Bumsen 1
Håll koll på promillen! Om man nu som jag tycker
om att dricka en öl eller två i glada vänners lag så vet ju alla att man kan bli seg dagen efter. Ska vi då framföra någon form av motorfordon så måste vi ha koll på promillen. I dag hittar man bra alkomätare på marknaden till en hyfsad peng och med en sådan har man koll. Själv har jag en mätare för c.a 1.500 kr och en bättre kapitalplacering än det i dessa tider får man nog leta efter. Vad är det jämfört med att bli av med lappen? Har roat mig med att testa den lite och kan konstatera att det är lätt och lura sig själv att tro att man är helt återställd dagen efter. Sömnen har varit bra och det blev ”lagom sent” o.s.v. Tar fram mätaren och blåser och är fullständigt övertygad om att jag är ren men hör direkt den distinkta signalen som talar om att det � nns alkohol i utandningsluften. Blåser färdigt och vänder mätaren mot mig och läser av ... 0,4 promille! Då var det ju helt klart. Inga funderingar, inga gissningar utan fakta rätt i nyllet! Sedan var det bara att vänta tills man blåste 0,0 och sedan vänta ytterligare en timme, innan i alla fall jag närmar mig hojen. Tycker att alla som nyttjar alkohol borde skaffa en alkomätare för det gör det lite lättare att fatta rätt beslut och man behöver aldrig chansa. Att bli av med lappen för en hastighetsöverträdelse är ju en sak men att åka på en ”dagenefterfylla” ja, det är inte bara billigt det är ansvarslöst. Dessutom har jag i alla fall ingen lust att skada någon annan eller mig själv i tra� ken. Nu har jag fattat ett beslut, jag tar en öl. Skål! ROGER SVANSTRÖM, ML 265xxxx RÄTTELSE! -om kroppens alkoholförbränning 30 juni, samma dag som Bumsen 3/2009 damp ned i brevlådan, ringde klubbens webbmaster Magnus Brobeck. Han, Bumsens chefredaktör och några medlemmar ifrågasatte ett påstående i min artikel ”(Bak)full, trött och kall – inte bra!” i nämnda nummer – nämligen att levern bryter ned en alkoholenhet (4 cl starksprit/15 cl vin/33 cl starköl/50 cl folköl) på en timma. Denna uppgift är felaktig och tvivlarna har helt rätt. Leverns nedbrytningshastighet är hälften av den angivna, dvs den tar TVÅ timmar på sig för att bryta ned en alkoholenhet. Till detta bör dessutom läggas, att tidsangivelsen är ett genomsnitt i en vuxen befolkning och att individuella variationer förekommer. Ansvaret för nämnda sakfel är enbart mitt eget. Jag beklagar det uppriktigt – och hoppas att ingen av Bumsens läsare fått problem på grund av vad jag skrivit. BROR GÅRDELÖF ML 2661203 24 BUMSEN 4 – 2009