NG Sthlm 1
NY ÖLUTSTÄLLNING PÅ SPRITMUSEUM Den 17 november ö
ppnar Sveriges kanske smakfullaste museum sin nya dryckesutställning. SPRITMUSEUMS NYA UTSTÄLLNING Öl bjuder på en crash course i öltillverkning och smaksättning, trendspaningar med svenska bryggare och inte minst smakprovningar av en bredd olika öl. Dessa innefattar alltifrån äldre, traditionella stilar som Vienna Lager och Kellerbier via party stouts, smoothie sours och milkshake-IPA till APA, IPA och NEIPA - bara för att nämna några. TEMA: MAT & DRYCK HÄR ÄR ALLA VINNARE I STELLAGALAN I fem år har Stellagalan arbetat för att lyfta fram kvinnliga förebilder inom krogbranschen. Varje år delar de därför ut priser i nio kategorier. Här är årets vinnare. ÅRETS STELLABAGARE 2022 - Anna Björlin Lidingö Bröd & Patisserie, Lidingö ÅRETS STELLABARTENDER 2022 - Linn Sterling Lucy’s Flowershop, Stockholm ÅRETS STELLAMEDIA 2022 - Johanna Westman Mosebacke Matstudio, Stockholm ÅRETS STELLAMENTOR 2022 - Nicole Gripenberg Slotte Yrkesakademien Uppsala ÅRETS STELLAKOCK 2022 - Desirée Jaks Spesso, Stockholm ÅRETS STELLAKONDITOR 2022 - Jessica Sandberg Nya Konditoriet, Umeå ÅRETS STELLASERVIS 2022 - Emma Ramirez Frö, Sälen ÅRETS STELLASOMMELIER 2022 - Elin Staaff Bodegan, Umeå ÅRETS STELLAHEDERSPRIS 2022 - Suzanne Wohlin Trosa och Stockholm 34 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2022 GLAD MAT I BOKFORMAT Den fjärde boken i serien är här. NIKLAS EKSTEDT OCH Henrik Ennart hjälper i sin nya bok läsaren att kombinera smakupplevelser med ett harmoniskt inre. Happy Food – Samlade recept & råd kommer ut den 1 november och samlar recept och texter från de tre tidigare internationella succéerna i Happy Food-serien och kompletteras med både den senaste forskningen och nya recept. HAPPY FOOD-SERIEN lyfter sambandet mellan kost och såväl fysiskt som psykiskt välbefinnande. Den här gången ligger fokus till stor del på fermenterad mat eftersom nya rön enligt författarna visar att den har större betydelse för vår tarmflora än vad forskningen tidigare anat. INNEHÅLL 36 APERITIF 40 SVENSKA MÅLTIDER 44 DRÖMMEN OM EN OST 50 GASTRONOMISK OMSTART 54 HÖG TID FÖR BEAUJOLAIS NOVEAU 56 MATPROMENAD 58 TIMO MAYER 60 FLYTANDE JULGODIS UTSTÄLLNINGEN GÖR OCKSÅ nedslag i svensk ölhistoria. Visste du till exempel att öl historiskt var en riktig livräddare samt att en daglig ölranson på fyra till fem liter inte var ovanligt under medeltiden? Eller att öl under 1900-talet kom att bli en av de hetaste debattämnena i Sveriges Riksdag? EN ANNAN ASPEKT som lyfts fram är ölets stora betydelse som socialt kitt bland nunnor, fotbollssupporters, hipsters och många andra. Utställningen visas från den 17 november och nästan ett år framåt. STOCKHOLM UTNÄMND TILL EUROPEISK MATHUVUDSTAD Från och med årsskiftet axlar Stockholm rollen som European Capital of Gastronomy. UTNÄMNINGEN GÖRS AV European Community of New Gastronomy och projektet leds av Carl Jan Grankvist tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad. – Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Nu bjuder vi in aktörer att delta och fylla det med spännande innehell, säger Carl Jan Granqvist i en kommentar. LANSERINGEN AV STOCKHOLM som Europas gastronomiska huvudstad gjordes i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet med H.M. Konungen och kulturminister Parisa Liljestrand som huvudtalare. TEMA: MAT & DRYCK DRÖMMAR AV OST – Stockeld dreamery vill revolutionera marknaden för veganska ystningsprodukter SVENSK MATKONST TIMO MAYER GASTRONOMISK OMSTART JULGODIS FÖR VUXNA NR 11, 2022 | NÖJESGUIDEN 33