Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Nyfiken på...
Friluftsliv Jämtlandstriangeln
Friluftsliv Äta ute
Friluftsliv Ungt äventyr
Friluftsliv Mulle för alla
upplev //skogsmulle för vuxna Baka bröd på elden,
en vanlig kväll i oktober. Sånt som sällan blir av annars. En dos Vuxenmulle gör gott för själen. Dahl har förberett nästa programpunkt: Bulle på magen. Viddi Dhokia gör i ordning sin deg, som består av mjölblandning, torrjäst, lite salt, en gnutta socker – och lite ljummet vatten som hon nu tillsätter i påsen. Viddi var med redan i våras, och sökte sig till Vildmarksäventyr för vuxna både för nytta och nöje. – Jag har vandrat en del på senare tid och ville bli tryggare med att göra upp eld och laga mat ute, säger hon, och konstaterar att gemenskapen på träffarna blev räddningen i vardagen under pandemin i våras. – Nu har vi blivit ett gäng som har väldigt kul ihop, men vi lär oss mycket också. Bara att göra eld med tändstål är stort för mig, och att lära sig karta och kompass. En annan som varit med ända sedan i våras är Martina Lönndahl. Hon sökte sig till aktiviteten för att hitta nya bekanta som delar hennes friluftsintresse. – Som barn var jag ute mycket, och var bland annat med i scouterna. På gymnasiet var jag också aktiv med friluftsliv, men sedan blev det en paus. Nu är jag tillbaka. Och nu vill jag ta vara på vardagsäventyret, säger Martina. En riktig favoritaktivitet var den om blommor som hölls under våren. Det fick hennes intresse för blommor att öka så mycket att hon önskade sig, och fick, en flora i födelsedagspresent i somras. Snart har hela gruppen stoppat in sina degpåsar innanför byxlinningen. Där, på magen, ska de ligga och jäsa i ungefär tjugo minuter. Under tiden passar de på att träna på att använda tändstål. Snart böljar skratten och pratet runt elden, när gänget övar sin teknik i att med snabba tag få till gnistor som ska ta eld i en bit näver eller en uppluckrad tampong. Stämningen är uppsluppen, men nyfikenheten och viljan att lära sig är samtidigt stor. – Jag hittade något jätRecept Bulle på magen 6,5 dl Vetemjöl 5 dl Grahamsmjöl 1 påse torrjäst (motsvarande 50 gr färsk jäst) 0,5 dl socker 1 tsk salt tesvart bajs med lingon i! Vad kan det vara? ropar någon, och så tar diskussionerna fart. Vid förra träffen hördes ett fågelljud GÖR SÅ HÄR: Blanda alla ingredienser noga i en plastpåse, så att det blir en jämn och fin deg. Lägg påsen mot värmen på magen och låt den jäsa där i ungefär 20 minuter. Baka ut tunna bröd och stek på stormkök eller grilla på galler över elden. och redo för smör och marmelad. Även om hon själv varit ledare för Skogsmulle och ska leda dotterns grupp i Strövarna så kunde hon inte låta bli att vara med även här, och få uppleva naturen tillsammans med andra intresserade vuxna. – Det är verkligen kul – du hör ju! säger hon och ler, när ännu ett skratt rungar genom luften. Helena Borenäs håller med om att träffarna ger guldkant på tillvaron. – Annars skulle jag inte ha kommit som de inte riktigt kunde artbestämma. Men en av ledarna spelade in – och nu har hon svaret: Det var kattuggleungar! Att spetsa både ögon och öron i naturen lönar sig. Guldkant När jäsningen är klar bakas bullarna ut för att läggas på gallret över elden. I värmen runt elden fortsätter pratet, historierna, funderingarna, umgänget. Ann-Sofie Jansson, som är grenledare för barnverksamheten i Örebro, vänder på sin bulle och granskar undersidan. Det ser lovande ut. Snart färdiggräddat ut en vanlig vardagskväll. Med de här träffarna blir det legitimt att lämna familjen en stund att sticka ut, säger Helena Borenäs. På andra sidan av vindskyddet smakar Birgitta Elf på sitt nygräddade bröd. I våras deltog hon i flera guidade vandringar, och slogs av tanken på att det skulle vara kul med något slags vuxenversion av Skogsmulle. Hon undrade om det fanns, och tittade in på Friluftsfrämjandet Örebros hemsida. – Halv tolv på natten mejlade jag för att fråga om jag fick vara med. Det fick jag. Nu vill jag inte att det ska sluta. 66 friluftsliv#3–2021
Friluftsliv Kakfest i skogen
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Det sista ordet