Struktur- och investeringsfonder 2019 1
Reparation och ommålning av Tingshuset mm Komplet
terande restaurering av Skatteböke hembygdsgård Cornelis Looijen Långemåla Hembygdsföreni ng Fagereds Pastorats Hembygdsföreni ng LÄNSSTYRELSEN I JÄMTLANDS LÄN Reparaton av rötskador och utvändig målning av fasad och fönster på Tingshuset. Renovering av dörrar på vagnsbod. Byte av utvändig ektrappa. Nytillverkning av grind vid infarten till kulturbyggnaderna. (Se vidare bilaga) Efter den förra restaureringen visade det sig att även golvet i det andra rummet är ruttet. Här finns hål i golvet och dålig lukt. Förmodligen ligger även detta golv direkt på marken och behöver ett nytt golvbjälklag, markduk och grus. Matkultur och levande traditioner Institutet för Språk och Folkminnen Mathantverket verkar i branscher där regional matkultur utgör en viktig del och efterfrågan på mathantverksprodukter med tydlig koppling till regional identitet och tradition ökar bland konsumenter. För att möta efterfrågan och möjliggöra utveckling och tillväxt hos mathantverksföretagen kan innovativa produkter med grund i bortglömda traditionella metoder tas fram. Vi vill i projektet fokusera på området fiskförädling där innovation och tradition kan sammanföras. Fiskförädling utgör en mycket viktig del av Sveriges gastronomiska kulturarv samtidigt som det finns ett starkt nutida intresse för äldre tiders matarv. Syftet med projektet är att bidra till ett långsiktigt ökat intresse för Sveriges gastronomiska kulturarv genom att inventera, sammanställa, anpassa och sprida forna tiders recept och förädlingstekniker till en ny generation mathantverkare. Projektet syftar även till att stärka mathantverkares kunskap om traditionella metoder och recept inom fiskförädling som grund för produktutveckling som kan öka deras försäljning och försörjningsgrad. Äldre tiders traditionella förädlingstekniker och tillagningsmetoder baserade på inhemska råvaror har inom flera områden fallit i glömska i takt med att fisket industrialiserats. När kyl och frys blivit allmänna hushållsapparater så har äldre förädlingstekniker fått ge vika för färskmat och halvfabrikat. Det saknas en samlad beskrivning av tekniker och recept inom många områden av fiskförädling, i synnerhet anpassade för yrkesverksamma fiskförädlare. Vi upplever att branschen efterfrågar just detta och genom att uppfylla det behovet läggs grunden till innovativ produktutveckling hos företagen. Inom projektet vill Eldrimner synliggöra, sprida kunskap och stärka intresset för detta kulturarv. Aktiviteter i projektet kommer utgöras av workshops inom fiskförädling för att utveckla och anpassa metoder och recept till nutida förhållanden. Aktuella Fäbodkompetens i Nordiskt kulturav för restaurangutve ckling DigiDest AB Vi vill i projektet identifiera, dokumentera, synliggöra och tillgängliggöra kulturarv kopplade till mat, dryck och måltider i Sverige genom att länka samman vår webbplattform Matkult.se med arbetet omkring Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet. Projektet ska bygga ny kunskap utifrån samtida lokala levande mattraditioner och våra stora arkivsamlingar. Institutet har ett regeringsuppdrag att i samverkan med Jordbruksverket, Riksantikvarieämbetet och Sametinget, främja ett levande och dynamiskt kulturarv kopplat till mat- och livsmedelsframställning. Som ett led i detta arbete genomförde vi under åren 2016–2018 projektet Kunskapsbank över traditionell matkultur med stöd av Landsbygdsprogrammet. Projektets syfte var att söka, sammanställa och tillgängliggöra institutets rika arkivmaterial om traditionell matkultur och därigenom stimulera till nya bruk av äldre traditioner. Den nya webbplattformen Matkult.se lanserades under våren 2018 och fick stor uppmärksamhet och blev mycket välbesökt. I vårt nya projekt Matkultur och levande traditioner vill vi fortsätta arbetet med att tillgängliggöra kulturarv kring mat, dryck och måltider i Sverige, genom att såväl lyfta fram äldre arkivmaterial som nutida levande traditioner. Projektet syftar till att koppla samman Matkult.se med förteckningen Levande traditioner, som är en del av arbetet med Unescos konvention om tryggandet av det immateriella kulturarvet. Sverige undertecknade konventionen 2011 och sedan dess har institutet det övergripande ansvaret för detta arbete tillsammans med en rad aktörer. Alla som är intresserade kan lämna in förslag till förteckningen, som enligt konventionen ska vara ett redskap för att identifiera, beskriva och förmedla kunskap om olika delar av det immateriella kulturarvet. Exempel på förlag med koppling till traditionell matkultur och mathantverk till i förteckningen är I Valsjöbyn i Jämtland ligger Myhrbodarna. Där håller familjen Myhr fortfarande traditionell fäboddrift varje sommar. Det är också därifrån som Guide Michelinrestauranger som Ekstedts och Fäviken hämtat inspiration och kunskap till sitt eget innovativa mathantverk. I det här projektet har vi för avsikt att ta fram information och skapa en utbildning om fäbodkulturens mathantverk. Syftet är att tillgängliggöra kunskapen digitalt för restauranger, besöksnäring och matintresserade privatpersoner. Vi vill bevara, dokumentera och kommunicera detta unika kulturarv, medan familjen Myhr fortfarande är verksam på platsen. Vi vill också bidra till en långsiktigt hållbar kunskap om mathantverket, inom såväl restaurang som hos olika matproducenter, kulturella och kreativa näringar samt besöksnäring. För att säkerställa kunskapsöverföring hos en större målgrupp kommer vi att arbeta med digitala informationsinsatser. Projektet är ett samarbete mellan Digital Destination, Nordiskt centrum för Kulturarvspedagogik (NCK) och Myhrbodarna. Rådgivning för svenskt småskaligt gårdsbruk i kulturlandskap STATENS JORDBRUKSVERK Jordbruksverket upphandlar en rådgivningstjänst för att främja svenskt fäbodbruk och annat småskaligt gårdsbruk i kulturlandskap. Det finns ett behov av att synliggöra det svenska fäbodbruket samt annat småskaligt svenskt gårdsbruk i kulturlandskap för att bättre tillvarata dess möjligheter. Jordbruksverket upphandlar en rådgivningstjänst för Sveriges fäbodbruk som även riktar sig mot annat småskaligt gårdsbruk i kulturlandskap. Kalmar län 6B 157 738 Hallands län 6B 36 438 Jämtlands län 6B 361 308 Uppsala län 6B 1 173 194 Jämtlands län 6B 263 070 Jönköpings län 6B 1 659 000