AMES 1
LIMA – MATSTADEN Lima, Perus huvudstad, är en av
Sydamerikas största städer med nära 8 miljoner invånare. Staden är belägen på en bergsplatå vid Stilla havet. Limas centrala delar är fulla av vackra byggnader - katedralen, museum, palats, universitet och parker har alla utnämnts till världsarv av Unesco. Lima är givetvis centrum för Perus gastronomiska under. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER BARRANCO Barranco är Limas romantiska och bohemiska stadsdel. Här samlas sedan början 1900-talet författare, journalister, konstnärer, musiker och andra kulturpersonligheter. De färgglada Colonialhusen med många barer och restauranger kretsar runt ”Puente de los Suspiros”, suckarnas bro. La Canta Rana, den sjungande grodan, finns i en tidigare magasinsbyggnad. Restaurangen är känd för att servera den bästa cevichen i Lima. Den alltid välfyllda matsalen är enkelt men rustikt inredd men häftigt dekorerad med ett stort antal affischer, flaggor och fotbollströjor. Visst finns det även en stor svensk flagga. Vi startar upp med en suverän ceviche på räkor, lök och potatis, en av 17 ceviche rätter gästerna har att välja emellan. Därefter husets omtalade fisksoppa, som serveras i lerkrus. Soppan innehåller vit fisk, ris, grädde, tomatpuré, vitlök, och den inhemska chilifrukten aji amarillo. Chilin ger soppan en härlig smak. Det mörka ölet Malta, av det inhemska märket Cusquena, passar perfekt till fiskrätterna. MIRAFLORES Miraflores är en exklusiv, populär och idyllisk stadsdel. Här samsas lokalbefolkningen med turisterna bland barer, esplanader, parker, restauranger, torg och trädgårdar. Central rankas som världens tredje bästa restaurang. Sympatiske chefskocken Virgilio Martinez hämtar råvarorna till sin 17 rätters avsmakningsmeny från alla delar av Peru. Bläckfisken finns tio meter under vattenytan och den röda potatisen Tunta skördas på 3 900 meters höjd. Varje rätt kombinerar modern gastronomi och mångfacetterade råvaror med Perus långa historia. De vackert upplagda och färgrika rätterna är de smakmässigt bästa vi någonsin har ätit. Larcomars köpcentra ligger på kanten av klipporna ut mot Stilla havet. Innovativt har det sprängts in i berget och arkitekturen har prisats internationellt. Här finns över 150 exklusiva affärer, gallerier, biograf, teater samt ett stort antal barer och restauranger. Vi slår oss ned över en kopp kaffe på en bar med en fantastisk utsikt ut över havet. Lima är fantastiskt vackert. Maido är den bästa av de många Japaninfluerade restaurangerna i Lima. Restaurangen under ledning av Mitsuharu Tsumura rankas som en av världens 50 bästa. Vi väljer att sitta i baren där vi kan se in i det öppna köket. Avsmakningsmenyn med hela 15 rätter kombinerar Japansk smak med Peruanska råvaror. Ceviche, sashimi och nigiri med olika sorters fräsch fisk och skaldjur, vackert upplagda grönsaker, ris samt avslutningsvis tilltalande desserter. En matupplevelse. STRANDEN Nedanför Limas bergsrygg ligger stranden ut mot Stilla havet. Här finns ett flertal playor samt en flera mil lång strandpromenad. Promenaden är en oas som lockar tusentals av Limas invånare, särskilt under helgerna. På pålar ut i havet finns träbyggnaden ”La rosa Nautica”, Limas bästa fiskrestaurang. Vi börjar besöket med drinken Pisco, Perus nationaldryck. Den goda drinken innehåller färsk druvmust samt litet äggvita, sirap och Angostura. Till drinken några gratinerade ostron. Förrätten en ceviche på bläckfisk. Huvudrätt blir Rosa Nauticas havsabborre i Pernodsås serverad med krabba och hummer på en bädd av gult potatismos. Underbar fisk som vi äter samtidigt som solen i havshorisonten framför oss sakta går ned. Så gott, så vackert. n 54