Aktuellt 2016 1
Gröten ÄR HET! Gröttrenden har puttrat länge, men
de senaste åren har den börjat koka. Nischade grötställen öppnar och inte minst på hotellfrukostar har detta nyttiga alternativ flyttat fram positionerna. Hotellkedjan Scandic tillhör dem som satsar på en fint uppdukad grötstation. P KRISTINA GILLMERT Restaurangchef på Scandic Helsingborg 22 å Scandic är svensk havregrynsgröt en viktig del av buffén och den klarar sig förvånansvärt bra i konkurrensen med ägg, bacon och fruktsallad. Kristina Gillmert är restaurangchef på Scandic i Helsingborg och hon uppskattar att var femte gäst väljer gröt. – Inte minst idrottsmän är jätteglada för en rejäl grötfrukost, säger hon. När det var Sim-SM i Helsingborg fick frukostvärdinnorna koka extra grytor med gröt. Men även familjer och vanliga semesterfirare skedar gladeligen upp från den stora byttan. Karin Styrenius från Skäret är en av dem som Aktuellt möter vid grötstationen. Hon och hennes man tar långfrukost och stannar bortåt två timmar i matsalen. För dem är havregrynsgröten ett guldkorn på buffén. – Den är mjuk och len för magen. Man vaknar till! Efter gröten kan man börja äta annat, säger Karin. Hon beställer alltid gröt när hon bor på hotell. Står den inte framme ber hon personalen att sätta på en gryta. – För mig är det lyx att börja dagen med gröt. Varje hotell hos Scandic har viss frihet att välja tillbehör och inriktning. I Helsingborg serveras ibland mannagrynsgröt och till jul kokas risgryn. – Även om gröt är billigt och lätt att göra hemma i mikron blir det aldrig detsamma som när man kokar den på spisen, säger Kristina Gillmert. För Scandic är KRAV en viktig del av profilen. Små skyltar upplyser om vad som är ekologiskt och närproducerat på buffébordet. Just i Aktuellt | Nummer 1·2016 Frukosttrend FOTO: STEFAN LINDBLOM