NG Sthlm 1
SÅDAN FAR, SÅDAN SON Sedan 1999 har Johan Lidby i
nspirerat och väckt upptäckarlusten för nya smaker genom en av Sveriges ledande vinimporter. Nu har han gått ett steg längre och blivit vinmakare med en gård på Mallorca. Han gör det tillsammans med sonen Simon, som inte bara ärvt efternamnet utan också samma passion för hantverket och smaken. TEXT: JOAKIM GUMPERT BRAGE BILD: PAULINE EKBERG ÅHLIN S om nybliven småbarnsfarsa går jag och drömmer om vilka intressen jag kommer dela med min dotter. Hon är i skrivande stund åtta månader och jag matar henne full med punk, rock och blues. Vid varje tillfälle jag får så hänger hon med mig i köket och jag känner mig som berättarrösten i Halv åtta hos mig, lagom informativ – lagom löjlig. Så förhoppningsvis ska något fastna, för drömmen är ju att dela i alla fall ett intresse med sin ögonsten. EN SOM HAR lyckats med det är vinimportören och nu även vinmakaren Johan Lidby. Han gör nämligen vin på sin gård Son Antem på Mallorca tillsammans med sin son Simon. Jag träffade dem båda nyligen och vi pratade om hur livet inte alltid blir som planerat, men om man låter det kan det ta en på ett äventyr man kanske aldrig ens hade drömt om. Johan Lidby är uppvuxen i Frankrike och blev tidigt introducerad för kvalitetsviner av sina föräldrar, vilket sådde fröet till en framtida passion. Han flyttade tillbaka till Sverige för att plugga vidare på Handelshögskolan i Stockholm och som student började han jobba på krogen och på Systembolaget för att dryga ut kassan. Även om utbudet på andra halvan av 80-talet var mest präglat av lantviner så fick han möjligheten att prova viner och intresset började ta fart. Efter tre års studier kände han att framtiden som konsult i foträta skor kanske inte var rätt ändå och flytten gick tillbaka till Frankrike och till en restaurangutbildning. Efter sommelierkursen var vinintresset cementerat och många lediga stunder gick åt till att besöka vinområden runt om i Frankrike. Efter studierna gick flytten tillbaka till Stockholm. Krogjobb avlöstes med jobb på importfirmor men 1999, när Johan var 32 år gammal, startade han sin egen lilla vinimport. Vinkunskap, språkkunskap och en vision om kvalitetsviner var grunden, spola fram till idag – Johan Lidby Vinhandel är en importfirma med många av världens främsta vinmakare i sin portfölj, 20 anställda och nu även en egen vingård! SIMON LIDBY HAR i snart tio år jobbat hos olika vinproducenter runt om i världen, men även om barndomen var omgiven av vin och vinmakare så var karriären och intresset inte givet. Det var först efter gymnasiet då det planerade sabbatsåret tog Simon till Kalifornien och en skörd hos Peter Seghesio på Journeyman & San Lorenzo Wines som vinintresset tog fart. Peter blev inte bara en läromästare utan även en mentor i livet för Simon. Sabbatsåret förlängdes och Simon åkte till Paracombe Wines i Adelaide Hills i södra Australien. Här bodde Simon i fem år hos Paul Drogemuller, som även han blev en viktig mentor i Simons liv. Hos Paracombes fick Simon mer och mer ansvar och på slutet var han assisterande vinmakare. Innan hemkomsten till Sverige var han även en tid hos Alain Graillot, en av Rhônedalens pionjärer. MEN TILLBAKA TILL Mallorca, tillbaks till nutid och Son Antem, som för övrigt betyder hos Antem på mallorquín – den lokala varianten av katalanska. Son Antem är en gammal jordbruksgård som ligger i byn Alaró på Mallorca, cirka två mil norr om Palma i Tramuntanabergens sluttningar. Den vackra gården har 33 hektar mark som lustigt nog aldrig har varit planterad med vindruvor trots sina förutsättningar. Marken har de senaste åren inte varit aktiv inom jordbruk och är inte besprutad. Något som var till Johan och Simons fördel när de 2019 planterade sina vinstockar och direkt kunde lägga grunden för en ekologisk odling. Där vingårdarna såklart ska ha ett samspel med omgivningens naturliga ekosystem, något Simon såg mycket hos Alain Graillot. KLIMATET PÅ MALLORCA lämpar sig väl för vinodling, med havet som granne så håller sig temperaturen jämn under säsongen och vindarna från kusten fungerar som en hårtork i vingårdarna och minskar risken för röta. Mallorca är en kalkrik ö med magra och steniga jordar, vilket med sitt gynnsamma klimat är crème de la crème för en vinmakare. Många vingårdar runt om i världen har gått i arv i generationer, vinmakningstekniker ska göras på ett visst sätt för att så gjorde någons farfar och så vidare. Men eftersom att Johan och Simon var först på plats när det kommer till vinodling på Son Antem så kunde de med sin kunskap och erfarenhet optimera planteringen efter växtplatsens förutsättningar, de behövde inte ta hänsyn till något arv eller historia. På 18 hektar av marken planterades tio olika druvsorter med sex olika rotstockar som lämpar sig för sina olika unika växtplatser. Just det här är något som Johan säger är en tillgång för Son Antem. Att kunna välja druvklon och rätt rotstock för de olika jordmånerna är något många av de gamla vingårdarna på ön har gått miste om. Men något som Simon också belyser är att allt är nytt för dem för just denna plats. – Varje år blir vi berikade med vad vi kunde ha gjort bättre eller saker vi tyckte att vi gjorde bra. NR 5, 2023 | NÖJESGUIDEN 45