Marknad 1
På tjänsteresan Göteborg Göteborg Den svarta Lava
stenen intar Göteborg Text Felicia Gauffin Jatta Den svarta lavastenen benämns som ett av årets hetaste krogkoncept – nu kommer Blackstone Steak house till Göteborg. Och konceptet är enkelt. Den viktigaste ingrediensen för en lyckad middag är den glödheta lavastenen som når upp till 400 grader. Här lagar man nämligen maten vid bordet, på varsin lavasten – som koreansk barbeque med en isländsk touch men för svenskar. – Koreanerna har en lång tradition med en stor sten som de lagar maten tillsammans på vid bordet, på Blackstone Steakhouse är det en sten på varje bricka, förklarar Fredrik Sönne. – Vi har lagt stor vikt vid fantastiska råvaror, vilket ju blir extra viktigt när man tillagar maten själv från grunden och tar sig tid för måltiden. Man väljer mellan fisk, vegetariskt och kött, vi har även en hel del veganskt, och tio olika smakrika såser och tillbehör. Alla ska hitta sina favoriter. Den svenska upphovsmannen hittas i Falun men det är Fredrik Sönne, tidigare känd från restaurangerna Danilo, som nu tar konceptet till Göteborg. – Det är ett nytt och spännande sätt att få ta del av fina råvaror och många valmöjligheter. Dess utom Stockholm Krognytt i Stockholm Text Pelle Tamleht Napolitansk pizza, Stureplansgruppen och Timmer - mansgatan är några av inslagen i månadens krognyheter. BANK HOTEL I slutet av augusti månad är det premiär för Sture - plansgruppens nya jättesatsning till hotell, där även maten och drycken får ta ordentligt med plats. Kapaciteten på restaurang och bar tillåter uppemot ett tusental gäster, och inriktningen på menyn kommer att vara inspirerad av de franska och italienska köken. Redan nu har delarna Bonnies och Papillon öppnat, följt av Sophies i oktober månad. Under våren blir det premiär för kronan på verket i form av Boo Book, som kommer hålla till på hotellets tak. BITZA Aadel Kersh från Kersh Kafferosteri öppnar pizzeria på Hornstulls Strand. Pizzorna görs på klassisk napolitansk pizzadeg, medan toppingen har smakinspiration från Palestina och Libanon. Självklart finns det kaffe också. 64 Marknad MAZZARINI Det lilla fiket vid Slussplan har renoverats rejält under sommaren och knackat ut väggen mot den tidigare kemtvätten bredvid. Resultatet är ett kombinerat café och vinbar med öppet från tidig morgon till en bit in på kvällskvisten. Hög kändistäthet! RUTABAGA Mathias Dahlgrens vegetariska krog Rutabaga kör lunchkonceptet Rutabaga Take Away under en testperiod. Mellan 21 augusti och den 21 december erbjuder krogen 50 bokningsbara luncher per dag, för take away. Paketet består av en vegetarisk huvudrätt, bröd, mineralvatten och frukt efter säsong. Rutabaga take away håller öppet tisdagar till fredagar mellan 11-12. Lunchen hämtas upp på restaurangen, men går också att få hemlevererad mot en avgift. socialt och trivsamt. Fokus ligger trots allt på de fina råvarorna och gemenskapen vid bordet. Vad är det som gör den svarta lavastenen så speciell? – Den håller 400 grader, och klarar att hålla värmen under hela måltiden och det behöver inte tillsättas något fett; det är det viktigaste. Lavastenen håller värmen i en hel timme, och man kan steka lite mat åt gången i små bitar, i takt med att man äter, så är det nytillagat och fräscht hela tiden. Hur ser menyn ut? – Man väljer mellan fint nötkött, färsk fisk och vegetariskt. Man kan välja svenskt kött om man vill ha det bästa. Vi har fem olika potatissorter (eller ren sallad för den som önskar det) och tio olika smakrika såser att välja mellan. Man kan alltså komma hit många gånger och få helt nya smakupplevelser varje gång. Om man är vegan finns självklart en bra meny för det också. Menyn passar de allra flesta smakriktningar. Blackstone Steakhouse öppnade på Kungstorget 3 den 16 augusti Ny vinbar i Göteborg Mitt i Vasa öppnar Göteborgs nya vinbar, Bar La Lune, upp i höst. Bakom konceptet hittas vin, mat och ost-fantasten Oskar Ahlvin. Den lilla butiken som nu finns på Vasa Kyrkogata 1 ska rivas ut och istället ska bord, stolar och ett kök in. Vinbaren kommer så småningom rymma tolv sittplatser och en bar fylld med handplockade naturviner. – Menyn på La Lune blir liknande det vi körde på Bar Centro. Jag tänker mig mindre rätter, kanske tre-fyra stycken per person och givetvis massa kul viner till schyssta priser, säger Oskar. Bar La Lune beräknas ha premiär den första oktober.