Buffé 1
DESTINATION saint martin I Västindien ligger Sain
t Martin, en tropisk och grönskande ö som bjuder på ett okomplicerat kök baserat på mat från havet tillsammans med mycket bbq och ris. Och minst ett friterat bröd vid namn johnny cake om dagen! Signaturrätter ACCRAS DE MORUE Friterade fiskkakor, eller snarare fiskbollar. Görs på saltad torsk. Serveras ofta som tilltugg, gärna tillsammans med sauce chien. JOHNNY CAKES Friterade brödkakor som kan serveras som de är som tillbehör till kryddstark mat, eller fyllda med exempelvis saltad torsk, ägg eller kyckling. Men i princip vad som helst går bra. CHICKEN LOKRI En rispilaff med kyckling, lök och kål typisk för den holländska delen av ön. Serveras vid högtider och speciella tillfällen, gärna med friterade matbananer, precis som många andra rätter. LOLO FRUKOST Namnet på en typ av liten, enkel grillrestaurang längst vägkanten eller på stranden som serverar traditionella rätter i en avslappnad miljö. Själva lokalen består i princip av ett tak över stolar, bord och en kolgrill, där det grillas allt från revben och kyckling till hela fiskar och skaldjur. Recept på en variant av accras de morue hittar du på buffe.se DEN KARIBISKA ÖN Saint Martin – eller Sint Maarten – är uppdelad i en fransk och en holländsk del, men maten är ungefär densamma överallt. Däremot är det stor skillnad på atmosfären på de båda halvorna. I den holländska södern är det tätt mellan kasinon och lyxbutiker, medan den nordliga franska delen är mer genuin. Eftersom det är en ö äter man här mycket fisk och skaldjur. Fyllda krabbor och stora humrar utan klor grillas på strandbarerna. Även bbq-restauranger är vanliga, där man serverar kyckling och revbensspjäll med sauce chien, eller hundsås. Den består av bland annat lök, paprika, tomat, vitlök och persilja som hackas och blandas med olja och citron. Ska man utnämna två nationalrätter är det conch and dumplings i syd, alltså havssnäckor med dumplings, och bladgrönsakssoppan callaloo i norr. 11 BUFFÉ #01/2023 Fem typiska råvaror MATBANANER KYCKLING RIS SALTAD TORSK GUAVABERRY Lokalborna äter gärna soppa till frukost. Någon typ av matigt långkok på grissvans, oxfot eller kyckling med olika grönsaker. På restaurangen Hos Jimmy the Original Fat Boy, en bbq-kiosk i utkanten av den holländska huvudstaden Philipsburg, serveras grillat kött, grytor, soppor och öns bästa Johnny cakes. Fast här kallas de skämtsamt för Jimmy cakes. De är mjuka och fluffiga och görs på friterad deg. LAGA HEMMA FYRA LOKALA FISKAR GULDMAKRILL TRYCKARFISK RÖD SNAPPER RÖDPRICKIG GROUPER Knåda en deg på ca 4 ½ dl mjöl, 2 dl vatten, ½ tsk bakpulver, lite socker, 25 g smör och 2 krm salt. Låt vila en halvtimme, forma små bollar av degen och kavla ut dem till platta kakor som friteras i olja. Ät dem som de är eller fyll dem med fisk, ost, nutella eller ett stekt ägg. TROPISKA VINDAR OCH havets ljuva smaker – följ med till den karibiska ön! KOKBOK Inte exakt Saint Martin, men nära nog. I Roots berättar Kristian Smith om det jamaicanska köket och delar med sig av recept på rätter som saltad torsk, getcurry, grillrökt kyckling och annat man hittar på flera av de karibiska öarna.
Buffé VAD HAR DU I DITT KYLSKÅP? Fynda i kyl och f
rys och inspireras till kvällens meny med 7 extra ...
Buffé BUFFÉ REDER UT. Att matkvittot blivit dyrare
har nog inte undgått någon. Men vilka är orsakerna?
Buffé SÖTA CITRUSTONER. Dags för hembakt! Låt säso
ngens saftiga citrusfrukter ta fi kastunden till nya ...
Buffé ENKLARE HELGLYX. Det behöver inte vara dyrt
att unna sig något extra gott till helgen – hitta idéern
Buffé ICAs EGNA SIDOR. Snacks för den stundande mu
sikfesten och allt du behöver veta om våra ICA Basic ...