NG Sthlm 1
LE BEAUJOLAIS NOUVEAU EST ARRIVÉ Den tredje torsd
agen i november varje år firas att årets skörd av det unga Beaujolaisvinet har anlänt. Nu är den här. TEXT: REDAKTIONEN TORSDAGEN DEN 17 november poppas flaskorna med nyproducerat gamayvin på en uppsjö barer och restauranger världen över. Det som kallas Beaujolais Noveau började redan på 1800-talet med att årets skörd av vin från Beaujolais jäste klart på sina ekfat under transporten mellan byarna i Beaujolais och handelscentrumet i Lyon. När vinet kom fram var många såklart nyfikna på hur vinet från året skulle smaka och fenomenet Beaujolais Nouveau såg för första gången dagens ljus. EFTER ANDRA VÄRLDSKRIGET lättades restriktionerna för vinbönderna i Beaujolais och de fick släppa mer ungt vin, så kallat Primeurs (franska för ungt vin, en term som fortfarande används vid årliga nysläpp i Bordeaux). När Beaujolais AOC grundades som appellation 1936 sattes regler och områdesskydd upp för produktion av viner från Beaujolais. I samband med det bestämdes det att Primeur-vinet endast fick säljas från och med 15 december. 1951 vågade man ändra på reglerna och datumet blev istället till 15 november varpå Beaujolais Nouveau blev officiellt. EN DEL PRODUCENTER såg möjligheten att snabbt få in kapital från årets skörd och började marknadsföra och hypa det unga vinet, frasen Le Beaujolais Nouveau est arrivé myntades och som de sa “Det nya vinet från Beaujolais har kommit”. Under femtio- och sextiotalet blev den 15 november en festdag i Paris och många delar av Frankrike. Under sjuttiotalet anordnades det ett Beaujolais Nouveaurace från England där engelsmännen hetskörde ner för att få tag på flaskor för att sedan köra tillbaka till klubbarna i England - vinnaren var den som snabbast kom hem med flest flaskor. NÄR VI NÅDDE det glada åttiotalet var fenomenet en världssuccé och bland producenterna som lyckades bäst med att marknadsföra sin jästa druvjuice hittade man Georges Deboeuf. De unga och enkla Beaujolaisvinerna flögs världen över med Concord även om datumet för lansering återigen hade ändrats, nu till den tredje torsdagen i november. Men 54 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2022 med tiden vattnades varumärket kring Beaujolais Nouveau ut och blev lika genomskinligt som vinerna. UNDER TIDIGT 2000-TAL dog trenden ut, marknaden sökte sig istället främst till stora ekfatslagrade och alkoholstarka viner som fick höga poäng av Robert Parker. Men tio år senare fick festen en nyrenässans trots att många producenter ansåg att det fanns en risk att bara förknippas med en fest en gång om året. Många naturvinsmakare hade under en längre tid, lite i det dolda, applicerat sitt kvalitetstänk även på sina Nouveau-viner och många av de stora husen följde snabbt efter. Tack vare detta började trendiga vinbarer återigen fira årets skörd och skyltarna med Le Beaujolais Nouveau est arrivé dyker upp i november. Gamla och nya producenter får återigen visa upp sin skörd och för den som vill kan även festen innehålla annat vin. VINET I SIG är alltid producerat av blå gamaydruvor och då det börjar säljas endast några veckor efter att det skördats är det ett lätt och fruktigt vin med hög klunkabilitet. Det får heller inte säljas innan klockan 12:01 det bestämda datumet, något som brukar skapa en hög efterfrågan på den första leveransen. VINER ATT HÅLLA UTKIK EFTER Systembolaget har ett antal släpp i tillfälliga sortimentet den 17 november, för att uppmärksamma Beaujolais Nouveau. Håll utkik efter dessa. Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard Art nr: 95057, pris: 159 kr En modern klassiker laddad med toner av bär och ungdomlighet. Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature Art nr: 90439, pris: 129 kr Naturvin helt utan sulfiter men desto större i smaken. Le Bistrotteur Beaujolais Nouveau Compagnie Vinicole de Bourgogne Art nr: 5466, pris: 95 kr Budgetvarianten, mycket bär för pengarna helt enkelt. HÄR ÄR NÅGRA STÄLLEN DÄR DU KAN FIRA BEAUJOLAIS NOVEAU Bar Ninja, Stockholm Steam Hotel, Västerås L’enoteca, Malmö Far i Hatten, Malmö Bar La Lune, Göteborg