Loading...
Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Älgjakt
Svensk Jakt Medaljälgarna
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av kikarsikten
Svensk Jakt Inför valet
Svensk Jakt Rapphöns
Svensk Jakt Älgläget - län för län
Svensk Jakt Filmfavoriter
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Annorlunda jaktkonst
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak VILTSMAK » Länge leve levern
E n krämig mousse med smak av brynt smör, madeira och dragon. Så kan en lever av and serveras. Rosastekt med knaprig bacon, kapris och potatispuré. Så kan levern från ett rådjurskid serveras. Lever har fördelen att den inte behöver hänga och möra flera dagar innan den tillagas. Du kan gå hem direkt efter jakten och laga en god levermiddag. Levern är godast från unga djur; älgkalv, dovkalv, rådjurs kid eller ungt vildsvin. På äldre djur blir levern lite bittrare i smaken, eftersom galla och andra nedbrytningsprodukter samlas där med åldern. Genom att lägga levern i mjölk eller vatten några timmar innan den tillagas får du en mildare smak. Blötläggning är en extra viktig procedur om du från början är skeptisk. Mycket näring i lever Lever är extremt näringsrikt. 100 gram lever ger dig exempelvis hela dagsbehovet av järn. Dessutom är det rikt på B-vitaminerna folsyra och B12, samt mineraler som selen och zink. Och lever är det livsmedel som innehåller mest A-vitamin av alla. Det innehåller så många gånger dagsbehovet att Livsmedelsverket varnar för överkonsumtion. Överkonsumtion av lever är kanske ingen risk hos människor, vem äter lever varje dag? Där emot finns det risk för att vissa hundar får för mycket lever under jaktperioden. Maximalt 100 gram lever per vecka till hunden är en vanlig rekommendation. SVENSK JAKT Nr 9 2018 MILDARE SMAK OM LEVERN BLÖTLÄGGS Ställ en hink med vatten i slaktboden innan du börjar ta ur djuret. Lägg hjärta och lever i hinken. Både hjärta och lever blir godast om de avblodas i vatten en stund. Om du dessutom lägger leverskivorna i fet mjölk någon timme innan tillagningen blir smaken ännu mildare. 125 RECEPTET Lever har de flesta åsikter om. ”Jag älskar kalvlever Anglais” säger vissa, men nog är det fler som rynkar på näsan. Men – handen på hjärtat: När smakade du lever sist? Kanske är det dags att göra ett nytt försök den här jaktsäsongen?
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer