AMES 1
NAPA VALLEY – MAT & VIN Napa Valley, i norra Kali
fornien, är ett av världens mest kända distrikt för vin och gastronomi. Längs dalgången ligger de omtalade och årligen mycket välbesökta vinorterna Calistoga, Napa, Oakville/Rutherford, St. Helena och Yountville. TEXT: PAUL DAHLGREN BILRESAN FRÅN SAN FRANCISCO flygplats upp till Napa Valley tar en dryg timme. Precis på gränsen mellan Sonoma och Napa Valley ligger kultförklarade Fremont Diner. Stället är precis så medfaret och 60-tals inspirerat vi förväntar oss att en amerikansk vägkrog ska vara, och serverar en helt suverän frukost och lunch. Visst finns det goda pannkakor, krispig kyckling, pulled pork, saftiga burgare och massor med smarriga bakverk till kaffet. Rakt genom Napa Valleys dalgång, omgiven av bergen, går Highway 29. Ett mer idylliskt alternativ är att ta den parallellt gående Silverado Trail. Första orten söderifrån är Napa med nära 80 000 invånare. Orten är områdets tristaste, men ett besök på Oxbow Market kan rekommenderas. En samlingsplats för genuina butiker och restauranger vilka alla erbjuder lokalt producerade råvaror av högsta kvalitet. TRIVSAMMA, PITTORESKA, YOUNTVILLE är basen för USA:s mest framgångsrike kock, Thomas Keller. Flaggskeppet är prisade The French Laundry med tre Michelinstjärnor, utsedd till världens bästa 2002 och 2003. Dessutom driver Keller enstjärniga bistron Bouchon, restaurangen Ad Hoc samt Bouchon Bakery. I stadens utkant finns den vackert belägna vingården Stags´ Leap. Deras röda cabernet sauvignon-vin vann överraskande priset som bästa vin vid ”Parisprovningen” mellan Frankrike och USA 1976. Den exklusiva guidningen av slottet med dess olika viner inkluderade givetvis ett glas av vinnarvinet. OAKVILLE/RUTHERFORD Vinlegenden Robert Mondavi etablerade sitt vineri i eget namn i Oakville 1966. Robert fann här de perfekta vinmarkerna för att producera utsökta röda cabernet sauvignon-viner. De stora framgångarna för vingården beror på att Robert lyckades kombinera ny innovativ teknik med traditionsrika tillverkningsmetoder. Vineriet producerar idag nära 50 olika viner av ett flertal olika druvsorter. Ett tiotal kan köpas i Sverige. Caymus trivsamma vingård i Rutherford producerade sitt första egna vin så sent som 1972. Idag är deras Cabernet Sauvignon viner ett av de allra bästa i Napa Valley. Värt ett besök. ST. HELENA-BAGERIET MODERN BAKERY är ett naturligt stopp längs huvudgatan som går rätt igenom staden. Det drivs av mor och dotter, Karen och Sara Mitchell. I en enkel miljö erbjuds kaffe och tilltalande bakverk. Deras engelska muffins bedöms av tv-gurun Oprah vara USA:s bästa! Vid norra utfarten finns Napa Valleys äldsta kvarvarande vinproducent Beringer, vars tillverkning startade redan 1875. Beringer var en av ett fåtal vinproducenter som överlevde förbudstiden för alkohol, 1920-1933, genom att leverera nattvardsvin till kyrkorna. Direkt efter förbudstiden, 1934, var Beringer den första vinproducenten som erbjöd guidade turer med vinprovning. Idag produceras tjugotalet olika toppviner varav tre säljs genom Systembolaget i Sverige. STRAX UTANFÖR CALISTOGAS centrum når vi det omtalade slottet Chateau Montelena. Vinfälten ligger vackert vid foten av berget St. Helena, och Montelena odlade vin här redan 1896. Efter förbudstiden och andra världskriget tog produktionen fart igen på 1950-talet. James Barrett kom in som ägare och vinmakare 1968 vilket innebar en total förändring av sättet att producera vin. Montelenas vita vin kom att bli känt över hela världen genom ”Parisprovningen 1976”. Besöksavdelningen på slottet har moderniserats på ett elegant sätt och utgör nu en stor del av slottet. Här kan besökarna pröva slottets åtta olika viner. Två av dessa kan köpas genom Systembolaget. Mitt i Calistoga, på en parkeringsplats, grillas och serveras Napa Valleys bästa kött. Ett besök på Buster´s BBQ är ett måste för köttälskaren. På bästa sätt har kycklingbröst och vingar, pulled pork, revbensspjäll, stekar och korvar perfekt grillats. Serveras med valfria tillbehören bakade böner, chiliböner, coleslaw, potatis eller makaronisallad tillsammans med vitlöksbröd och den egna starka Buster´s Barbeque Sauce. n NAPA VALLEY FAVORITER Napa Fremont Dinner www.thefremontdiner.com Oxbow Market www.oxbowpublicmarket.com Yountville Stags´ Leap www.stagsleap.com Thomas Keller www.thomaskeller.com Oakville/Rutherford Caymus Vineyards www.caymus.com Robert Mondavi Winery www.robertmondaviwinery.com St. Helena Beringer Vineyards www.beringer.com Modern Bakery www.themodelbakery.com Calistoga Busters BBQ Calistoga Chateau Montelena www.montelena.com 57