NG Sthlm 1
JULGODIS FÖR VUXNA Julen är en tid då ölutbudet u
tökas och förändras. Följ med oss på en resa i tomtens släde genom julölens magiska värld. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN E n minut i nio. Exakt 20:59 och inte en sekund tidigare drar festen igång den första fredagen i november. Danskarnas kanske största utekväll under hela året sparkas igång när barerna får börja hälla upp årets julöl. Denna dryck, som såklart inte är någon ölstil alls men oftast är lite mörkare, lite starkare och ibland lite sötare har fått fäste i hela världen även om Skandinavien kan vara julölens starkaste punkt. Danskarna drar det till sin spets. Spektaklet när julölen lanseras skapades av Tuborg för över 30 år sedan och innan 2000-talet så firades julölsdagen på en onsdagkväll – med första upphällning vid midnatt – med resultatet att skolor och arbetsplatser stod tomma dagen efter. Att göra det till en helgdag var på tapeten men det räckte att flytta spektaklet till en fredag. Namnet J-Dag blev accepterat i danska ordlistan 2008 med beskrivningen ”den dag på hösten som ett bryggeris julbrygd kommer i handeln” och fem år innan det skapade Ølbaren på Nörrebro tillsammans med Ölentusiasterna en ”välsmakande” alternativ högtid på torsdagen, alltså dagen före, för att lyfta fram ”kvalitet framför kvantitet”. Båda dagarna lever idag vidare sida vid sida, även om nu stora delar av danska hantverksöls-scenen också skapar julöl som lanseras på J-dagen första fredagen i November. Det är inte längre bara Tuborgs högtid, även om det såklart fortfarande är många som älskar när tomtenissar från Tuborg kommer och delar ut gratis smakprov från årets skörd (under J-dagen delar de jul- och blåklädda älvorna från Tuborg ut 25 000 gratis flaskor öl på 450 danska barer – gissar det blir svårt att kopiera i Sverige). MEN DET ÄR såklart inte bara Danmark, övriga Skandinavien är också knasigt glada för sin julöl, även om vi kanske inte kommer upp i över 400 olika julöl på marknaden som i Danmark. Norrmännen hade efter kriget en julölskris med brist 60 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2022 på råvaror och lite för kraftig respekt för nykterhetsrörelsen. Deras julölsproduktion kom inte igång igen förrän 1956, men deras julöl har en lång historia – den äldsta julölsannonsen hittades i en tidning från Bergen 1869 – ”Extra fin julöl i tunnvis kan beställas från C Andersen” ungefär. Det var väl också där i krokarna, under 1800-talet, som vår mer ”moderna" julöl började hitta in i de svenska hemmen och vi känner igen dragen än idag - fylliga, lite mer kraftfulla öl för att kunna matcha smakerna på bordet, den salta eller feta maten. Den svenska julölen förlorade emellertid efter hand en del av sin betydelse, och lågpunkten nåddes kanske på det annars så glada 1980-talet då Systembolaget 1985 stoltserade med ett (1!) julöl på sina hyllor. EN EXTREM KONTRAST jämfört med idag givetvis. I Sverige erbjöds 178 julöl på samma hyllor förra året, men inte alla var svenska såklart. Och det lär inte vara färre i år. Samtidigt, även om julölen nu blivit viktig igen så är betydelsen förmodligen lägre än under 1200-talet då då vi hade en lag om att bönderna var tvungna att brygga öl till jul. Denna ölskörd skulle garanteras och den skulle vara färdig 9 december. Traditioner fanns också i Europa, tyskar, engelsmän och belgare har naturligtvis också haft speciella öl för sina högtider, men det tog ganska länge för christmas ales att slå igenom i USA. De dök upp tidigt 1900-tal men benen slogs undan av förbudstiden och i modernare tid var det först 1975 när Anchor Brewing släppte ”Our Special Ale” som den säsongsmässiga populariteten kunde börja ta fart igen så sakteliga. Anchors jul-ale finns där än idag och nu finns det såklart en mängd andra christmas ales, winter ales och winter warmers att välja emellan, och en progressiv ölbryggarbransch har dessutom börjat experimentera med nya ingredienser och stilar under tomtekläderna. DET ÄR SAMMA här hemma, klassiskt julig mörk lager har fått sällskap av allt möjligt när innovativa bryggare gärna vill utöka färgpaletten. Juliga ipor och suröl med saffran eller glöggsmak. De mest säljande är dock fortfarande väldigt traditionella. Toppnamnen från försäljningsstatistiken hittas hos makrobryggerierna med Mariestads Julbrygd i topp som det klart mest sålda julölet. Men där bland de dominerande namnen på topplistan hittas också några få namn från mindre bryggerier. En handfull klassiska svenska julöl som har vuxit sig starkare år efter år och nu har blivit självklara inslag på mångas julbord och julfester. BLAND DENNA LILLA skara har vi plockat fram tre av de starkast lysande julstjärnorna – Oppigårds Winter Ale, Jämtlands Julöl och Nils Oscar Kalasjulöl. OPPIGÅRDS WINTER ALE, BJÖRN FALKESTRÖM Hur beskriver du själv Oppigårds Winter Ale? – Varmt mörkröd färg med doft av karamell, grape och tall. Munkänslan är framträdande som fortsätter där dofterna lämnar och avslutar i en tydlig beska. Serveras från kylskåpskall till 14 grader. Kallare öl när man vill ha en mer tydlig beska och varmare när dofter och smaker behövs bättre. Vilket ju passar bra till julmaten då man börjar med sill som är fet och smak av socker och ättika som behöver beska medan mat längre in i måltiden vinner på de rostade smakerna som framträder bättre då ölet inte är lika kallt. Varför tror du den blivit så populär? – Vi har med tur och envishet finslipat receptet under många år för att hitta den balans vi själva älskar för att passa in på julbordet. Men även färg och doft andas jul, frid och värme. Doften med toner av grape och tall känns som det stämmer väl in på julen. Dessutom att vår winter ale