NG Sthlm 1
48 TIMMAR GÖTEBORG ENLIGT MAT Krogredaktör Carl B
odin Svensk turistar i sin hemstad. TEXT: CARL BODIN SVENSK PIGALLE S olen skiner på Drottningtorget och i ryggen har vi Göteborgs Centralstation samt den ståndsmässiga gamla byggnaden som upplåter hemvist åt Clarion Hotel Post. ”Posthotellet”, som det benämns i folkmun, var i mångt och mycket startskottet på lite av en revolution i Göteborg. Allt för länge hade dåliga restauranger och trista hotell tillåts prägla stadsbilden i Sveriges näst största stad. När det gamla posthuset omvandlades till ett urbant och levande hotell med vackra restauranger, barer och mötesplatser hände någonting med staden. För tio år sedan blev det början på en förändring mot någonting nytt. Någonting väl värt att upptäcka. I POSTHOTELLET ÅTERFINNS sedan starten också innovativa och eleganta restaurang VRÅ som erbjuder japanskt influerat nordiskt mathantverk i regi av Sofia B Olsson. Ett måste för den som älskar mötet mellan japansk minimalism och västkustens dignande havsskafferi. Framför Posthotellet breder Drottningtorget ut sig. Platsen är en konstant smältdegel av förvirrade turister som med flackande blickar letar efter en riktning att gå i, jäktade förbipasserande göteborgare på lunchrast och gnällande spårvagnsrälsar. DÄRIFRÅN ÄR DET inte längre än någon minuts promenad bort till boutiquehotellet Pigalle. En elegant oas med boudoirinfluenser mitt i citypulsen. Direkt innanför entrén, i receptionsbaren Amuse, blandas doften av nybryggt kaffe med ljudkulissen av iskuber som skakas till en cocktail. En man i oklanderligt skräddad kostym sitter i en patinerad Chesterfieldsoffa och bläddrar i en dagstidning, två propra kvinnor är initierade i ett samtal om ett företags budgetmål och expansionsplaner. Under ett ögonblick försvinner en liten grupp asiatiska turister ut genom dörren och kvarlämnar endast tomma glas och ett avtryck i barens sammetsklädda fåtöljer. Vi undviker stoiskt frestelsen att göra gästerna sällskap över en drink och tar istället hissen upp till vårt rum för kvällen. Rummet har ett fönsterparti som sträcker sig runt hörnet på Palace-huset och erbjuder en utsikt i två väderstreck över Brunnsparkens myller. Tapeter smyckade med stora blommor i dova kulörter inramar rummet som med dess roströda gardiner och plafonder i nyputsad mässing oblygt flirtar med parisisk överdådig romantik. Ett badkar i marmor förstärker upplevelsen och rummet erbjuder otaliga ursäkter för att aldrig behöva lämna. CLARION HOTEL POST 48 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2022 HUNGERN BÖRJAR DOCK smyga sig på och vi tar oss upp till restaurangen Atelier på hotellets vindsvåning. En sprakande öppen spis sprider en dov doft av gemyt i restaurangen när vi anländer och vi välkomnas leende av en elegant hovmästare i stärkt skjorta och stram väst. I takt med att vi hunnit landa i Ateliers stoppade möbler hör vi hur regnet utanför illasinnat piskar på taket. Vi känner oss nöjda med valet att spendera kvällen i skenet av den sprakande brasan med en Braida Montebruna Barbera d’Asti i glaset och en perfekt stekt kalvfilé med grönpepparsmör och ragu på savojkål. TIMMEN BÖRJAR BLI sen när vi rör oss tillbaka till vårt rum och låter det perifera ljudet av en förbipasserande spårvagn och några skrålande ungdomar vagga oss till söms mellan nybäddade lakan. SOLEN SKINER NÄSTKOMMANDE dag och vi får ynnesten att inta frukosten på hotellets takterass. Små kryddiga lammkorvar, nybakat bröd och en liten chokladboll lägger en god grund inför dagen. Vi går ner på gatan och skyndar förbi Brunnsparkens smått kaotiska mishmash av spårvagnar och stressade innerstadsfolk. Istället följer vi shoppingstråket längs med Fredsgatan upp mot Harry Hjörnes Plats. Halvvägs dit gör vi en avstickare på den kultförklarade espressobaren Bar Centro. Inklämd i en gränd, likt charmiga italienska diton, ligger detta hål-i-väggen-ställe som dagligen taktfast förser stadens invånare med kärv espresso och sötsliskiga italienska bakverk. Här finns visserligen rykande het pasta att avnjuta lunchtid, men just idag står kocken Michele fortfarande i köket och rör förberedande i grytorna när vi kommer. Ännu är timmen tidig, så lunchen får vänta ett ögonblick. Vi hinner dock stinna det värsta koffeinsuget BULOT