPERA TEXT: JONATHAN BENGTSSON FOTO: TILO STENGEL Edda Magnason som spelat Monica Zetterlund och sjungit i På Spårets julspecial intar snart Göteborgsoperan i De sju dödssynderna. Hela föreställningen ska uppenbarligen framföras på tyska, vilket känns både malligt och helt i linje med Edda Magnasons persona. När sångerskan och skådespelaren, som lite från sidan har letat sig in i allmänhetens breda famn, kliver upp på Göteborgsoperan för att tolka Anna i De Sju Dödssynderna gör hon som vanligt inte på det enkla viset. Föreställningen, som är skriven av Bertolt Brecht och tonsatt av Kurt Weill, har premiär den 21 oktober. De sju dödsynderna, Göteborgsoperan, från och med 21 oktober. De sju dödsynderna, Göteborgsoperan, från och med 21 oktober. n