Magasinet Omsorg 1
Hälsa & välmående Att möta minskad matlust VARFÖR
TAPPAR MÅNGA ÄLDRE APTITEN OCH GÅR NER I VIKT? BIVERKNINGAR AV LÄKEMEDEL OCH DÅLIG TANDSTATUS ÄR NÅGRA AV DE FRÄMSTA ORSAKERNA. VAD KAN MAN GÖRA? Text: Jonas Rehnberg • Fotomontage: Vendela Nylund A TT TAPPA APTITEN på äldre dar kan leda till bristande näringsintag och sämre hälsa. Yngve Gustafson, professor och känd från SVT:s tittarsuccéer Sveriges bästa hemtjänst och Sveriges bästa äldreboende, har i många år studerat orsaker och konsekvenser. – Den enskilt vanligaste orsaken till näringsbrist och dålig aptit hos äldre är biverkningar av läkemedel som försämrar aptiten och hämmar näringsupptaget. En annan vanlig orsak är bristande munhygien och dålig tandstatus som gör att maten smakar sämre och försämrar tuggförmågan. Att tugga maten väl är viktigt för att tillgodogöra sig näringen. Många äldre tar läkemedel som orsakar muntorrhet, däribland vissa magsårsmediciner och många psykofarmaka. Brist på saliv försämrar smakupplevelsen och gör det svårare att svälja. Saliven innehåller dessutom enzymer som är viktiga för matsmältningen. – De mediciner som orsakar muntorrhet minskar som regel också saltsyran i magsäcken och har en negativ effekt på slemhinnorna, vilket hämmar förmågan att spjälka protein och ta upp aminosyror och järn. Det kan leda till näringsbrist och sämre motståndskraft mot sjukdom. Morfinbaserade läkemedel mot smärta och många andra värktabletter 20 Magasinet Omsorg Yngve Gustafson bromsmediciner mot vanliga demenssjukdomar till illamående och diarré, vilket också försämrar näringsintaget. Problemet är komplext, medger Yngve Gustafson: – Det gäller att väga nyttan med läkebidrar också till att både hämma aptiten och orsaka muntorrhet och förstoppning. Att gamla av olika skäl rör på sig för lite ökar risken för förstoppning, vilket inte direkt ökar matlusten. DOFTEN AV MAT är viktig för att väcka aptiten. Dessvärre är luktminnet – och därmed förmågan att associera dofter till positiva upplevelser – en av de förmågor som individer med ”Härliga dofter kan öka aptiten.” demenssjukdomar som Alzheimers förlorar tidigt i sjukdomen. Att den kognitiva förmågan att associera ord med företeelser försvinner gör inte saken bättre, påpekar Yngve Gustafson. – Man förstår inte längre vad ordet ”köttbullar” innebär och förlorar förmågan att känna igen maten, dess konsistens och dofter. För att göra saken värre bidrar vissa medlen mot eventuella biverkningar som aptitlöshet och sämre förmåga att tillgodogöra sig näring. Att jobba i team med dietister och andra kostexperter spelar en oerhört viktig roll för att säkra ett fullgott näringsintag, menar Yngve Gustafson: – Om man bara får i sig 1 200 kcal om dagen gäller det att kosten är proppfull av näring och håller hög kvalitet. Vad kan man göra åt bristande munhälsa? – Idag har 90 procent av de som bor på äldreboenden sina egna tänder i behåll. Det är i och för sig positivt, men det kräver mer aktiv munvård. Att borsta tänderna på en individ med demenssjukdom är bland det svåraste som finns och därför lider många av tandlossning. Hur kan man gå till väga för att stimulera aptiten? – Att låta personer med demenssjukdom vara med vid matlagningen kan skapa impulser och att de minns den tid när de själva lagade mat. Alla äldre lider inte av demenssjukdom och då kan härliga dofter och en fin måltidsupplevelse öka aptiten.