Marknad 1
Wine Week Folieskärare Amatörer pillar – proffs s
kär. Med en folieskärare behöver du aldrig pilla mer och mer frustrerat på korkens omslagspapper igen. Den här, från Le Creuset, är i skriv - ande stund på rea för under hundralappen på ahlens.se. Servitörskorkskruv Riktiga vinkonnässörer öppnar sitt vin med en servitörskorkskruv och vill man ha vinöppnarnas Rolls Royce är det Château Laguiole som gäller. Deras ”Somm - elier Corkscrew” är handgjord och kommer i ett flertal utföranden, från 165 euro och uppåt. Så dricker du vin bäst Visste du att vin är en materialsport? Jodå, så är det. Här har ni några av de saker ni behöver för att glänsa på hemmamiddagen. Text Jonas Källgren Vinluftare Precis som människor behöver ett vin andas för att riktigt komma till sin rätt. Unga viner behöver luft för att bli mindre råa, gamla viner behöver syresättas för att doft och smak ska lyftas fram. Du kan förstås hälla upp det i glasen och låta dem stå i, säg tio minuter. Men betydligt trevligare är att lufta vinet i ett för ändamålet specialdesignat kärl. Som till exempel denna lösning från danska Norm Architects. Häll vinet direkt ur flaskan ned i luftaren – häll sedan tillbaka det i vinflaskan, et voila! Vinet är luftat och du har imponerat på gästerna. Kostar runt 500-lappen. 42 Marknad Vinstoppare Det är inte alltid önskvärt, eller bra för den delen, att dricka upp hela flaskan på en gång. Problemet är bara att vinet inte mår bra av att stå där utan kork. Det är som tur är ett problem som går att lösa med en enkel vinstoppare, som den här från Orrefors för cirka 300 kronor. Med en sådan förlängs hållbarheten ordentligt. Vinsystem För dig som verkligen tar ditt vindrickande på allvar och vill visa upp det räcker inte en enkel vinstoppare långt. Du skulle ju inte sätta en kristallkork på en Egon Muller Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, eller hur? Har du råd med en flaska av den digniteten så har du råd med en Cora - vin Model Two Elite. En specialkonstruerad nål går genom vinkorken och låter dig hälla upp ett glas utan att syre läcker in i flaskan. Sedan förseglas allting av en kapsyl fylld med argongas.