Buffé 1
Buffé VAD HAR DU I DITT KYLSKÅP? Fynda i kyl och f
rys och inspireras till kvällens meny med 7 extra ...
Buffé BUFFÉ REDER UT. Att matkvittot blivit dyrare
har nog inte undgått någon. Men vilka är orsakerna?
Buffé SÖTA CITRUSTONER. Dags för hembakt! Låt säso
ngens saftiga citrusfrukter ta fi kastunden till nya ...
SÖTT TIPS Istället för blodapelsin kan du använda
apelsin eller röd grapefrukt. BLODAPELSINOCH MARÄNGPAJ 10 SMÅ PAJER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER Mördeg 200 g kallt smör 1 dl strösocker 5 dl vetemjöl 1 krm salt 1 ägg Blodapelsincurd 2 gelatinblad 2 dl färskpressad blodapelsinjuice 3 msk finrivet blodapelsinskal ½ dl färskpressad citronjuice 3 ½ dl strösocker 5 ägg 150 g smör Italiensk maräng 4 äggvitor 2 ½ dl strösocker ¾ dl vatten GÖR SÅ HÄR 1. Mördeg: Skär smöret i tärningar. Nyp ihop smör, socker, mjöl och salt i en bunke till en smulig deg. Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev 1–2 msk kallt vatten. Lägg i plastfolie i kylen 30 minuter. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta och stansa ut 10 små rundlar ca 15 cm i diameter och tryck ut i små pajformar, 8–10 cm i diameter. Nagga med en gaffel och ställ i frysen 30 minuter. TIPS Det går bra att göra pajen i en stor pajform ca 28 cm i diameter. 2. Sätt ugnen på 225 °C. Grädda pajskalen 5–10 minuter tills de är gyllene. Låt svalna. 3. Blodapelsincurd: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda blodapelsinjuice och -skal, citronjuice, socker och ägg i en kastrull. Sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar 3–5 minuter. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen och sedan smöret, lite i taget. Sila genom en finmaskig sil. Fyll curden i pajskalen och låt stelna i kylen minst 2 timmar. 4. Italiensk maräng: Vispa sakta upp äggvitor till en maräng i köksmaskin eller med elvisp. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till 121 °C. Öka hastigheten på vispningen och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan och vispa 5–10 minuter tills marängen svalnar. Spritsa eller bred ut marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare. Förvara i kylen till servering. COOKIES MED VIT CHOKLAD OCH LIME 25 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 150 g rumstempererat smör 1 dl strösocker 1 ½ dl ljust muscovadosocker eller rörsocker ½ msk vaniljsocker 2 ägg 5 dl vetemjöl 1 tsk bikarbonat 2 krm salt 3 msk finrivet limeskal 200 g hackad vit choklad GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop smör, strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker med elvisp. Rör ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl, bikarbonat, salt och limeskal och rör till en deg. Rör ner chokladen. Täck med plastfolie och ställ i kylen 1 timme. 2. Sätt ugnen på 175 °C. Dela upp degen i ca 25 bitar. Rulla till bollar och fördela på 2 bakpappersklädda plåtar. Platta till lätt. 3. Grädda 12–15 minuter tills de fått fin färg. TIPS Kakor över? Frys in och plocka fram till nästa fikastund! GRAPEFRUKTGLASS 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 burk kondenserad mjölk ca 400 g 2 msk finrivet grapefruktskal 1 dl färskpressad grapefruktjuice 5 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR 1. Vispa ihop kondenserad mjölk, grapefruktskal och -juice. Vispa grädden och vänd ner. Häll i en form som rymmer ca 1 liter och frys in minst 8 timmar. Ta fram ca 20 minuter före servering. TIPS Glassen kan också göras med apelsin eller blodapelsin. 23 BUFFÉ #01/2023
Buffé ENKLARE HELGLYX. Det behöver inte vara dyrt
att unna sig något extra gott till helgen – hitta idéern
Buffé ICAs EGNA SIDOR. Snacks för den stundande mu
sikfesten och allt du behöver veta om våra ICA Basic ...