AMES 1
KRÖNIKA Kött som tillbehör? VARFÖR ÄR DET SÅ SJÄL
VKLART att när någon i familjen frågar ”vad blir det för mat?”, så svarar de flesta av oss med att redogöra för om vi tänker servera kyckling, pannbiffar, torskfilé eller kanske köttfärssås. Få av oss skulle börja med att redogöra för vilka grönsaker vi valt just idag. Det animaliska proteinet har blivit det livsmedel som beskriver måltidsupplevelsen. FÖRMODLIGEN HAR DET att göra med den historiska ryggsäcken som vi bär med oss. Det är bara 200 år sedan Sverige var ett fattigt land. Ett land där inte alla hade tillräckligt med mat på bordet och där köttråvaran var ett sätt att visa vilken status i samhället vi hade. Det kanske kan tyckas märkligt att vi fortfarande påverkas av det, men faktum är att många kockar kan berätta om, hur vi först väljer kött, fisk och charkprodukter från bufféerna, eller att köttet på tallriken måste täcka större delen av tallriken för att vi som gäster ska var nöjda. Dessutom har proteinet kommit att spela en viktig roll i många av våra dieter. ONSDAG 21 SEPT 18:30 HEMMAPREMIÄR! LHC-FÄRJESTAD SÖN 25 SEPT 16:00 MATCHER UNDER OKTOBER TOR 06 OKT 19.00 Leksands IF TOR 13 OKT 19.00 Malmö Redhawks ONS 19 OKT 19.00 Växjö Lakers LÖR 22 OKT 18.30 Djurgårdens IF TIS 25 OKT 19.00 Örebro HK – KÖP BILJETT PÅ WWW.LHC.EU – LHC arrangerar er KUND-/PERSONALAKTIVITET! Hyr en egen loge vid en match i Saab Arena Ladda upp i ett VIP-rum med mat och dryck Exklusiv matchinfo från LHC:s sportsliga ledning Möjligheter till events och olika exponeringar Underhållning på högsta nivå när matchen startar IDAG ÄR KONSEKVENSEN av vårt ätande att vi i snitt konsumerar 25 % mer protein än vad vi rent näringsmässigt behöver. Dessutom skapar vi en miljöbelastning genom vår livsmedelskonsumtion, som gör att vissa forskare nu börjat diskutera att det bästa för världen vore att vi gick över till att äta vegetariskt. Men - kanske räcker det med att vi börjar se kött, fisk och fågel som ett tillbehör och istället lägga energi och fokus på hur vi ska tillreda våra grönsaker godast. Det är inte något fel på rårivna morötter, men efter att ha ätit en underbar förrätt på en modern restaurang nyligen, gjord på gula och röda morötter tillredda med fantastisk omsorg, smakprecision och textur måste jag konstatera att rårivna morötter är dötrist, i jämförelse. VARFÖR BEHANDLAR VI ALLA GRÖNSAKER av samma art som om de hade samma egenskaper och smak? Varje art i sig kan ha över 300 olika sorter och smakinriktningar. Det är som att behandla vin som rött, vitt och rosé. Nu är tiden mogen för att upptäcka grönsakerna på riktigt! Gör ett besök på Bondens egen Marknad i Linköping så förstår ni vad jag syftar på. Där finns lila och gul blomkål, kålsorter man inte visste att de fanns och mycket mera. Gå hem och använd samma tekniker för grönsaker som vi gör till våra charkuterier. Grönsaker kan med fördel gravas, sotas, rimmas, lufttorkas, picklas, mjölksyras eller rökas. ATT ÄTA KOLHYDRATER istället för kött är historiskt sett inget nytt. Under förra seklets början lade vi korngryn i korven och kallade den för isterband och stoppade potatis i fläskkorven och kallade den för potatiskorv. Vi tillsatte vitkål i färsen och kallade det för kålpudding och lade ärtor i köttsoppan och kallade den ärtsoppa. Då gjorde vi det av ekonomiska skäl, för att dryga ut köttråvaran och idag är dessa rätter en naturlig del av vår svenska matkultur. I goda tider svängde pendeln och korvarna skulle vara fyllda med 80-90% köttråvara för att vara godkända av finsmakaren. Hamburgarna blev tyngre och köttportionerna större. Korvar med så hög kötthalt blir ibland så kompakta att de knappt går att äta, men maximal köttråvara var målet – och nu… är det åter dags att stoppa kolhydrater i korven eller helt byta ut köttet. Nyligen lanserades Korvish, en korv med 45% köttråvara och resten fylld med grönsaker och en snabbmatkedja lanserar fem nya menyer helt utan kött. Välkomna till en trevlig kväll tillsammans med era gäster och kunder! Boka på www.lhc.eu eller 013-37 11 90 FÖLJ LHC! Web: www.lhc.eu Facebook: www.facebook.com/LHCOffi cialPage Instagram: @LHChockey Twitter: @LHChockey ALLT BEHÖVER INTE vara svart eller vitt, men om alla valde att äta grönsaker en till två dagar i veckan skulle både miljön och kroppen må bättre. För allt hänger ihop. Om vi väljer svenska köttråvaror och grönsaker påverkar vi både landskapet, den biologiska mångfalden och miljön positivt. Sanningen är den, att när de svenska bönderna blir färre och färre och i värsta fall lägger ner sin verksamhet påverkar det vår vardag - oavsett om du bor i staden eller på landet. Jordbruket bygger upp samhället och vi behöver våra bönder varje dag – till frukost, lunch och middag. Genom att välja östgötska eller svenska råvaror är du med och bidrar till att bevara det Sverige som vi idag tar för självklart. Om du dessutom väljer vegetariskt ett par dagar i veckan, gör du både kroppen och jorden en tjänst. SÅ NÄSTA GÅNG någon frågar; ”vad blir det för mat?” kanske du svarar; ”Ugnsrostad Amadinepotatis, smörkokta gulbetor med friterad grönkål serverad tillasammans med en högrev från Östergötlands naturbeten. LOUISE RIDDERSTRÖM Östgötamat 39 Linköpings största idrottsman genom tiderna hyllas och MANGES TRÖJA HISSAS I TAKET! 22 gallo VILMOS