Buffé 1
SMAK palsternacka TIPS – Börjar palsternackan se
vissen ut? Lägg i isvatten några minuter innan tillagning. – Byt ut moroten mot riven palsternacka i morotskakan för en god och kryddigare twist. – För extra smakrikt potatismos, tillsätt kokt palsternacka. – Som lyxigt tillbehör: Skala och skär 500 g palsternacka i mindre bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt, ringla över olivolja och krydda med salt. Rosta i mitten av ugnen på 225°C ca 25 minuter, rör om efter halva tiden. Skala och finhacka 2 schalottenlökar. Fräs i olivolja tillsammans med 3 sardellfiléer och 1 msk kapris. Toppa palsternackan med sardellröran, svartpeppar och hackad persilja. FÖRVARA RÄTT Torrt och svalt, i kylskåp eller skafferi ALLT DU BEHÖVER VETA MOROTENS GULVITA SLÄKTING palsternackan tros ha kommit till Nordeuropa på 1500-talet, men odlades redan av antikens romare och greker. Idag är palsternackan en vanlig och relativt lättodlad köksväxt, men den förekommer även vilt i väg- och dikeskanter. Palsternackans skördesäsong inleds i juli och pågår fram till vintern – ju senare den skördas, desto mer smakar den. Efter skörd vinterlagras rotfrukterna hos producenterna vilket gör att vi kan njuta av svenskodlade palsternackor ända till april. Palsternackan har en söt, kryddig och lite örtig smak som gör att rotfrukten passar utmärkt i soppa, gryta, gratäng och puré. Den är även god att fritera eller rosta i ugn. SMAKKOMPISAR ÄPPLE VÄLLAGRAD OST CITRON DRAGON DEN VITA ROTEN är mer än bara en soppingrediens. Lär dig allt om palsternacka här! FRITERAD PALSTERNACKA 4–6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER TIPS Perfekt som fredagssnacks! Visste du att... … saften från den vildväxande palsternackan kan orsaka hudbesvär? … palsternacka är en god källa till bl a fibrer, kalium och C-vitamin? … palsternackan är populär inom antiinflammatorisk kost? … palsternackan kan övervintra i jorden om den skyddas mot frost? ca 200 g palsternacka ca 1 liter neutral olja salt GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skiva palsternacka tunt med mandolin eller potatisskalare. 2. Värm oljan i en kastrull till 160 °C. Fritera i omgångar 3–5 minuter eller tills palsternackan är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper och salta. 9 BUFFÉ #01/2023 Använd som krispig topping på soppa eller sallad. Frityroljan går att återanvända genom att låta den svalna och sedan sila ren.
Buffé VAD HAR DU I DITT KYLSKÅP? Fynda i kyl och f
rys och inspireras till kvällens meny med 7 extra ...
Buffé BUFFÉ REDER UT. Att matkvittot blivit dyrare
har nog inte undgått någon. Men vilka är orsakerna?
Buffé SÖTA CITRUSTONER. Dags för hembakt! Låt säso
ngens saftiga citrusfrukter ta fi kastunden till nya ...
Buffé ENKLARE HELGLYX. Det behöver inte vara dyrt
att unna sig något extra gott till helgen – hitta idéern
Buffé ICAs EGNA SIDOR. Snacks för den stundande mu
sikfesten och allt du behöver veta om våra ICA Basic ...