TIDNINGEN TILLVÄXT Svenskt skogsbruk fördel i kamp
mot granbarkborre
TIDNINGEN TILLVÄXT Så förbereder du dig inför fram
tiden
TIDNINGEN TILLVÄXT Halländsk proteinodlare vill od
la mer linser
TIDNINGEN TILLVÄXT Kampen mot pandemin blev tuff f
ör ekonomin
TIDNINGEN TILLVÄXT Fler väljer att köpa svenska li
vsmedel
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen är ett tempel
Krönika Snart ligger den svenska rapsburgaren på
tallriken S könheten är överväldigande när det våras och landskapet fylls av spridda, intensivt gula, rapsfält. Många stannar cykeln eller bilen och tar en selfie vid fältkanten. Lite senare blir rapsfälten diskret gröna när blomningen går över i skidsättning och ännu lite senare blir fälten ljusbruna, när det närmar sig skördetid. ”Det svarta guldet” kallar vi ibland de frön som vi tröskar och som är en viktig energikälla på flera sätt. Rapsoljan har gjort sig känd som den ”skandinaviska olivoljan”. Rapsolja är en delikatess som har en given plats i såväl gourmeträtter som i husmanskost. Rapsoljan är hälsosamt rik på fleromättade fetter och finns av olika karaktär som blommig, nötig och neutral – allt efter behag. MEN DET LILLA RAPSFRÖET är inte bara oljerikt. När oljan har pressats ur fröet återstår en kaka av rapsmjöl, som är mycket proteinrik. Detta protein används idag som ett värdefullt foder för såväl nötkreatur, grisar och kycklingar som fiskar. Proteinsammansättningen är av högsta kvalitet och passar därför utmärkt även för våra mänskliga magar. Så varför är de vegetariska proteinalternativen så ofta baserade på soja som färdats över halva jordklotet, istället för den närproducerade raps som vi njuter av i det svenska landskapet? Soja och raps har likartade Varför är de vegetariska proteinalternativen så ofta baserade på soja? proteinkvaliteter, men det finns en liten hake. Rapsen har en liten bittersmak som behöver åtgärdas. Det fina i kråksången är att det pågår viktig forskning på området. Vid Lunds universitet arbetar forskare för att göra rapsproteinet aptitligt som livsmedel. Växtförädlingen har nått långt med att sänka halterna av de bittra ämnena: Glukosinolater och eurukasyra. Nu tar livsmedelsteknikerna vid och utvecklar processer som filtrerar bort det bittra och formulerar rapsproteinet med ett fint tuggmotstånd. Sveriges lantbrukare odlar raps i världsklass och är beredda att möta en ökad efterfrågan av lokalproducerad matolja och proteinråvara. Vi närmar oss vår första rapsburgare på tallriken! Det ska bli gott. n PS. Betänk att rapsoljan dessutom är ett förstklassigt biodrivmedel, som bidrar till målet att vi ska ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. DS. ANNELI KIHLSTRAND Utbildning: Mark/växtagronom. Befattning: Vd, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare. Ålder: 53 år. Intressen: Friluftsliv, politik och religion. Dold talang: Trefaldig nordisk mästarinna i pingis (Landskamper 1989–1991). Tillväxt 21
TIDNINGEN TILLVÄXT Almnäs ostar erövrar världen
TIDNINGEN TILLVÄXT Systrar med frukt i fokus
TIDNINGEN TILLVÄXT Stora Ensos strategi heter håll
barhet
TIDNINGEN TILLVÄXT Spara till pensionen vid större
avverkning