TIDNINGEN TILLVÄXT Svenskt skogsbruk fördel i kamp
mot granbarkborre
TIDNINGEN TILLVÄXT Så förbereder du dig inför fram
tiden
TIDNINGEN TILLVÄXT Halländsk proteinodlare vill od
la mer linser
TIDNINGEN TILLVÄXT Kampen mot pandemin blev tuff f
ör ekonomin
TIDNINGEN TILLVÄXT Fler väljer att köpa svenska li
vsmedel
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen är ett tempel
TIDNINGEN TILLVÄXT Almnäs ostar erövrar världen
TIDNINGEN TILLVÄXT Systrar med frukt i fokus
GÅRDSREPORTAGET Madeleine Nilsson är utbildad lan
tmästare. > När Tillväxt besöker Orelund i slutet av augusti har det gått knappt tre hektiska månader sedan systrarna tog över fastigheten efter John och Britt Orelind. De tidigare ägarna drev gården i 50 år och utvecklade den från traditionellt lantbruk till frukt, bäroch grönsaksodling med försäljning till både grossist och konsument. Paret har hjälpt till att göra övertagandet smidigt. Precis när Madeleine påminner Tillväxts utsända om att det börjar bli bråttom att få i väg ett traktorlass fyllt av lådor med väldoftande discoveryäpplen till medlemsföretaget Äppelrikets kyllager dyker John Orelind upp på gårdsplanen och erbjuder sig att köra. SYSTRARNAS FÖRÄLDRAR Thomas och Susanne Nilsson har också entusiastiskt kastat sig i selen. Han är 63, driver en växtodlingsgård i Gärsnäs och har en mindre äppelodling i Grevlunda, bara en mil bort. Hon är 65 och pensionerad från anställning på bank. – Pappa säger alltid att han hade vägarna förbi. Mamma har skött leveranser och försäljning från vår lilla 30 Tillväxt Przemystals Bucior är en av gårdens cirka 25 säsongsanställda. kiosk vid gårdsbutiken. Det är en trygghet att ha bollplank. De tror på det här, säger Alexandra Nilsson, som är 28 år och utbildad ekonom. När tankarna på att köpa Orelund dök upp bodde både systrarna i lägenheter i Malmö. Alexandra jobbade på fastighetsbolaget Trianon när hon såg annonsen om att gården var till salu för 35 miljoner kronor. Madeleine läste på sista terminen till lantmästare och blev också intresserad av annonsen. Hon skrev i familjechatten att ”Orelund är fint” och det satte bollen i rullning. I början av mars åkte hela familjen i samlad tropp för att titta på gården. – När vi hade varit här gick det i gång i huvudet, säger Madeleine. – Vi var helt tysta på hemvägen, säger Alexandra. Systrarna tänkte först att pappa Thomas skulle köpa gården och att de bara skulle äga driftsbolaget, men så bestämde de sig för att satsa fullt ut direkt. De äger hälften var av gården med mark och hus. De arrenderar ut gården till ett gemensamt aktiebolag, som äger växthuset och alla inventarier. Odlingen på Orelund l 33 hektar med äpple, päron, plommon och körsbär plus jordgubbar och hallon. l 4 000 kvadratmeter växthus med tomater, gurka, paprika och chili. l Odlingarna är certifierade enligt Svenskt Sigills standard Integrerad produktion. IP-odling betyder hög livsmedelssäkerhet och så liten belastning som möjligt på miljön, utan att vara ekologisk. Eftersom Alexandra är ekonom gjorde hon det mesta av kalkylen inför köpet. Hon konstaterade att företaget hade en sund lönsamhet med en förväntad omsättning på 10 miljoner kronor i odlingen och cirka 6 miljoner i gårdsbutiken. Den största framtida risk hon kunde se var skador efter frost eller hagel. – Personal är vanligtvis en annan risk, men här är de allra flesta återkommande, säger Alexandra Nilsson. SOM MEST ÄR det omkring 25 säsongsanställda på Orelund. Jurek Fabis är förman i odlingen och anställd året runt. Även om det finns personal till krävande arbeten som skörd och bemanning av gårdsbutiken har systrarna knappast tid att bara sprätta omkring på ägorna. Arbetsdagar från gryning till solnedgång är vanligt, eftersom det nästan inte känns som jobb när man gör vad man gillar. Uppdelningen dem emellan har gett sig själv. Madeleine är den som jobbat både i lantbruket hemma i Gärsnäs och på Hushållningssällskapet Skåne. Hon kör gärna maskin, >
TIDNINGEN TILLVÄXT Stora Ensos strategi heter håll
barhet
TIDNINGEN TILLVÄXT Spara till pensionen vid större
avverkning