AMES 1
KRÖNIKA Syrah/Shiraz är samma druva men vilket na
mn man använder beror bland annat på varifrån vinet kommer och hur det smakar. Syrah/Shiraz I VINVÄRLDEN FINNS det en del druvor som har olika namn fast det är samma druva. Syrah/Shiraz är samma druva men vilket namn man använder beror bland annat på varifrån vinet kommer och hur det smakar. SYRAH ÄR DEN DRUVA som i vinböcker presenteras som originalet. Druvan är av arten Vitis vinifera och sägs ha sitt ursprung i Rhône i Frankrike. Myten säger däremot att den har sitt ursprung i Persien och där har fått sitt namn efter staden Shiraz. Detta är dock troligen endast en myt, men en populär sådan, eftersom den sprids än idag. Syrah är framför allt uppskattad för sin kraftiga smak och fylliga karaktär. Det kanske mest specifika draget hos druvan är den tydliga pepparsmaken. Dricker du ett fylligt rödvin med kryddig pepparsmak är chanserna stora att det är syrah du smakar. SYRAH TRIVS BÄST i varma klimat. Den hör ursprungligen hemma i norra Rhônedalen i Frankrike. I norra Rhône görs lagringståliga viner i Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage. I södra Rhône blandas den ofta med andra druvsorter som grenache, carignan, mourvèdre och cinsaut. Syrah blir också allt viktigare i viner från Provence och Languedoc-Roussillon. SHIRAZ DRUVAN var det den australiensiske vinpionjären James Busby som introducerade druvsorten i Australien år 1833. Då gick den under namnet ”scyras”, men döptes senare om till ”shiraz”. Av druvan framställs tyngre viner med hög frukt och mörkröd färg. Detta kan kopplas till Australiens produktion av starkviner, dvs. viner där man tillsatt extra alkohol för att få fram en portvinsliknande karaktär. Idag har produktionen av starkviner minskat, men australiensiska viner är fortfarande kända för sin täta, fruktiga och fylliga karaktär. Det beror inte minst på klimatförutsättningarna som skiljer sig mycket från syrahområdena i norra Rhône. Ett av Australiens viktigaste odlingsområden för syrah är Barossa Valley och Clare Valley. I Australien är det vanligt att man blandar druvan med cabernet sauvignon, vilket resulterar i den populära blandningen cabernet-syrah. SLUTSATSEN ÄR att oavsett om du dricker en Syrah från Frankrike eller en Shiraz från Australien eller USA så kan man se fram emot ett bra, kraftigt vin som passar till grillat kött, viltkött eller härliga höstgrytor. n Syrah är framför allt uppskattad för sin kraftiga smak och fylliga karaktär. PETER LANNESAND Vinkännare “En Riktig Halkbana” 60 Aktuella utbildningar Läs mer om våra utbildningar och boka på linkopingshalkbana.se eller ring 013-36 26 90 • EcoDriving • Allmänhetens åkning (träna halka) • Risktvåan ”halkan” • Halkutbildning