TIDNINGEN TILLVÄXT Svenskt skogsbruk fördel i kamp
mot granbarkborre
TIDNINGEN TILLVÄXT Så förbereder du dig inför fram
tiden
TIDNINGEN TILLVÄXT Halländsk proteinodlare vill od
la mer linser
TIDNINGEN TILLVÄXT Kampen mot pandemin blev tuff f
ör ekonomin
TIDNINGEN TILLVÄXT Fler väljer att köpa svenska li
vsmedel
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen är ett tempel
TIDNINGEN TILLVÄXT Almnäs ostar erövrar världen
Tillväxt 10 år! Jubileumsserie Mistra Food Future
s Målet med det nya programmet Mistra Food Futures är att: 1 Utarbeta mål för vad det svenska livsmedelssystemet behöver uppnå fram till 2045. 2 3 4 5 Hela livsmedelssystemet med export och import och transporter av mat är i fokus vi Mistra Food Futures forskning. 64 miljoner kronor för att ändra på matsystemen Mistra Food Futures kommer att arbeta fram mål för att det svenska livsmedelssystemet ska vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart till år 2045. Tidigare i år beviljades 64 miljoner kronor till projektet. Text Marina Tell Eskildsen STIFTELSEN FÖR miljöstrategisk forskning (Mistra) har gett 64 miljoner kronor till det nya forskningsprogrammet – Mistra Food Futures – lett av SLU. Målsättningen är att ta fram ett hållbart svenskt livsmedelssystem som ska leverera hälsosam mat. – Sättet som vi producerar och Sättet som vi producerar och konsumerar mat på måste förändras i grunden för att kunna möta framtidens utmaningar. Helena Hansson, SLU konsumerar mat på måste förändras i grunden för att kunna möta framtidens utmaningar. Det säger Helena Hansson, professor vid SLU, i ett pressmeddelande. Hon är en av två programchefer för det nya forskningsprogrammet, som ska löpa i fyra år. Programmet, som är tvärvetenskapligt, kommer att engagera forskare med olika kompetenser. Förutom SLU ingår forskningsinstitutet RISE, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, Göteborgs universitet med flera. Nya grönsaker gör entré inom odlingen Svenskodlad quinoa, wasabi och sötpotatis förväntas dyka upp inom kort, om man får tro framtidsspaningen The woke up call. Enligt rapporten från kommunikationsbyrån Food & Friends kommer även svamp att bli en ingrediens som odlas och används mer inom mat lagningen framöver. 26 Tillväxt Sötpotatis. Vid Stockholm Resilience Center påpekar man att det är hela livsmedelssystemet – med bland annat import och export – som kommer att vara i fokus, inte bara den svenska produktionen. MÅLET ÄR ATT utveckla ett hållbart svenskt livsmedelssystem där allting, det vill säga såväl jordbrukssektorn och livsmedelsförädlingen som detaljhandeln och konsumtionen blir mer uthållig. Enligt Mistra Food Futures behöver sättet vi producerar och konsumerar mat på i världen förändras i grunden. n Zero waste skippar förpackningen Zero waste är en livsstil. De som anammar denna stil vill skapa så lite avfall som möjligt. Det innebär bland annat att man vid matinköp tar med sig egna förpackningar till butiken. Inom Zero waste-rörelsen handlar man mat i lösvikt, väljer ekologiskt och närodlat samt föredrar vegomat. Utvärdera nuläget och identifiera hinder och möjligheter för att nå målen. Utveckla indikatorer för att övervaka och säkerställa framsteg. Identifiera och utveckla åtgärder som gör att den svenska jordbrukssektorn kan nå netto-noll-utsläpp av växthusgaser år 2045 och att livsmedelsförädling, detaljhandel och konsumtion blir mer uthålligt. Identifiera strategier för implementering som bidrar till en genomgripande förändring av livsmedelssystemet. KÄLLA: MISTRA FOTO: SHUTTERSTOCK FOTO: SHUTTERSTOCK ILLUSTRATION: SHUTTERSTOCK
TIDNINGEN TILLVÄXT Systrar med frukt i fokus
TIDNINGEN TILLVÄXT Stora Ensos strategi heter håll
barhet
TIDNINGEN TILLVÄXT Spara till pensionen vid större
avverkning