Buffé 1
Buffé VAD HAR DU I DITT KYLSKÅP? Fynda i kyl och f
rys och inspireras till kvällens meny med 7 extra ...
VARDAG PIZZA BIANCO MED GRÖNKÅL, BACON OCH SYRAD
RÖDLÖK 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 tsk färsk jäst ca 4 g 11–12 dl vetemjöl olivolja salt Topping 1 rödlök 3 msk färskpressad citronjuice 150 g grönkål 2 förp bacon à 140 g 2 dl crème fraiche 1 tsk chiliflakes 2 dl finriven parmesan GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en köksmaskin med degkrok eller bunke. Tillsätt mjöl, 2 msk olja, 2 tsk salt och 5 dl vatten. Blanda på låg hastighet eller för hand 5–10 minuter. Dela degen i 4 bitar och forma till runda jämna bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under en fuktig kökshandduk 4–5 timmar i rumstemperatur eller 12–24 timmar i kylen. 2. Sätt ugnen på 225 °C. Skala och skiva löken tunt. Blanda med citronjuicen. Riv grönkålen i mindre bitar och blanda med 1 krm salt och 1 msk olja. Skär baconet i bitar och stek tills det får lite färg. Låt rinna av på hushållspapper. 3. Kavla eller dra ut pizzadegen på 2 bakpappersklädda plåtar. Bred på crème fraiche och toppa med grönkål, bacon, chiliflakes och parmesan. 4. Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter eller tills den får lite färg. Toppa med den syrade rödlöken och gärna extra parmesan. Servera gärna med en sallad. TIPS Preppa pizzadegen dagen innan! Ingen tid att göra deg? Köp färdig och hoppa direkt till steg 2 i receptet. Istället för bacon kan du använda strimlad skinka eller korv. Har du annan ost hemma? Använd det istället för parmesan. HALLOUMISALLAD MED BAKADE TOMATER OCH ÄRTKRÄM 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 250 g körsbärstomater 2 msk balsamvinäger 2 dl matvete 400 g halloumi eller grillost 65 g bladspenat 125 g tinade frysta granatäppelkärnor 1 dl rostade nötter eller frön olivolja salt, svartpeppar Ärtkräm 250 g tinade frysta ärtor 1 liten riven vitlöksklyfta 2 msk tahini 2 msk färskpressad citronjuice ½ tsk chilipulver GÖR SÅ HÄR 1. Ärtkräm: Mixa alla ingredienser med ½ tsk salt. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Lägg tomaterna i en ugnsform med 2 msk olja, balsamvinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda runt och ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna lite. 3. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Skiva halloumin och stek i 1 msk olja tills den fått fin färg. 4. Blanda matvetet med spenat och granatäppelkärnor på ett stort fat. Toppa med halloumi, bakade tomater, frön och vinägretten från tomaterna. Servera med ärtkräm och gärna ett gott bröd. TIPS Istället för matvete, välj pasta eller något annat matgryn som du har hemma, t ex bulgur, mathavre, couscous eller quinoa. ROSTADE ROTFRUKTER MED KYCKLING, FETAOST OCH OLIVER 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 800 g blandade rotfrukter t ex potatis, morötter och palsternacka 5 vitlöksklyftor 1 citron 3 msk hackad rosmarin eller 2 tsk torkad 2 dl urkärnade svarta oliver 500 g kycklinglårfilé 150 g fetaost olivolja salt, svartpeppar matyoghurt till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skär citronen i klyftor. Lägg rotfrukter, vitlök, citron, rosmarin och oliver på en bakpappersklädd plåt. Ringla över 2 msk olja och krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. 2. Skär kycklingen i mindre bitar. Stek runtom i 2 msk olja några minuter så att den får färg, krydda med ½ tsk salt. Ta ut plåten och rör om, lägg på kycklingen och ställ in i mitten av ugnen ytterligare ca 10 minuter. Ta ut plåten och smula över fetaosten. Vänd runt och servera med yoghurt. VÄLJ SVENSKT Vinterlagrade, svenska rotfrukter finns juli till mars. TIPS Har du kyckling- eller quornfiléer hemma? Använd det istället för kycklinglårfilé. Har du crème fraiche eller gräddfil hemma? Servera som tillbehör istället för yoghurt. HET NUDELSOPPA MED LAX OCH BROCCOLI 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 2 vitlöksklyftor 1 röd chili 250 g broccoli 500 g laxfilé utan skinn 2 ägg 1 förp risnudlar 180 g 1 tsk sesamolja 2 grönsaksbuljongtärningar 1 liter vatten 2 msk finriven ingefära 2 msk japansk soja 2 msk färskpressad limejuice 2 dl majskorn 2 finskurna salladslökar 1 kruka koriander 2 msk rostade sesamfrön olja, salt 14 BUFFÉ #01/2023 GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skiva vitlöken tunt. Kärna ev ur och skiva chilin tunt. Skär broccolin i mindre bitar. Skär laxen i ca 2 x 2 cm stora tärningar. Koka upp en kastrull med vatten och lägg ner äggen och låt sjuda ca 7 minuter. Häll av och spola i kallt vatten. Skala och halvera. 2. Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj i kallt vatten, blanda med sesamolja. Koka upp buljongtärningar och vatten. Tillsätt vitlök, chili och ingefära, låt sjuda 10 minuter. Rör ner soja, limejuice, broccoli och majs. Låt sjuda ytterligare 3–4 minuter. 3. Stek laxen i 1 msk olja ca 5 minuter runtom så den får lite färg. Krydda med ½ tsk salt. Fördela risnudlar och lax i 4 skålar. Häll över buljongen och grönsakerna. Toppa med en ägghalva, salladslök, koriander och sesamfrön. Servera gärna med limeklyftor. TIPS Istället för risnudlar kan du använda valfria nudlar, som äggnudlar, ramennudlar eller udonnudlar. Använd tinad fryst eller färsk broccoli. Så minimerar du kostnaderna – Kolla igenom kyl, frys och skafferi regelbundet så att du vet vad du har hemma. – Planera och handla till flera måltider åt gången. – Handla utifrån säsong och extrapriser. – Se till att använda eller frysa in färskvaror innan de blir dåliga. – Matrester över? Ät dagen efter eller frys in.
Buffé BUFFÉ REDER UT. Att matkvittot blivit dyrare
har nog inte undgått någon. Men vilka är orsakerna?
Buffé SÖTA CITRUSTONER. Dags för hembakt! Låt säso
ngens saftiga citrusfrukter ta fi kastunden till nya ...
Buffé ENKLARE HELGLYX. Det behöver inte vara dyrt
att unna sig något extra gott till helgen – hitta idéern
Buffé ICAs EGNA SIDOR. Snacks för den stundande mu
sikfesten och allt du behöver veta om våra ICA Basic ...