Struktur- och investeringsfonder 2019 1
Anläggande av damm/kvävefäll a på Kollängen Elisa
bet Stigson Vi har för avsikt att återställa den damm som för 100 år sedan låg i gårdsmiljön. Vid mitten av 1900-talet fylldes denna damm igen. Idag är platsen en lågpunkt, som delar av året har en vattenansamling. En större åkermark lutar mot denna plats. Syftet med återställandet är att skapa en kvävefälla och en ökad biologisk mångfald genom att skapa en gynnsam plats för grodor, salamandrar, fåglar och insekter. Återställandet ligger också i linje med vårt arbete med vårdande och restaurering av den kulturhistoriska gårdsmiljön, som bl a omfattar tingshus, gästgiveri, uthus, fruktträdgård och stenmurar. Arbetet avser att följa riktlinjerna från länsstyrelsens beslut (diarienr: 525-52192-2003). Förnyat samråd med länsstyrelsen kommer att ske, då arbetet inte påbörjades efter beslutet 2003. Ansökan avser bidrag till anläggningsarbeten som framgår av bifogad offert. Därtill kommer eget arbete att ske för återställande av angränsande ytor, såsom sådd och plantering. Samisk Mat STATENS JORDBRUKSVERK Arbetet med att kvalitetsmärka samiska produkter har pågått under en längre period av ett flertal olika aktörer. I uppdraget ingår att utifrån det arbete som tidigare gjorts, samordna och utveckla kvalitetsmärkning och certifiering för samiska produkter. Syftet är att stärka produkternas ställning på marknaden och öka konkurrenskraften för producenter med koppling till samisk matkultur. Jorri biebmoráiduden rullande matrajden. SLOW FOOD SÁPMI Samisk matkultur i offentliga kök Torsta AB Projektet ska genom att anordna mataktiviteter på samiska kulturhistoriska platser i Nord- mellan- och sydsápmi skapa ett intresse för samiskt mathantverk i kombination med samiska kulturhistoriska platser till främst yngre matintresserade samiska personer och befintliga matföretagare i målgrupppen, Genom at revitalisera den traditionella samiska maten läggs grunden för att vidareutbveckla samiska maträtter/produkter. Genom att skapa ett mervärde i kommunikationen om maten och kulturen kommer företagarna att kunna skapa ett mervärde samt att genom nätverksbyggande mellan företagarna skapa en ökad efterfrågan och ökad försäljning av de samiska matprodukterna och maträtterna. Tids- och aktivitetsplan 1 juni , 2017 - 31 augusti, 2017 Kartläggning av dokumentation av receptsamlingar, intervjuer om lokala samiska mattraditioner samt intresserade matpersoner och företag i målgrupperna. Planering av genomförandet med Konsulter och projektledare samt lokal samordnare. Annonsering och utskick. Nytryck av broschyren Traditionell samiska mat som ska ligga som grund för samtal för de kulturhistoriska samtal om mat och metoder. Inköp av dator, telefon samt kopierings/scanningsapparat. Starta upp Facebook grupp och övriga socialmedia t.ex Instagram. 1 september - 30 november Genomförande av workshop i storytelling med lokala seniora samer i tre orter i Nord, Mellan- och sydsamiskt område. 1 december, 2017 - 31 december,2017 Planläggning av turneplanen med Food truck. Nätverkande kommer att fortgå som en röd tråd genom turnen och särskilda lokala representanter för restauranger och livsmedelsbutiker samt matföretagare ska bjudas in i workshop under turnen med food truck. 1 januari, 2018 - 15 juni 2018. Genomförande av turneplan med i samband med 100 års jubileumet. 15-juni, 2018 - 15 augusti. Uppföljning av genomförda aktiviteter av turnen - Den rullande matrajden. 15 augusti - till Projektet skall undersöka och dokumentera den samiska matidentitetens betydelse för äldre samer som är brukare av äldreomsorg, samt öka kunskapen om den samiska matkulturen inom offentliga gastronomi. Projektet skall resultera i en handbok för ökad förståelse för matidentitetens betydelse för äldre samer, samt vägledning om hur man inom den offentliga gastronomin kan öka inslagen av samisk matkultur, särskild i äldreomsorgens måltider. En stor del av projektet kommer att ägnas åt att samla kunskap om den samiska matkulturen och söka inspirerande exempel. Projektet kommer därför att besöka och intervjua äldre samer om samisk matidentitet. Projektet skall även besöka offentliga kök och skolor/utbildning inom mat och äldreomsorg, samt intervjua personal inom offentlig gastronomi, vård, förvaltning, Plan för anläggning av kulturträdgård och omvandling av Museibyggnader . Uppförande av ett förråd. Ingarö Hembygdsföreni ng Skolbesök skall genomföras för att möta elever i utbildningar inom gymnasiet och årskurs 9, för att undersöka vad de vet om samisk matkultur och om utbildningen i någon mån tar in denna i sin undervisning. Besök och intervjuer kommer att göras inom äldreomsorgen för att undersöka i vilken mån samisk mat erbjuds idag För att få en bredare bild av vad som menas med samisk matkultur kommer den samiska maten att dokumenteras från norr till söder. Det finns skillnader vad gäller traditionella kunskaper om den samiska matkulturen, tillvägagångssätt och på vilket sätt recept bevaras och förs vidare. Variation i samisk mat är också beroende på var i Sapmi du befinner dig, från vilken bakgrund man kommer, om man tillhör skogssamerna o.s.v. I projektet kommer man därför att besöka och intervjua äldre samer från Karesuando till ldre, men även äldre samer i stora städer t.ex. Stockholm, Göteborg. I samband med besöken kommer man att dokumentera deras tankar kring samisk mat inom den offentliga vårdsektorn för den som finns långt ifrån Sapmi. Vad betyder samisk matidentitet för dem? Resultat Vi vill efter diskussion med Länsstyrelsen som handlägger ansökan ändra namn till: "Plan för och anläggande av en kulturträdgård (köksträdgård, äng med fruktträdgård och en gångväg)". I hembygdsföreningen finns en vision om att vi ska utveckla ett friluftsmuseum på den plats som idag kallas "Ingarö hembygdsmuseum" där det nu finns ett par äldre byggnader som flyttats hit och dit vi hoppas kunna flytta ytterligare en gammal byggnad (Sockenstugan). Vi vill utveckla den befintliga utemiljön innefattande en kulturträdgård, och senare strandäng med båtlänning, Ev. en sinnenas trädgård tillsammans med kommunen invid ett blivande äldreboende i den omedelbara närheten av området och caféverksamhet samt magasinsutrymmen. Byggnaderna är idag slitna och fungerar otillfredsställande som museilokaler. Det vi nu söker medel för är - en idéritning för anläggning av en kulturträdgård inklusive köksträgård och äng - anläggning av köksträdgård, - anläggning en äng med fruktträdgård - anläggning av en gångväg - tre grupper med trädgårdsmöbler till kulturträdgården Västra Götalands län 4A 19 750 Jönköpings län 6B 1 169 200 Stockholms län 6B 1 983 914 Jämtlands län 6B 1 558 292 Stockholms län 6B 86 148