AMES 1
KRÖNIKA Spaniens speciella druvor I MÅNADENS ARTI
KEL om druvor tänkte jag ta upp Spaniens druvor som mestadels används i Cava. Cava är Spaniens mousserande vin som mestadels görs på druvor från Katalonien. Ni har säkert tidigare läst artikeln om Cava. De druvor som vi skall fördjupa oss lite mer i är Parellada, Macabeo och Xarel·lo. MACABEO: Denna druva är den som är mest utbredd av de tre druvorna. Druvan som är en grön druva kallas också Viura och odlas huvudsakligen i Spaniens norra delar. Den är också den viktigaste gröna druvan i området Rioja. I Rioja kallas druvan för Viura och har historiskt använts som komplement i de röda vinerna. Tanken har tidigare varit att ge extra syra till de långlivade vinerna. Även idag är det inte ovanligt att se några procent Viura i Riojas röda viner, men då är det snarare en fråga om att addera lite komplexitet och aromatisk karaktär. Macabeu odlas en del i Aragonien men har delvis tappat i betydelse, då många producenter koncentrerat sig på att tillverka röda viner på Garnacha. I södra Frankrike, i Languedoc-Roussillon, odlas den däremot med viss emfas, även om vingårdsarealen endast är knappa tiondelen av den i Spanien. PARELLADA: Druvan anses vara en inhemsk druva från Kataloniens mer kuperade inland. Hela 95 % av arealen används för Parelladadruvor som används för cavatillverkning. Druvan Parellada är lite av en paradox. Trots att alla Det råder delade meningar om vilken av de tre cavadruvorna som ska vara bäst. Många lägger sin röst på Xarel.lomenar att det är den mest komplexa druvan, den mest eleganta av de tre klassiska cavadruvorna så är den ändå den minst kända. Parellada bidrar med aromer av gröna äpplen och blommor till cavavinerna. De bästa druvorna kommer från odlingar med läge högt över havet, där klimatet är svalare och ger de friska fruktsyror som bidrar till cavavinernas kvalitet. Man gör också en del bordsviner av Parellada, men föredrar då att blanda in Sauvignon Blanc eller Chardonnay för att ge friskhet och mer komplexitet. XAREL.LO: Det råder delade meningar om vilken av de tre cavadruvorna som ska vara bäst. Många lägger sin röst på Xarel.lo (druvan med den lite märkliga stavningen), möjligen inte för dess komplexitet, utan snarare för att den är den mest personliga druvan och för den fina syran. Den är sedan en tid betraktad som en av Spaniens bästa vitvinsdruvor. Det är också denna druva som gör de mousserande vinerna mer långlivade. Druvan står framför allt för struktur och personlighet i cavorna och är den som gör det möjligt för cavan att lagras och på det sättet få ytterligare komplexitet. I en mer mogen cava framträder också den aromatiska karaktären mer intensivt och då hittar vi ibland lakrits och vita päron i vinet. Som enskild druva i stilla viner kan den ibland uppträda robust, men i druvblandningar i det spanska bubblet tillför den framfört allt struktur, syra och alkohol. Den uppskattas samtidigt av odlarna för sin stora avkastning och att den inte är så känslig när det kommer till jordmåner och lokalklimat. Däremot kan produktionen vara ojämn eftersom den lätt påverkas av sjukdomar som mjöldagg och kyla, sitt tjocka skal till trots. n De bästa druvorna kommer från odlingar med läge högt över havet, där klimatet är svalare och ger friska fruktsyror. PETER LANNESAND Vinkännare Trolleriunderhållning till fest och event www.magimartin.se 0703 40 55 92 44