AMES 1
TJÄNSTERESAN STOCKHOLM GÖTEBORG LINDHOLMEN STREET
FOOD MARKET ÄR TILLBAKA TEXT: MICHA VAN DINTHER FOTO: PRESSBILD EATALY ÖPPNAR I STOCKHOLM TEXT: MICHA VAN DINTHER FOTO: ANNIKA BERGLUND Den 17 februari öppnar Sveriges första Eataly på Biblioteksgatan 5 i Stockholm. Vid rodret för mattemplet som innefattar restauranger, barer, caféer och matbutiker hittar vi veterankrögaren Pelle Lydmar. Eataly grundades av italienaren Oscar Farinetti 2004 och kedjan har idag ett trettiotal etableringar världen över. Det är Pelle Lydmar, med krogar som Strandvägen 1 och Lydmar Hotell på sitt samvete, som har fått förtroendet att driva satsningen på hemmaplan. Vi träffar honom på Bianchi, den kombinerade restaurangen och cykelbutiken som snart kommer att sitta ihop med Eataly. Hur hamnade detta i knät på dig? – Det var lite genom en slump, kombinerat med Salvatore Grimaldi [Cykelkungen som äger Bianchi, red. anm.], som jag hamnade på en gemensam lunch med ägarna innan de skulle lansera i Köpenhamn. Där och då tänkte jag aldrig i livet. Samtidigt blev jag genuint sugen på att öppna samma sak här i Stockholm. Jag är nog en av de krögare i Stockholm som kan minst om mat och dryck, men jag är bra på att sätta stämningar och det är där vi kompletterar varandra väldigt bra. Är detta det största du har gjort? – Det är nog det svåraste, då det är 36 ett nytt format och vi dessutom har italienare med i bilden. Konceptet är väl beprövat internationellt, men som alla vet är vi svenskar inte så lättimponerade generellt av internationella brands som landar här. Men ägarfamiljen har varit väldigt lyhörda kring just det och fattat att det kanske inte kommer se precis likadant ut här som det gör i Milano eller London. Men jag har heller inte velat stångas för hårt och försvenska det för mycket. Förutom försäljningen av alkohol, hur skiljer sig Stockholms Eataly från de befintliga etableringarna i världen. – Det här Eataly kommer vara mer likt de som ligger på andra sidan Atlanten. Det jag själv tycker mest om är faktiskt Boston. Men här i Stockholm kommer restaurangdelarna att få ta ännu större plats. Det är ju den stora knäckfrågan – är vi restaurang, eller matbutik eller vad är vi? Det är en jättelokal på 3 000 kvadratmeter som ska fyllas med folk och inbringa pengar till hyra och löner. Jag är dessutom van att få bestämma allt själv, snarare än att förvalta andras varumärken skapar jag mina egna och sen fyller jag dem med konst och musik för att jag tycker det är kul. Eataly öppnar för allmänheten lördagen den 17 februari klockan 13. n Nu har Lindholmen Street Food Market öppnat portarna i Göteborg igen. Och med det nya året kommer givetvis spännande nyheter. Ett dussin foodtrucks står redo ute på gården. Inne i hallen är det fullsatt kök och lokala bryggerier står för ölen. Under våren kommer även ett designsamarbete dra igång, med start UPPSALA den 24 februari. Matmarknaden blir då även Street Design Market. – Designers, kreatörer, illustratörer och konstnärer kommer vara på plats i restaurangen varje lördag, i samarbete med vår Street Food Market. Den 17 februari kommer vi även att köra Chinese New Year. Det är en del av det som händer under våren, berättar arrangörerna. n MELKER TILL UPPSALA TEXT: MICHA VAN DINTHER FOTO: PRESSBILD I det gamla stadshotellet mitt i Uppsala öppnar Melker Andersson sin nya restaurang Heart & Bones. Själva namnet på Melker Anderssons nya krog Heart & Bones lägger grunden för hur han har tänkt sig att den ska bli. – När jag såg den fina lokalen kände jag direkt att det var som att komma hem. Och så ska det kännas för alla som kommer hit. Det ska bli en krog och ett vardagsrum som man vill komma tillbaka till många gånger, säger han. Krogen, som ligger på Drottninggatan, kommer att ha 70 matplatser och 60 barplatser. På menyn står främst fisk, skaldjur och grönsaker samt lite kött. n