Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE SOFIA HELLSTRÖMER Skribent o
ch receptkreatör En matglad yogi med en vass penna och ett sinne för smak – så kan man beskriva Sofia Hellströmer. På sidorna 13–17 hittar du hennes budgetvänliga vardagsrätter. Hur håller du nere dina matkostnader? – Jag handlar efter säsong och alltid det som hittas i butikernas svinn-låda. Mitt bästa tips är att äta upp det som finns hemma innan det handlas nytt. Vilken är din bästa budgetmat? – Soppa! Jag utgår ofta från frysta eller färska grönsaker som har legat en stund i kylen och fyller ut med bönor eller linser, buljong, kryddor samt rostade frön att toppa med. HENRIETTA NYVANG Illustratör JANUARI 2013 OCH på sabbatsår i London. Matlagning ligger långt ner på min priolista då det snarare är ett underbetalt kaféjobb, nya vänner och pedantiska flatmates som slåss om min tid och uppmärksamhet. Januari 2016 och student i Norrköping med en budget som helt enkelt inte tillåter mig att handla det jag är sugen på för dagen. Januari 2021 och coronakarantän med en ambition att inte behöva beställa hemleverans eller be någon närstående hjälpa till med matinköp. Januari 2023 och hög inflation. Påståendet årets fattigaste månad är mer sant än någonsin. TIO ÅR SENARE men mycket är sig likt. Dessa fyra olika januarimånader i mitt liv har en sak gemensamt i matväg – det är perioder då det varit mer regel än undantag att jag behövt öppna kylen, frysen och skafferiet och trolla fram en måltid med det som funnits hemma. Att koka soppa på en spik – som det så fint heter – är en konstform. Men det är en konstform för alla, som med rätt inspiration och lite kreativitet kan ge något gott, näringsrikt och billigt på tallriken. DET SOM VID första anblick kan se ut som några trötta grönkålsblad erbjuder egentligen oändligt med möjligheter. Det kan bli basen till en ribollita, toppingen på en pizza eller huvudingrediensen i en pesto. Se recepten på sidorna 13–17 som lite hjälp på traven till att bli ännu mer kylskåpssmart. Inte ett facit men en hand att hålla i! Trevlig läsning! Henrietta tillbringar sin tid som illustratör och formgivare, samtidigt som hon driver ett eget varumärke för inneskor. På sidorna 18–19 har hon illustrerat orsakerna bakom höjda matpriser. Hur håller du nere dina matkostnader? – Jag försöker planera veckans måltider mer noggrant. Att ta med matlåda till jobbet gör också stor skillnad! Vilken är din bästa budgetmat? – Köttfärssås och spaghetti, det är alltid gott och dessutom ännu godare dagen efter. ICA-HANDLARE I FOKUS MIKAEL KRING ICA Supermarket Hagahallen, Karlstad Mitt i Karlstad driver Mikael, tredje generationens handlare, ICA-butiken med de generösa öppettiderna – en social knutpunkt för såväl stadens unga som gamla. Liv Bossuyt, redaktionschef Hur gör ni för att underlätta för era kunder ekonomiskt? – På tisdagar har vi pensionärsrabatt och på torsdagar barnvagnsrabatt, två väldigt uppskattade erbjudanden bland våra äldre och barnfamiljer. Vilket är ditt bästa spartips? – Handla inte mer än du behöver! Och kika alltid i vår “rädda en vara“-kyl där vi samlar produkter med kort bäst före-datum till ett rabatterat pris. 5 BUFFÉ #01/2023 ledare
Buffé VAD HAR DU I DITT KYLSKÅP? Fynda i kyl och f
rys och inspireras till kvällens meny med 7 extra ...
Buffé BUFFÉ REDER UT. Att matkvittot blivit dyrare
har nog inte undgått någon. Men vilka är orsakerna?
Buffé SÖTA CITRUSTONER. Dags för hembakt! Låt säso
ngens saftiga citrusfrukter ta fi kastunden till nya ...
Buffé ENKLARE HELGLYX. Det behöver inte vara dyrt
att unna sig något extra gott till helgen – hitta idéern
Buffé ICAs EGNA SIDOR. Snacks för den stundande mu
sikfesten och allt du behöver veta om våra ICA Basic ...