Struktur- och investeringsfonder 2019 1
Hälsinge Färskost & Källarlagrad Fäbodost - Intro
duktionsk urser Birgitta Höglund Vi vill synliggöra och skapa intresse för de traditionella och lokala mathantverken Hälsinge Färskost samt Källarlagrad Fäbodost genom att anordna kortare ystningskurser på ko- och/eller getmjölk i byamejeriet. Det kommer att vara introduktionskurser främst för nybörjare för att väcka nyfikenhet och inspirera fler till att bli mathantverkare genom att ta tillvara och utveckla den lokala matkulturen. Demonstration, teori och praktiskt görande integreras. Enklare kursmaterial ingår. Tio kurstillfällen fördelade på antingen färskost eller källarlagrad ost. Max fyra deltagare per kurstillfälle, totalt 40 deltagare. På vår gård, Brinkengård i Trönö, håller vi ett 70-tal lantrasgetter och ett 40-tal pälsfår som vi samverkar med för mat, trivsel och ett rikare landskap. Denna livsstil med fokus på lantraser, traditionella brukningsmetoder där utmarksbeten och fäbodbruk ingår, resurshushållning, djurvälfärd och mångfunktionalitet vill vi med glädje dela med oss av till andra för att inspirera fler att bli matproducenter och småbrukare på djuren och naturens villkor. I det gemensamma byamejeriet producerar vi ostar av olika slag, både på komjölk från Kravgård i grannbyn och den egna Krav getmjölken (begränsad tillgång då vi håller på att trappa ner på mjölkproduktionen). Hälsinge färskost, Fäbodost, lagrade, syrade, blå, vita, röda, har producerats under de mer än 30 år som vi hållit lantrasgetter med småskalig osttillverkning och kan finnas mer eller mindre tillgängliga. Idag ligger fokus på Hälsinge Färskost då den är enkel att göra och efterfrågas på den lokala marknaden, en marknad som vi ser är växande bla genom digitala matmarknader och fler besökare till trakten som på hembygdsgården blir serverade byns specialitet, "Trönö-mackan" baserad på lokala produkter Utbildning i den odlade och förädlade mångfalden som grund för gastronomisk utveckling Agrofiness AB Vi ansöker om att genomföra en tvådagars utbildning vid fem tillfällen om den odlade och förädlade mångfalden bland vårt levande kulturarv. Vi ser att det finns en enorm utvecklingspotential men saknas kunskap både vad gäller äldre kulturväxter men även förädlingsmetoder. För att genomföra utbildningen har vi därför samlat Sveriges ledande forskare och entreprenörer inom området. Kurserna genomförs geografiskt väl spritt, på fem platser i landet för att fånga den fantastiska mångfald som finns att upptäcka. Utbildningen blir ett viktigt led i att skapa förutsättningar för unik regional utveckling, med djup historisk förankring. Samtidigt kommer detta öppna för gastronomisk förnyelse och affärsmässiga möjligheter. Mål Deltagarna kommer efter genomgången kurs - känna till centrala begrepp som lantsort, bevarandesort m.m. - ha en god insikt om mångfaldens omfång inom spannmål, rotfrukter, frukt och bär - ha en god insikt om andra mångfaldsmöjligheter med odlade växter än bara sort - ha kännedom om förädlingsmöjligheternas mångfald och möjligheter - förstå hur använda denna kunskap i praktisk paketering och story-telling kring sina produkter Renovering av källare från 1700-talet Magnus Fredlund Min fastighet, Helgarö 7:1 är ursprungligen två fastigheter, den ena en gammal prästgård från 1700-talet. På prästgården finns en unik källare, med invändigt stenbelagt valv, sedan timrad utsida och tak. Innan jag ägde prästgården lade man om taket och lade på helt felaktigt nyare betongtegel som är alldeles för tungt. Taket börjar bågna och skulle behöva läggas om med tidsenligt lertegel. Stockarna nederst har också börjat ruttna eftersom man inte hållit undan växtligheten utan man skulle behöva gräva ur runtom, lägga dränering och sen byta de nedersta stockarna. Källaren är relativ stor (ca 60 kvm) och har rejäl takhöjd. Ansöker om medel för att återställa den till ursprungligt skick så att den tillsammans med övrig gårdsbild bibehåller 1700-tals klass. Marken där husen står inkl källaren har nyligen klassats som område för fornlämningar och därför borde husen ha ett kulturhistoriskt värde att bevara. Hällbergs fäbod, restaurering o tillgänglighet HÄLLBERGS FÄBODVÄNNER På den ladugård i Hällbergs fäbodar där djuren stallas in på nätterna behöver spåntaket och delar av syllstockarna bytas ut. Vidare behöver 300 m av gärdesgården runt fäboden och den 60 m långa gärdesgården runt fäbodstugan och uteköket förnyas. Den gamla vattenledningen från källan till fäbodstugans uteköket behöver bytas ut. De olika byggnaderna behöver förses med informationsskyltar om sina olika funktioner i fäboden. Till Hällberg kommer tre fäbodstigar - en från hembyn Hansjö, en från Fryksås/Grönklitt och en från Kallbolets fäbod. Dessa fäbodstigar bör förses med informationsskyltar. Vid turism- och fritidsanläggningen Grönklitt, vars centrum ligger 5km bort, bör en informationstavla sättas upp och samarbetet med turismanläggningen bör utökas. Gävleborgs län 6B 167 872 Södermanland s län 6B 416 922 Södermanland s län 6B 59 250 Dalarnas län 6B 196 760