NG Sthlm 1
DRÖMMEN OM EN OST Adtech har bytts ut mot foodtec
h då Sorosh Tavakoli bygger bolag med vegansk ost som fundament. TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: STOCKELD DREAMERY J ag minns Sorosh Tavakoli mycket väl från tiden på KTH då vi gick i samma klass under ett antal år. Detta var början av 2000-talet och Sorosh var en av de där störiga jävlarna som man kunde se på direkt att de skulle sälja ett företag något decennium efter examen och bli ekonomiskt oberoende. Som person var han emellertid trevligheten själv, en solstråle. MITT FÖRSTA INTRYCK stämde emellertid alldeles utmärkt. Sorosh grundade strax efter examen från KTH annonsföretaget Videoplaza, efter att ha fått idén till verksamheten i duschen. Videoannonsbolaget köptes sju år senare upp av det australienska bolaget Telstra. Då hade bolaget 100 anställda och köpesumman låg på cirka en halv miljard svenska kronor. Samma år spelade jag skivor varje fredag på Obaren och hade som nyårslöfte att lära mig baka rotselleri. Det är fascinerande vilka olika vägar man kan välja i livet. ÅTTA ÅR SENARE sitter vi här igen öga mot öga, och det är samma pigga blick som tittar in i min. Men nu består bränslet till glöden av något annat. Adtech har bytts ut mot foodtech då Sorosh tillsammans med partnern Anja Leissner har bestämt sig för att gå in helhjärtat i ostvärlden. Ambitionen är att skapa en helt vegansk ost som både gör gott och smakar bra. Företaget bakom satsningen heter Stockeld Dreamery. – Jag började väl tänka på vad jag ville göra som nästa grej, och egentligen är det inte så himla annorlunda från förra bolaget. Stockeld är ett full blown kommersiellt bolag på en kommersiell marknad. Men med det sagt är det väldigt fint att kunna hitta energin i något som är viktigt. Att man gör något som betyder någonting för världen. De senaste månaderna har min äldste son som bara är åtta år börjat ställa rätt många frågor kring klimatet och då känns det skönt att kunna titta honom i ögonen och förklara varför jag jobbar så mycket. Varför just ost? – Potentialen att göra något gott är helt enorm, inte bara om man ser till djuren utan kanske främst till klimatet. Mejerivaruproduktionen står för runt 2,5 procent av alla globala utsläpp, vilket är mer än hela flygindustrin, och hälften av det utgörs av ostproduktion. Går man över till växtbaserat sparar man ungefär två tredjedelar vilket är helt enormt. Har du alltid varit intresserad av mat? – Sådär skulle jag säga faktiskt. Jag älskar att laga mat men har aldrig varit någon matnörd. Min vegoresa började när jag bodde i London och upptäckte att broccoli faktiskt kunde vara gott om man tillagar det på rätt sätt. Mitt hallelujamoment kom strax därefter när jag laddade ner Green Kitchen. HITTILLS HAR STOCKELD försökt sig på vegansk fetaost samt färskost som är den senaste lanseringen. Jag ställer mig därför frågan varför veganska livsmedel alltid ska försöka efterlikna animaliska produkter. Kan de inte bara få vara en egen kategori? – Vi människor tycker inte om förändring i så stor utsträckning, då är det bra att använda referenser som folk är vana vid. Folk måste förstå vad din produkt är och ungefär hur den smakar. Inte minst hur du ska använda den. Man måste också tänka på att mat är kultur. Vi tror inte att vi varken vill eller kan komma in och ändra en kultur världen om och försöka få människor att äta något helt annat. Över tid kommer det säkert att utvecklas till nya produktkategorier men där är vi inte riktigt än. Tidsmässigt har osten som är gjord på komjölk således ett rejält försprång tidsmässigt. Ni har funnits som företag ungefär lika länge som en riktigt bra parmesanost. – Haha, den var bra. Men visst kommer folk att jämföra våra produkter med animaliska, och det är då vi behöver hitta våra styrkor gentemot konkurrerande produkter. NR 11, 2022 | NÖJESGUIDEN 45