NG Sthlm 1
HÄR ÄR VINNARNA FRÅN BARTENDERS’ CHOICE AWARDS År
ets upplaga av Bartenders' Choice Awards gick för första gången av stapeln i Köpenhamn. Här är vinnarna i de svenska kategorierna. Bästa Cocktailbar – Lucy’s Flower Shop, Stockholm Bästa Bartender – Svante Garsten Schön, Häktet Vänster, Stockholm Bästa Nya Cocktailbar – Facit, Umeå Bästa Cocktailmeny – Stjärtilleriet, Stockholm Bästa Restaurang – Animo, Stockholm Bästa Signaturcocktail – Kolagräs, Röda Huset, Stockholm Bästa Atmosfär – Coquetel Social, Stockholm Branschförbättrare – David Kringlund Folkets Val – Tjoget, Stockholm GLOBALA PRISER Bästa Internationella Cocktailbar – Tayer+Elementary Bästa Produkt – Plantation Rum Bästa Publikation – Difford's Guide Bästa Sociala Mediekonto – Cocktail Man MYTER OM VIN Att naturviner och viner utan sulfiter ger mindre baksmälla verkar dessvärre vara en utopi. Alla viner innehåller sulfiter, det bildas nämligen naturligt vid jäsningsprocessen. Sulfiter gör att vinet blir stabilt, binder syre för att motverka oxidering samt tar bort oönskade bakterier som kan leda till defekter. Sedan finns det vinmakare som väljer att tillsätta ytterligare sulfiter innan buteljering, men då ökar risken att vinet blir defekt och för vissa helt odrickbart. Många kritikerrosade viner med tillsatta sulfiter innehåller mindre än vad det finns naturligt i torkad frukt. Du blir väl inte bakfull av en torkad aprikos? Utan det kanske är något annat i vinet som gör dig bakfull, kanske är det alkoholen. De som har allvarlig astma kan få reaktioner på sulfiter, men då handlar det i de flesta fall om andningsbesvär och inte huvudvärk. Naturviner kan ha en lägre alkoholhalt än gamla klassiker vilket kan minska risken för bakfylla, men allt beror på antal enheter. PRISVÄRT GRILLVIN! Ringbolt Cabernet Sauvignon är ett medelfylligt, mjukt, mörkt och rostat cabernet sauvignon-vin från Margaret River i västra delen av Australien. Svarta vinbär möter mörk choklad, peppar och vanilj. Tanniner finns men de är fint integrerade i vinet, syran är frisk och eftersmaken är värmande och torr. Mycket vin för pengarna, så “fire up the barbie!” Ringbolt Cabernet Sauvignon 2020 Nr.6278 för 150 kr i Systembolagets fasta sortiment 38 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2023 LADY MAY Lady May är toppvinet hos Glenelly Estate i Stellenbosch och delar namn med vinhusets ägare May-Éliane de Lencquesaing. May-Éliane tillhör en av Bordeaux äldsta vinfamiljer och ägde tills 2007 Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande – en ”2nd Grand Cru Classé” i Pauillac. Men vinet då, det är gjort på mestadels cabernet sauvignon och är fylligt och mörkt i sin frukt. Doften och smaken är fylld med svarta vinbär, plommon, pepparkakskryddor, lite cigarr och blyerts. Tanninerna är tydliga men runda och eftersmaken är lång. Ett riktigt toppvin och det sägs att vinmakaren fick som riktmärke att Lady May skulle påminna om Château Lafite Rothschild 1873. Glenelly Lady May 2016 nr.57465 för 394 kr i Systembolagets beställningssortiment Bartenders' Choice Awards har under det senaste decenniet växt från att vara en en nationell angelägenhet till att bli en nordisk konstellation med Danmark, Norge, Finland och inte minst Island representerade. Juryn består av ett par hundra yrkesaktiva bartendrar och dryckesexperter. SPENDRUPS LANSERAR SIGNATURÖL Året var 1923 när Louis Gustaf Herbert Spendrup köpte Grängesbergs bryggeri efter att ha blivit diplomerad bryggmästare på VLB Berlin. Signaturen på dekalen som pryder den nya pilsnern Spendrups Signatur är från hans ansökan till bryggeriskolan. Passande då premiumlagern Spendrups Signatur markerar 100-årsjubileet för familjeföretagets ölproduktion. – Det här blir det första ölet med Spendrupsnamnet på som lanseras under min tid som VD, vilket känns stort och väldigt kul. Det har också varit viktigt för familjen att uppmärksamma vår historia samtidigt som vi lyfter framtidens råvaror och jordbruk, och jag tycker verkligen att vi lyckats. Detta är ett öl som vi med stolthet sätter vårt namn på, säger företagets vd och koncernchef Fredrik Spendrup. Förra våren inledde Spendrups och Lantmännen ett samarbete kring odling av kornmalt enligt Lantmännens program för framtidens jordbruk. Samarbetet innebär att parterna tillsammans odlar kornmalt med hållbara odlingsmetoder. Maltkornet skördades i augusti 2022 och är nu del av familjeföretagets senaste lansering. – Med hjälp av Klimat & Natur-kornets minskade klimatpåverkan kan vi nu presentera ett öl som både är hållbart framställt och smakar väldigt gott. Ett öl som representerar Spendrups när vi är som allra bäst, fortsätter Fredrik Spendrup. Inledningsvis lanseras Spendrups Signatur exklusivt för kranarna på Grand Hôtel i Stockholm men det kommer i framtiden att dyka upp på fler krogar. VAD DRICKER MAN TILL SUSHI? Sushi är rätt så elegant mat fyllt med många grundsmaker. Mest påtagligt är all umami, men även salt, sött och syra kommer att spela roll. Ljus öl, sake eller vitt vin med restsötma passar bäst men en bubblare är även mousserande och torr ljus sherry! Rå fisk är väldigt rikt på umami och riset tenderar att vara rätt så sött. Oftast förekommer både hetta i form av wasabi eller chili men även ingefära. Är du en vindrickare så undvik det röda, strävheten kommer att förstärkas och vinet kommer att kännas obalanserat. Satsa på fruktigt och halvtorrt, typ en riesling kabinett. Öldrickaren ska spana in en veteöl eller en mildare ljus öl, besk och mörk öl kan däremot förstärka hettan. Sherry kanske känns konstigt, men en fino eller manzanilla har vissa aromatiska likheter med sake och funkar oväntat bra med sushi.