Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Älgjakt
Svensk Jakt Medaljälgarna
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av kikarsikten
Svensk Jakt Inför valet
Svensk Jakt Rapphöns
Svensk Jakt Älgläget - län för län
Svensk Jakt Filmfavoriter
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Annorlunda jaktkonst
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
VILTSMAK Text & foto Lena Runer. Recept Lena Rune
r och Ewa Klingspor från bland annat boken Hela Djuret. KALVLEVER ANGLAIS Kalvlever Anglais är en klassiker. Det är gott med sältan från kapris och den rökta salta smaken från bacon. 4 skivor lever från ungt djur (älgkalv, dovkalv, kronkalv eller ungt rådjur) 1 paket bacon 1–2 schalottenlökar, finhackade 1 dl kapris Vetemjöl Smör till stekning 50 g smör att bryna Stek baconskivorna knapriga. Bryt sönder i mindre bitar. Hacka löken och blanda den med kaprisen. Bryn 50 gram smör så att det får lite färg och nötig smak. Blanda smöret med den hackade löken och kaprisen. Vänd leverskivorna i lite vetemjöl och stek dem hastigt i smör på hög värme. De ska få fin stekyta men ändå vara rosa i mitten. 1 minut på varje sida räcker. Vid servering: Lägg levern på tallrikar och skeda på kapris/löksmöret. Toppa med bacon. Servera levern med ett krämigt potatismos på klassiskt vis, eller prova att servera med snabbfräst grönkål blandat med baconsmul som på bilden. GODIS TILL HUNDEN Torkad lever är uppskattat hundgodis. Skär i tunna bitar och torka i ugn. Tänk på att inte ge hunden för mycket lever på en gång. A-vitaminhalten i lever är hög, så max 100 gram per vecka är en vanlig rekommendation. 60–80 grader är en bra ugnstemperatur vid torkning. Ha gärna ugnsluckan lite på glänt så att du släpper ut fukten. Skär levern i mindre bitar och lägg på bakplåtspapper eller silikonmatta så att köttet inte fastnar. 126 Vänd bitarna efter halva torktiden så att även undersidan torkar. Låt bitarna svalna ordentligt innan du paketerar dem. Förvara de torkade bitarna luftigt i bara ett lager! Gärna i en pappask eller papperspåse. I en tät plastpåse eller plastask finns det stor risk att det torkade köttet möglar. Undvik också att lägga torkade bitar tätt ihop i en hög under förvaring. Du kan också frysa den torkade levern. Nr 9 2018 SVENSK JAKT LEVER MED FRITERAD SALVIA Här serveras levern med spröda friterade salviablad och kapris. Ett recept av jägarprofilen Ewa Klingspor. Färsk lever från ung dovhjort Mjölk, 3 procent eller fetare Idealmjöl En kruka färsk salvia Kapris Salt och svartpeppar Olja och smör till stekning Lägg hela levern att dra i vatten några timmar, eller över natten. En timme före tillagning: Skär levern i 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna i mjölk en timme. Ju fetare mjölk desto bättre. Blanda idealmjöl med salt, svartpeppar och några finhackade salviablad. Plocka upp leverskivorna ur mjölken och vänd dem i mjölblandningen. Stek hastigt på båda sidor i lite olja och smör. Levern ska bara ”stanna”, om den får alltför lång tid i pannan blir den torr. Smält smör och olja i en panna vid sidan av och stek salviablad knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Servera levern med salvia blad, kapris samt en krämig potatispuré.
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer