Magasinet Omsorg 1
RECEPT Alla recept ger ca 10 portioner UGNSBAKAD
KUMMEL Serveras med vitvinssås, kokt potatis, broccolipuré och rostade broccolibuketter. KUMMEL – DU BEHÖVER: Ca 10 bitar kummelfilé 1 l vatten 0,5 dl salt 0,5 dl socker GÖR SÅ HÄR: Blanda vatten med salt och socker, smaka av att vattnet känns som en kallsup. Lägg fisken i vattnet i ca 1 timma. Detta gör att fisken behåller vätska och blir mycket saftigare och håller ihop bättre! Sätt ugnen på 120 grader, sätt in fisken i ugnen ca 15 min innan servering. Fisken är färdig när den har en innertemperatur kring 53-55 grader. Använd termometer! Koka potatis. ”VITVINSSÅS” – DU BEHÖVER: 2 st gula lökar 0,5 l vispgrädde 0,5 l vatten 1 fiskbuljongtärning 1 dl vitvinsvinäger 2 msk majsstärkelse Salt VISPAD VANILJKRÄM MED KARAMELLISERADE HÖSTÄPPLEN OCH KRISP GÖR SÅ HÄR: Hacka och fräs löken i olja i en gryta. Löken ska mjukna utan att få färg. Tillsätt vatten, grädde, fiskbuljong, vitvinsvinäger och salt. Koka upp och smaka av. Red av såsen med majsstärkelsen utrörd i vattnet. 24 Magasinet Omsorg ROSTADE BROCCOLIBUKETTER Broccolibuketter från 4 st broccolihuvuden 2 klyftor vitlök Rapsolja Salt och peppar GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj broccoli och skär i buketter. Skala och skiva vitlöken fint. Blanda broccoli, vitlök och rapsolja med lite salt i en bunke eller direkt i en ugnsfast form. Rosta broccolin i mitten av ugnen i 25 minuter. CRUDITE BROCCOLI 3 st broccolistammar Iskallt vatten GÖR SÅ HÄR: Hyvla stammar tunt på en mandolin eller använd en osthyvel. Lägg stammar i kallt vatten tills servering. KRISP AV KROSSADE SMÅKAKOR – DU BEHÖVER: Färdig kakdeg för småkakor GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 160 grader. Skär upp kakdegen i ca 20 skivor och rulla dem i små bollar. Placera på bakplåtsklädd plåt. Baka av i ugn i ca 10–15 min eller tills de fått lite färg. Låt svalna på plåten medan du förbereder vaniljkräm och äpplen. Krossa kakorna till mindre bitar och strö över vaniljkrämen och de karamelliserade äpplena. BROCCOLIPURÉ – DU BEHÖVER: Broccolibuketter från 3 st huvuden Vatten till kokning 3 tsk bikarbonat 300 g smör 3 msk vitvinsvinäger GÖR SÅ HÄR: Koka upp vatten i stor kastrull, tillsätt salt och bikarbonat, bikarbonaten gör att broccolin behåller sin klorofyll (gröna färg). Lägg i broccolibuketterna i det kokande vattnet. Koka i ca 2 – 3 minuter till att broccolin är mjuk. Häll av vattnet. Lägg broccolin i en blender eller matberedare. Mixa till en slät puré, lägg i smöret och vinägern, smaka av med salt och peppar. VISPAD VANILJKRÄM 1 l vispgrädde 1 l färskost 2 dl florsocker 4 msk vaniljsocker GÖR SÅ HÄR: Blanda grädde med färskost, florsocker och vaniljsocker. Vispa allt till krämig konsistens. Spritsa vaniljkrämen i serveringsglas och ställ kallt medan du förbereder äpplen. KARAMELLISERADE HÖSTÄPPLEN Ca 1,5 kg svenska höstäpplen 250 g smör 2 dl socker 5 msk kanel GÖR SÅ HÄR: Tvätta och skär äpplen i ca 1 cm kuber. Stek äppelbitarna i en stor stekpanna på medelvärme tillsammans med smör, socker och kanel i cirka 15 minuter tills äpplena har mjuknat. Fördela äppelbitarna på vaniljkrämen. Varmrätt Efterrätt Extra tillbehör