NG Sthlm 1
APEX BREWING COMPANY ÖPPNAR BAR PÅ BYSIS Det hajp
ade bryggeriet gör gemensam sak med Barrels. KROGNYTT TEXT: PELLE TAMLEHT HOLKEN ÖPPNAR FÖR SÄSONGEN Nytt för i år är måndagsöppet. SOMMARKLUBBEN HOLKEN ÖPPNAR för en andra säsong. Denna gång består nöjesteamet av Philip Hördegård, Savera Faridoon, Emilio Araya, Melvin Carrere, Leandro Carrere, Lorenzo Millanao och Chris Cardenas. NYTT FÖR I år är måndagsklubben som kommer att drivas av bröderna Melvin och Leandro Carrere. Denna har premiär den 29 maj. I övrigt håller Holken öppet onsdagar till lördagar från 22-03 med gratis inträde första timmen. Åldersgräns är 21 år på vardagar samt 23 på helger. DEN 10 MAJ är det premiär för Apex Bar, en förening mellan Apex Brewing Company och Barrels Burgers & Beers. Platsen är Bysistorget på Södermalm. – Vi vill skapa den perfekta hantverksölsbaren. Ett ställe dit ölälskaren kan gå för att prata öl, dricka öl och samtidigt käka stans bästa hamburgare. Det här ska vara en bar där man vill hänga länge. Dessutom kommer Apex Bar vara först med att servera alla nya öl vi lanserar, säger Niklas Lundgren, vd och delägare i Apex Brewing Company. APEX BREWING COMPANY grundades 2017 och har på senare tid positionerat sig som ett av landets tongivande hantverksbryggerier. Bryggeriet fick 2018 utmärkelsen Best New Brewer av den internationella ölsajten RateBeer Best och har sedan dess medverkat på ett stort antal ölmässor världen över. – Vi är väldigt glada över samarbetet med Apex Brewing Company. Deras ambition att brygga Sveriges bästa hantverksöl vilket speglas även i vårt arbete, säger Sharam Zeraatkar, grundare av Barrels Burgers & Beer. HÖG TID FÖR POM FRITERIE Nu står det klart att Pom Friterie slår upp dörrarna den 19 maj. DEN NYA KROGEN Pom Friterie som öppnar i korsningen Lästmakargatan och Regeringsgatan satsar fullt på pommes frites av högsta kvalitet. Menyn bygger på handskurna pommes frites som den holländska krögarduon Marvin Romein och Jorit Gras har utvecklat under flera år. – Med Pom Friterie vill vi lyfta pommes frites från snabbmat till en färskt tillagad premiumprodukt med smak av den odlade potatisen. Tillagningen har utvecklats under flera år medan vi letat efter den perfekta lokalen, säger Jorit Gras som är medgrundare och kreativt ansvarig på Pom Friterie. Nu längtar vi bara till öppningen. MENYN BYGGER PÅ toppade frites med olika teman från världens kök såsom Grekland, Marocko och Japan. Krogen serverar även friterade bites och pickles samt andra mindre rätter. Även ostron och skaldjur kommer att finnas på menyn när dessa är i säsong. DRYCKESLISTAN ÄR FRAMTAGEN av medgrundaren Marvin Romein som tidigare har varit barchef på bland annat Kåken och L'Avventura. Denna bygger främst på bubblande drycker för att passa till den friterade maten. 68 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2023 AIRA TAR ÖVER JULITA WÄRDSHUS Den gemensamma nämnaren stavas givetvis Tommy Myllymäki. STJÄRNKRÖGAREN TOMMY MYLLYMÄKI har under många år drivit Julita Wärdshus i Södermanland, de senaste åren vid sidan om Michelinbelönade Aira. Nu tas nästa steg för att ytterligare utveckla verksamheten på Julita i och med att Aira förvärvar restaurangen. – I 15 år har jag drivit Julita Wärdshus – och det med stor glädje. När nu Aira officiellt förvärvar restaurangen känner jag att vi får in den kraften som behövs för att ta Julita till den nivå som platsen förtjänar. Restaurangen har verkligen potential att bli en Michelindestination, säger Tommy Myllymäki. NY KÖKSCHEF PÅ Julia Wärdshus blir Gustav Leonhardt som precis nyligen stod som segrare i Bocuse d’Or Sweden. Han kommer således representera Sverige i den globala tävlingen nästa år. – Det ska bli superkul att komma ut till Julita! Att få laga mat i hög klass i en fantastiskt fin och inspirerande miljö med otrolig potential. Det ska bli väldigt spännande att se hur långt vi kommer under det här året, säger Gustav Leonhardt. Restaurangen kommer att ha öppet från den 1 juni till mitten av september 2023. VÄLKÄNT ANSIKTE BAKOM NY SOMMARKLUBB Payman Dehdezi styr skutan på Fat Cat Brasseries sommarsatsning. STOR UTESERVERING, TRETILLSTÅND både inne och ute, livespelningar och elektronisk musik ska Payman Dehdezi se till att Sergels Torg blir en anhalt att räkna med under sommarmånaderna. Payman har tidigare erfarenhet av nattklubbar såsom Berns, Moon Motel och F12 på sitt cv. KLUBBVERKSAMHETEN PÅ FAT Cat Brasserie kommer till en början att äga rum onsdag till lördag mellan 22-03, men ambitionen är att utöka detta till veckans alla dagar. FRÅN FIKA TILL FEST Bröd och Salts kafé på Skeppsbron styr om verksamheten och blir med serveringstillstånd. BAGERIET I TULLHUS 3 på Skeppsbron har fått flytta till Västberga. Nu styr istället Bröd och Salt om verksamheten i lokalen och adderar bar och restaurang. – Bageriet har tagit stor plats, så vi gör om byggnaden till en större butik och restaurang med bar utomhus och stor uteservering. Det blir ett härligt ställe för sommarhäng, säger Annelie Vest som är marknadsansvarig på Bröd och Salt till tidningen Mitti. Serveringen på Skeppsbron öppnar under maj månad och har sökt tillstånd till 01 inomhus samt 23 på uteserveringen. BARRELS BURGERS & Beer driver tre restauranger i Stockholm och på Apex Bar serveras kedjans fullständiga meny medan majoriteten av de 16 ölkranarna är vigda åt Apex Brewing Company. – Ambitionen är att det alltid ska hända något spännande på Apex Bar. Vi kommer att bjuda in andra bryggerier, dj:s vi gillar och anordna alla möjliga sorters event, säger Niklas Lundgren.