Marknad 1
”Resultatet i folkomröstningen var mycket jämt, 4
8,8 procent röstade för och 50,8 procent emot totalt rusdrycksförbud.” » Akvavit och kryddat brännvin är en av de mest klassiska skandinaviska spritsorterna, med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1400–1500tal. Ett av det tidigaste dokumenterade recepten på kryddat brännvin hittar man i biskopen Peder Månssons läkebok från 1522, där han beskriver hur man på bästa sätt extraherar smaken från kryddorna. Vid denna tid användes dock den kryddade spriten som ett botemedel mot alla typer av sjukdomar till och med pesten. Till stor del var den kryddade spriten förbehållet kungahusen och adeln. Simon Berchelt var hovapotekare hos Johan III, och vid slutet av 1500-talet sammanställde Simon en samling recept för ett hus - apotek. Ett av recepten fick namnet ”Aqua vitae för Förgifft och mångahanda sjukdomar”, och under år - hundranden därefter skapades otaliga huskurer i Sverige som i grunden liknar det kryddade brännvin som vi dricker än idag. Växter och örter som kummin, fänkål, angelikarot och många andra har genom historien sagts ha en läkande effekt. Dessa örter är klassiska krydd - or för det vi idag kallar kryddat brännvin. Genom en EU-förordning har det fastslagits att ett kryddat brännvin måste innehålla kummin och/eller dill samt ha en lägsta alkoholhalt om 37,5 procent för att få kallas Akvavit. O.P. Anderson Aquavits kryddsättning be - står av kummin, anis och fänkål och har alkoholhalt på 40 procent Den har genom åren varit en av de mest säljande svenska akvaviterna och är så även idag. O.P. Anderson & Son producerade sin akvavit fram till 1917 då den 26 Marknad övertogs av AB Vin & Spritcentralen. Från mitten av 1800-talet och framåt har vi i olika städer runt om i Sverige haft lokala systembolag, bland annat i Göteborg, Jönköping, Falun och Stockholm. Alla med syftet att kontrollera försäljningen av sprit för att minska konsumtionen. Aktiebolaget Stock- holmssystemet grundades 1913 av bland andra läkaren och liberale politikern Ivan Bratt. Stockholms - systemet kontrollerade all detaljhandel av brännvin i Stockholm. Man begräns - ade också inköpsrätten per månad hos befolkningen, detta kontrollerades och stämdes av i vad man kallade en motbok. 1919 införs motboken regionalt runt om i Sverige och 1922 efter folkomröstningen gällande rusdrycksförbud i Sverige blir motboken permanent, som en förlikning mellan ”Ja”- och ”Nej”sidan. Resultatet i folkomröstningen var mycket jämt, 48,8 procent röstade för och 50,8 procent emot totalt rus - drycksförbud. Med hjälp av motboken kontrollerade staten och de olika Systembolagen befolkningens tillgång till alkohol, be - roende på din ställning i samhället fick du en större eller mindre ransonering med sprit per månad. Inkomst, kön och förmögenhet var styrande för tilldelningen. Det sägs att färre än en av tio kvinnor hade motbok, kvinnornas ransonering var mycket mindre än männens. Under det tidiga 1900-talet införde man också nykterhetsnämnder i varje kommun runt om i Sverige, detta blev också en del av motbokssystemet. Forts. 28 »