TIDNINGEN TILLVÄXT Svenskt skogsbruk fördel i kamp
mot granbarkborre
TIDNINGEN TILLVÄXT Så förbereder du dig inför fram
tiden
TIDNINGEN TILLVÄXT Halländsk proteinodlare vill od
la mer linser MARKNAD Philip hoppas att hans linser ska ge mersmak För Philip Hedeng har odling av linser blivit ett stort intresse. Utmaningen är att hitta en marknad för en gröda som är så liten och ny i Sverige. Text Tina Andersson Philip Hedeng och hans pappa Håkan Jordbruk Nilsson började leta efter en lämplig proteingröda eftersom de bedriver conservation agriculture (se faktaruta). Tillsammans äger och driver de Heagårds Egendom, som är en växtodlingsgård på 250 hektar utanför Halmstad i Halland. – Vi vill ha en bra växtföljd men har inga djur på gården. Önskemålet var att försöka odla något som förädlas till livsmedel i stället för att odla åkerböna till foder, säger han. GENOM DET SLU-DRIVNA projektet New Legume Food fick far och son upp ögonen för linser. Under debutåret 2019 odlade de 1 hektar. 2020 utökade de till 7 hektar. – Själva odlingen är inte så komplex. Det är få moment, men kan visst vara utmanande. Blir det till exempel dåligt etablerat får man sota för det hela vägen. Skörden är däremot svår. Vi kör med vår vanliga tröska, säger Philip Hedeng. Han beskriver att plantorna inte växer rakt upp utan faller ihop på maken när de är mogna. Första året samodlades det mesta av linserna med åkerböna, så att plantorna skulle ha något att klättra på. Andra året användes havre som klätterstöd, eftersom havre är lättare att skilja från linserna när skörden rensas. Torkning sker med kalluft hemma på gården. Rensningen görs hos en lantbrukare utanför Kristianstad. Första året avkastade linserna cirka 1 500 kilo per hektar. – Vad man hört är det i det högre spannet av vad man kan förvänta sig, säger Philip Hedeng. Andra året såddes linserna ungefär samtidigt som det sista av den övriga vårspannmålen. Det var ett par veckor tidigare än Conservation agriculture Bygger på reducerad jordbearbetning, direktsådd, varierad växtföljd och att marken alltid skyddas av ett växttäcke. KÄLLA: FAO Philip Hedeng på Heagårds egendom tänker fortsätta odla linser och vill också gärna det första året, och skörden blev lite lägre. DET TUFFASTE HAR ändå varit försäljningen. En del har skickats till livsmedelsanläggningar för tester som framtida ingrediens i storskalig produktion. Det mesta av linserna har dock sålts direkt till slutkonsument via Rekoringar och gårdsbutiker. Det är ett nytt sätt att sälja för Heagårds Egendom, som normalt sett är en bulkproducent. – Det har varit väldigt roligt. Linserna har blivit uppskattade, framför allt bland dem som brukar äta linser. Många tycker att de här är goda och behåller sitt tuggNärodlat protein — klimatsmart mat med stor po Hon leder Jordbruk Huvuddelen av de baljväxter som svenskarna äter är importerade. – Samtidigt går en del av den svenska skörden på export för humankonsumtion till bland annat Indien, säger Elin Röös, universitetslektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet. projektet New Legume Food, som har till syfte att utveckla klimatsmarta och proteinrika livsmedel från baljväxter odlade i Sverige. På projektets hemsida Elin Röös finns en del spännande statistik kring baljväxter. ENLIGT Statistiska Centralbyrån producerades cirka 130 000 ton baljväxter i Sverige 2019, främst i form av åkerbönor och ärter. Mer än 80 pro10 Tillväxt Åkerbönor. Svenskarna skulle kunna äta mer inhemskt odlade ärter och bönor än de gör i dag. Ett forskningsprojekt vid SLU undersöker möjligheten att utveckla proteinrika livsmedel från balj växter odlade i Sverige. Text Tina Andersson
TIDNINGEN TILLVÄXT Kampen mot pandemin blev tuff f
ör ekonomin
TIDNINGEN TILLVÄXT Fler väljer att köpa svenska li
vsmedel
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen är ett tempel
TIDNINGEN TILLVÄXT Almnäs ostar erövrar världen
TIDNINGEN TILLVÄXT Systrar med frukt i fokus
TIDNINGEN TILLVÄXT Stora Ensos strategi heter håll
barhet
TIDNINGEN TILLVÄXT Spara till pensionen vid större
avverkning