Marknad 1
Gastro Världsmetropolen Singapore Text Paul Dahlg
ren Singapore är en mytomspunnen världs - metropol där det asiatiska öst möter väst. En populär och viktig global mötesplats för handel, shopping och gastronomi. Matutbudet i denna multietniska kittel är enormt med allt från enkla matstånd kallade Hawkers till stjärnrestauranger. Matstånd med Michelinstjärnor Unika är Singapores nära 100 matmarknader med över 6 000 olika matstånd kallade Hawkers. Enligt lag måste de vara inomhus och är därför samlade i enkla byggnader med lysrör, gemensamma bord och plaststolar för gästerna. Två av matstånden har, mycket sensationellt, sedan 2016 en Michelin - stjärna, Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle och Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. I Chinatown och Complex Food Market finns det enkla matståndet Liao Fan. Ägaren Chan Hon Meng övervakar själv, vänligt, kön som det kan ta en timme att passera igenom. Väl framme får vi en bit utsökt kyckling med ett krispigt gott skinn tillsammans med nudlar och en sås vilken har det rätta stinget. Det var väl värt väntan att få vara med om denna uppseendeväckande Michelinupplevelse för 15 kronor, ja Chan har till trots sin stjärna behållit det låga priset. Hills Streets mest efterfrågade rätt är ”Bak chor me”. Äggnudlar vilka hast - igt wokats i en panna med en sås på ister, sambal och svart vinäger samt toppats med fläskkött, fläskfärs, grislever, fläskdumplings och grillad sjötunga. Receptet är hemligt och skapades i ståndet redan på 1930-talet. Efter att ha köat en halvtimme betalar jag 50 kronor och får min portion med perfekt kokta nudlar, mört kött samt en smakrik buljong. Visst har Hill Street utsetts till världens bästa matstånd/streetfood restaurang. Gastronomisk mångfald Fisk och skaldjur serveras på många matstånd och restauranger. Vi besöker gärna Red House, på Robertsons Clarkekajen vid floden. En specialitet här och i staden är chilikrabban. Nykokt krabba i en het tomatsås med het chili, ingefära och vitlök, så gott. Currydoften är tät i det tilltalande, färgstarka och intensiva, Little India. Testa gärna någon av de påfallande många bra vegetariska restaurangerna. 50 Marknad På Song of India, med en Miche lin - stjärna, åt vi en härlig söndagsbrunch. Odette, rankad femma i Asien, är främsta restaurangen med fransmannen Julien Royer som chefskock. Julien serverar klassiska franska rätter med en innovativ touch. Vi bjöds bläckfisk, havskräftor och pilgrimsmusslor. En variation på tre sorters rödbetor, fräscht. Givetvis gåslever. Höjdpunkten var pocherad piggvar med musslor, havskräfta och äkta kaviar, fisk som bäst. Desserterna var delikata, byggda på vit choklad respektive citrontårta. Singapore Singapore med dess 4 miljoner invånare är huvudstad i landet Singapore. Här blandas kolonialbyggnader och kinesiska småhus med många moderna skyskrapor. Staden delas av Singa - pore River, omgiven av kajer fyllda av barer, caféer, pubar och restauranger. Omtyckta områden är China town, Little Italy och Arabkvarteren. Stora exklusiva affärsgatan är Orchard Road. Mest kända byggnaden är Raffles Hotell. Raffles har varit stängt för en totalrenovering men nu kan du åter ta en Singapore Sling i ”Long Bar”. Värt ett besök är Botaniska trädgården med dess tusentals orkidéer, familjevänliga Sentosa Island, Marina Bay med dess trädgårdar, Skyline med Pariserhjulet och nöjesdistriktet Clarke Quay. Idag är Singapore en populär och viktig asiatisk och global mötesplats för handel, shopping och gastronomi. Årligen har staden tio miljoner besökare. Det var ingen tillfällighet att USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un valde att mötas i Singapore. FAVORITER I SINGAPORE Matstånd/Hawker med en Michelinstjärna Hill Street Tai Hwa Pork Noodle Tai Hwa Eating House Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle Chinatown Complex Food Market Fisk & Skaldjur Red House restaurang www.redhouseseafood.com Indiskt The Song of India www.thesongofindia.com Innovativt Odette www.odetterestaurant.com Chili Crab.