NG Sthlm 1
PANG PANG DU ÄR ÅRETS ÖLUTVECKLARE Carlsberg Sver
ige har igen delat ut pris till årets ölutvecklare. 2022 års vinnare blev PangPang Brewery medan juryns hederspris gick till Johan Holm för C/O Hops. Priset delades ut på Nöjesguidens ölmässa som gick av stapeln på Brygghuset i Stockholm. PangPang tog hem priset i tuff konkurrens med Poppels Citybryggeri och Omnipollos kyrka. – Ett stort grattis till PangPang, en pionjär bland hantverksbryggerierna som ständigt fortsätter att utvecklas och bryta ny mark, säger Henric Byström, Kommunikationschef på Carlsberg Sverige och juryns ordförande. MACKMYRA MUDDUS Den första lanseringen i Mackmyras nya Small Batch-koncept heter Mackmyra Muddus och är en limiterad utgåva med exklusivt både innehåll och utseende. Smakprofilen kommer från fat som tidigare burit vildhallonen och hjortronvin och whiskyn släpps på totalt 3017 flaskor. – Den här whiskyn är inspirerad och döpt efter nationalparken med samma namn. En orörd plats där hjortron och vildhallon växer, sida vid sida i det vilda. Vi tänkte att kan man kapsla in en del av det unika och vackra från Muddus i en flaska får vi en väldigt spännande whisky, säger Lii Johnson Blender Mackmyra Svensk Whisky. Mackmyra Muddus är en begränsad utgåva och finns tillgänglig via Systembolagets beställningssortiment sedan den 19 april för 829 kronor. KAFFE SÅ SOM BARISTORNA SJÄLVA VILL HA DET Varje år gör tidningen Restaurangvärlden en sammanställning av vilka personer, restauranger och caféer som branschen själva tycker är bäst. Varje jurygrupp består av 100 personer med kvinnor och män i alla åldrar från olika delar av Sverige. Av de många olika kategorierna har vi plockat ut de nominerade kaffebarerna, som alltså är de som fått flest röster av branschkollegorna 2023. De nominerade presenteras i bokstavsordning. Vinnarna presenteras på en galamiddag på Operakällaren den 15 maj. Nominerade i Baristornas Kaffeupplevelse 2023 Alkemisten, Göteborg Bönan & Mustaschen, Växjö Costas Of Sweden, Umeå Drop Coffee, Stockholm Kaffe & Böner, Laholm Kaffebaren på Möllan, Malmö Morgon Coffee, Göteborg Café Pascal, Stockholm Slow Hands Café, Stockholm Viktors Kaffe, Göteborg VINPRENUMERATION Vinoteket erbjuder ett kul sätt att regelbundet få vin hem till dörren. Du väljer mellan fyra olika kategorier – gott, kul, gastronomiskt eller bubbligt - och får sedan en låda med nio flaskor vin i den tidsintervall du själv väljer. Vinerna skickas sedan hem till din dörr. Lådans innehåll ändras från gång till gång och antalet röda, vita, rosa, bubbliga och orangea varierar. Varje gång en ny låda är på ingång får du information om vilka viner den innehåller och har då möjlighet att hoppa över eller byta ut denna. Du kan närsomhelst säga upp prenumerationen. Vinoteket erbjuder dessutom ett eget tillfälligt släpp - som är deras temporära sortiment som förändras kontinuerligt. Varje månad släpps här viner som har valts ut efter ett antal kriterier såsom att det har en kul historia att berätta eller tillverkas i begränsad upplaga. Håll koll på vinoteket.com. 36 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2023 NYFIKENHETENS KABINETT Så var det dags igen. I Hendrick’s blomstrande högkvarter där fjärilar och bin trängs med master destiller Leslie Gracie har en ny produkt från ginlabbet blivit godkänd och klar. Detta är den senaste utgåvan från den limiterade och experimentella serien vi översätter till Nyfikenhetens kabinett, nu med inspiration från botaniska trädgårdar och enligt dem själva smaksatt med ekosystemets mest eftertraktade blomsorter. Jag vet att några av dem är rosenblad, lavendel och klöver. – Med Flora Adora har jag inspirerats av de växter som har störst förmåga att locka till sig fjärilar, bin, humlor och andra pollinatörer. Det är fascinerande för mig hur en del blommor verkar locka mer än andra. Och det är just dessa blommor och deras dofter, de nästan magiska aromerna vilka ger naturen liv, som jag har velat fånga in i Flora Adora, säger Lesley Gracie, Master Distiller på Hendrick’s Gin. Hendrick’s Flora Adora, 499 kronor i Systembolagets beställningssortiment från den 21 april. DRUVSKOLA - GODELLO Godello är en grön druva som framförallt odlas i Galicien i norra Spanien. Druvan har en lång historia och nämns redan i skrifter från 1530-talet. Efter en lång tid i glömska kom den tillbaka, framförallt genom att kvalitetsproducenter i området Valdeorras i Galicien började göra viner på Godello. Likt chardonnay så är Godello en relativt neutral druva, vilket innebär att druvans växtplats och vinmakarens tekniker lätt kan styra vinets smak. Det finns med andra ord både lätta och friska viner som har lagrats på ståltankar, där fräschören är i fokus, samtidigt med fylliga viner på godello som har lagrats på ekfat och där smörighet och rostade toner får mer utrymme. Så vill du ibland lämna chardonnay-träsket, ta det lilla steget och testa ett vin gjort på godello.